Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVETY_EKZAMEN_-_kopia.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
739.58 Кб
Скачать
  1. Ситуативне завдання: створити модель театральної рецензії.

  2. Пострадянська українська журналістика: розкутість думки і стилю, персоніфікація,зростання ролі стилістики,експресивності слова.

Пострадянська російська журналістика суттєво відрізняється від своєї попередниці. По-перше, на зміну директивної, ідеологізованою пресі прийшла публіцистика більш розкута по думки і стилю.

По-друге, сучасна публіцистика все виразніше персоніфікується. Автор перестає бути знеособленим ретранслятором переданої інформації - він все виразніше стає її інтерпретатором. Точка зору конкретної особи цікава сьогодні сама по собі

Персоніфікація тексту викликана до життя не тільки загальним процесом демократизації пострадянського суспільства, а й тим, що в умовах існуючого нині ринку інформації товаром стає не просто новина, а новина, «упакована» в публіцистичний текст. Публіцистичний текст, як відомо, нагадує двогорбої верблюда: перший горб - факт, другий - ставлення автора до факту.

Третя особливість сучасної російської преси - вона працює в режимі діалогу з аудиторією.

Діалогічність народжує багатоголосся, виникає ефект суб'єктивності; поліфонізм звучать голосів, що пропонують різні точки зору, спонукає аудиторію до самостійного визначення власної позиції. Враховуючи це, налаштовуючись на хвилю очікувань аудиторії, преса одночасно орієнтується і на більш цікаву, більш дотепну форму подачі матеріалу. Діалог з аудиторією передбачає її відгук на запропонований текст, інтерес до нього. Інтерес можливий тоді, коли публіцист не просто пропонує факти, що заслуговують, з його точки зору, уваги, але і повідомляє про них в яскравій, що впливає на емоції аудиторії формі.

Четверта особливість сучасної публіцистики - вища роль прийому в обробці матеріалу. Текст усе очевидніше набуває рис літературності: змінюється його стилістика, слово стає більш експресивним, більш емоційним і дотепним. Персоніфікація оповіді призвела до більш широкої, ніж раніше, грі в «чуже слово» (М.М. Бахтін), властивої художньої мови, до помітного розширення оповідних інтонацій (іронічне письмо, «стьоб», «новояз», жаргон), до ускладнення композиційно-стилістичної структури матеріалів. Текст як точка зору індивіда, як слово, яке належить певному суб'єкту висловлювання, стає в мовному своєму змісті більш виразним. Це зауваження відноситься до всіх без винятку жанрам.

  1. Коментар. Історія жанру.

Для позначення самостійного жанру журналістики слово "коментар" стало застосовуватися в нашому столітті. Публікації, які підходять під це визначення, "коментували" (пояснювали, обговорювали, роз'яснювали) важливі події. В даний час в ансамблі основних журналістських форм коментар займає своє важливе місце. З його допомогою автор виражає відношення до актуальних подій, формулює пов'язані з ними завдання і проблеми у формі стиснутого аналізу недоліків або досягнень, а також висловлює їх оцінку, прогноз розвитку і т. Д. Коментар відрізняється від інформаційних жанрів саме наявністю аналізу. Від статті, огляду, огляду та інших аналітичних жанрів коментар відрізняється тим, що в ньому зазвичай аналізується якесь явище, вже відоме аудиторії, і в цьому аналізі превалює відношення до предмета відображення.

Як жанр коментар викристалізувався у другій половині дев'ятнадцятого - початку двадцятого століття з широко поширеного тоді короткого аналітичного повідомлення типу кореспонденції. Цей процес протікав паралельно з утворенням різних жанрів інформації в її сьогоднішньому розумінні. І коментар, і інформаційні жанри були і залишаються високооператівнимі жанрами, що відображають щоденні події і навіть випереджають їх. Сучасний коментар переслідує такі цілі:

- Направляти увагу аудиторії на важливі нові факти, що виходять на перший план суспільного життя, оцінювати їх;

- Ставити коментований подія в зв'язок з іншими, виявляти причини цієї події;

- Формулювати прогноз розвитку коментованого події;

- Обґрунтовувати, як правило за допомогою прикладів, необхідні способи поведінки або вирішення завдань.

Слід підкреслити, що коментар являє собою не тільки реакцію на нові явища. У коментарі активно вимальовуються проблеми, обговорюються пов'язані з ним актуальні факти. І як ми вже зауважували, коментарі можуть бути превентивними, передбачаючими події, які готують суспільство до їх неминучості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]