Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVETY_EKZAMEN_-_kopia.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
739.58 Кб
Скачать
  1. Ситуативне завдання: створити модель літературної рецензії.

  2. Відчуття повноти відповідальності перед суспільством і людьми - головний показник зрілості журналіста-професіонала.

Для журналістики та журналіста відповідальність носить як об'єктивний, так і суб'єктивний характер. З об'єктивної сторони - це сукупність вимог, які слід реалізувати відповідно до суспільно-історичною необхідністю, з незалежними від волі людини законами дійсності; з суб'єктивної - це розуміння і готовність прийняти на себе журналістикою і журналістом сукупність обов'язків, що пропонуються законодавством, етичними кодексами, програмами партій, в яких журналіст полягає, напрямком і інформаційною політикою ЗМІ, співробітником якого він є.

Журналіст, що відчуває свою відповідальність, перебуває у стані постійного роздуми і пошуку такого характеру діяльності в цілому і конкретного вчинку в її рамках, які були б істинної реалізацією його соціального боргу.

Разом з тим, володіючи правом на публічне втручання в самі різні сторони життя, журналіст повинен надзвичайно серйозно підходити до вирішення питання про винесення результатів свого розслідування на суд громадськості. В основі його рішення повинне лежати продумане уявлення про можливі результати публічного оголошення, про те, які можуть бути наслідки, як це відіб'ється на ділі і на людях, чиї імена порушені у творі. Критерій відповідальності тут - соціальна значимість, суспільна необхідність, характер післядії публікації. Варто пам'ятати правило медиків: насамперед не нашкодь.

Цивільна відповідальність «нависає» над журналістом на всіх стадіях роботи - від рішення виступити на задану тему через всі кроки щодо збору, обробки та інтерпретації відомостей до публікації та її результатів. Іноді виникає необхідність в багаторазовому зверненні до порушеної теми, додатковому втручанні в хід подій, повідомленні про зміни, а часом у виправленнях, доповненнях, змінах в характеристиках і вироках. Відповідальність при цьому зобов'язує журналіста простежити, які реальні плоди принесло виступ, які виникли несподівані негативні результати, і вирішити, як відреагувати на них.

В рамках редакційного колективу журналіст, зрозуміло, несе строго певну персональну відповідальність. А на журналістів керівного рангу лягає подвійна відповідальність - за себе і за очолюваний колектив. Міра відповідальності журналістського колективу складається не із суми персональних відповідальностей кожного його члена - вона вимірюється силою творчого потенціалу всього колективу як єдиного цілого.

  1. Різновиди огляду.

Публіцистичний огляд має власний предмет дослідження – це тематично систематизовані факти і події, обмежені часовими та просторовими рамками. У такому огляді можуть бути використані раніше відтворені факти – цитати з документальних джерел. Проте їх частка незначна, якщо порівнювати з вперше оприлюдненими фактами 
 [1]. Специфікою відтворення в публіцистичному огляді є панорамування подій та фактів. Такий огляд поєднує в собі декілька аналітичних методів: кореспонденції, статті, листування. Такий різновид огляду також може містити невидиме звертання й апеляцію. Як і в кореспонденції, автор може поставити проблему не лише у панорамне відтворення фактів, або як і у статті, розкрити, пояснити явище, що стоїть за ними. Як у репортажі автор може вдатися до послідовного викладу подій як їх учасник, або аргументувати думку публіцистичними картинами. Оглядач може використати декілька методів, але до якого методу він би не вдався, всі вони є підпорядковані аргументації головної думки матеріалу й прийому панорамування для тлумачення змальованої картини, виявлення тенденцій розвитку подій і закономірностей.

Огляди ЗМІ. Предметом дослідження оглядів ЗМІ є матеріали преси, радіо і телебачення, завдання – популяризувати матеріали газет і журналів, передача радіомовлення і телемовлення, разом з інформуванням орієнтувати читача в різноманітті журналістських матеріалів, сприяти продажу періодичних видань. Мета таких оглядів – управляти попитом й інтересами аудиторії ЗМІ. Зміна мети і завдань огляду ЗМІ впливає на зміну методу пізнання й відтворення.

Огляд листів призначений не тільки відтворити факти і події з листів, проаналізувати їх, але й відтворити думки, оцінки авторів щодо них, розкрити причини своєрідності мислення, оцінок, настроїв та переживань авторів, листів, щоб показати громадську думку. Він відрізняється оглядом думок з листів, від публіцистичного огляду тим, що їх немає. Вони дають уявлення про громадську думку читачів газети чи журналу; висвітлюють життя, проблеми людини, групи людей, колективу і їхні думки, як відтворення громадської думки.

Огляд преси - це жанр, який рецензує пресу. Його завдання – узагальнити досвід роботи ЗМІ. Такі огляди, як правило, розміщують у внутрішній частині газети. Вони вміщують критичні оцінки, поради та рекомендації 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]