Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVETY_EKZAMEN_-_kopia.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
739.58 Кб
Скачать
  1. Ситуативне завдання: створити модель аналітичного прес-релізу.

  2. Внутрішній світ журналіста, його ментальність і їх співвідношення із планетарною моделлю світу. Цілісне сприйняття моделі світу.

  1. Журнальний і газетний огляди.

Словом «огляд» в журналістиці позначають опис, підведення підсумків, розгляд, вивчення особливого роду інформації. Говорячи про огляд ЗМІ, найчастіше за все мають на увазі вивчення особливостей публікацій, літературної, творчої діяльності видання, теле- і радіопрограм або спосіб знайомства аудиторії з публікаціями в цілях дати уявлення про їх зміст, формі.

Історично вихідною формою оглядів ЗМІ був огляд друку. Поява цього жанру пов'язано з розширенням кола газетної продукції, з прагненням розібратися в розмаїтті газет і журналів, дізнатися, що вони пишуть, як і чому, і розповісти про це читачеві. За наявними відомостями, спочатку огляди друку складалися окремими дослідниками, вченими з метою сформулювати своє уявлення про роль і можливості преси в житті суспільства і познайомити з цим поданням своїх сучасників. Одним з перших такого роду оглядів (можливо, першим) є книга німецького теолога Агасфера Фрича «Огляд (або опис) новин, які іменуються« Нові газети »(« Нові літопис »), і що міститься в них користі і марності», що вийшла в 1676 м в Німеччині.

Міркування оглядача про користь і даремність публікацій, газет в цілому виражені в коментарях до уривків, узятим з них. Надалі огляди з'являються вже на сторінках самих періодичних видань. З історії російської журналістики добре відомі огляди друку, опубліковані на сторінках багатьох журналів і газет, таких як «Современник», «Вітчизняні записки», «Російський інвалід», «Зірка», «Нове життя», «Куранти», «Іскра», «Правда» і т.д.

За радянських часів огляди преси були одним з найбільш важливих жанрів. Цей жанр, як і інші, активно застосовувався для впливу на інформаційну політику розглянутих видань. Оглядачі мали розглядати всі публікації та видання з партійною точки зору, перебуваючи на її жорсткою ідеологічній платформі. В оцінці, наприклад, якоїсь газети треба було виходити з того, як вона допомагає своїй партійній організації у вирішенні тих чи інших питань, як висвітлює у зв'язку з цими питаннями місцеве життя, як працює зі своїми позаштатними авторами - рабкоров, Сількор, юнкорами .

Автор огляду повинен був звернути увагу на рівень політичної витриманості публікацій, відповідність їх курсом партії, а також на те, наскільки точно вміє газета виділяти головні напрями господарської діяльності товариства, досліджувати їх, знаходити передовий досвід і поширювати його; наскільки критичні і самокритичні публікації; наскільки доказові, аргументовані її виступу; який мова, стиль публікацій, який відгук отримують вони у читача, як бореться видання за дієвість своїх виступів і т.д.

Обов'язковість виконання оглядачем таких вимог диктувалася тією роллю, яку журналістика в цілому грала в житті суспільства як інструмент партійного впливу на маси, партійного контролю за процесами, що відбуваються в суспільстві [8]. Видання, що публікували огляду, могли розглядати тільки «нижчестоящі» газети і журнали. Центральна газета могла, наприклад, критикувати всі інші видання; республіканська - обласні, районні, багатотиражні; обласна - районні і т.д.

В даний час оглядачі російських ЗМІ перебувають у дещо іншому становищі, «субординації» видань не існує. Друк оглядає радіо- і телепередачі, а телебачення і радіо розповідають про газетах і журналах. Ідеологічна платформа, спираючись на яку журналіст може оглядати ті чи інші видання, публікації, може бути самою різною. Політичний плюралізм видань обмежується лише плюралізмом цілей, переслідуваних їх реальними власниками. Зміна ролі журналістики в суспільстві позначилося на характері реакції розглянутих видань на опубліковані огляду. Ця реакція взагалі стала необов'язковою.

Більше того, автор огляду може постати перед судом за звинуваченням, як мінімум, в нанесенні моральної шкоди, якщо, на думку розглянутих видань, він їх «образив». Ці та інші чинники орієнтують увагу оглядачів лише на деякі з тих аспектів діяльності ЗМІ, які колись були лише малою часткою оброблюваного ними «поля». Типові завдання, цілі, які ставлять при цьому перед собою журналісти, впливають на формування певних, відносно стійких видів огляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]