Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVETY_EKZAMEN_-_kopia.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
739.58 Кб
Скачать
  1. Ситуативне завдання: створити модель полемічної статті.

  2. Дар слова. Досконале володіння словом - обов'язкове для професіонала-журналіста.

Найважливішим засобом передачі досягнень людського пізнання і мислення ставало слово, завдяки його здатності фіксувати єдине для всіх членів спільності значення, висловлювати сенс, необхідний для спільної діяльності, для захисту, для збереження соціального досвіду.

Універсальність слова з особливою інтенсивністю проявилася в епоху писемної культури, що об'єднала в тексті традицію міфу і віру в «сказане, вимовлене, передане всім і кожному Слово» [1]. Виникнення тексту мало виняткове значення: саме слово і текст виявляться сполучною ланкою на різних етапах становлення інформаційно-комунікаційної діяльності. Текст (спочатку священний) з'явиться системоутворюючим елементом культури, і буде залишатися таким практично до наших днів. Володіння Словом, Логосом придбає особливе соціальне визнання і навіть буде співвідноситися з високим соціальним статусом людини. Цьому буде чимало сприяти поділ праці, що породило нові суспільні групи, а також розширення практично-пізнавальної активності людини. Майстерності вимагали «кам'яні газети» Стародавнього Єгипту - зображення, читавшиеся на стінах храмів: про це свідчать письмові тексти, що носили суспільно значимий характер і відобразили авторську оцінку що відбувається. Більш того, вже тоді зустрічалися письмові відгуки на «відображену реальність». Відомий відноситься до XV-XIV ст. до н.е. відгук про опис подорожі на Схід: уїдливий тон цього «літературно-критичного» твори, викликаний некомпетентністю оповідача, дозволяє говорити про наявність певних критеріїв літературної майстерності, що пред'являються до тих, хто взяв на себе відповідальність повідомляти про факти реального життя.

  1. Стаття. Літературне редагування. Відповідність форми змістові.

  2. Ситуативне завдання: створити модель редакційної статті.

  3. Гарно пише той, хто гарно думає. Розшифруйте слова А. Аграновського.

  1. Огляд. Призначення жанру.

Публіцистичний огляд - один з найстаріших газетно-журнальних жанрів. Віддаючи пріоритет оперативності іншим жанрам, огляд являє собою текст, що фіксує принципові події та явища в їх максимально повному обсязі за певний період. За своїми ознаками огляд - специфічний жанр, близький і до кореспонденції, і до статті, і до коментарю. З кореспонденцією його зближує опора на факти дійсності, до статті - рух думки, з коментарем - очевидне особистісний початок, панування персоніфікованої точки зору. Але ці чинники і розводять огляд з близькими йому формами журналістської творчості. Якщо в кореспонденції публіцист оперує групою фактів, об'єднаних однією, щодо неширокої темою, то в огляді можуть бути використані різноманітні дані, що дозволяють зробити оповідь многотемность. Многотемье призводить до того, що композиція тексту набуває «цепочечную-епізодичний» характер: думка автора рухається від опису та аналізу одного епізоду до іншого.

Перш за все, його предметну основу становить не механічний конгломерат розрізнених відомостей, а сукупність соціальних фактів у формі панорами життя всього суспільства або певної його сфери. Кожен з них розглядається не ізольовано, а як елемент більш великого цілого. При цьому головне значення мають не міркування автора, а події, явища, процеси в їх сутнісному вираженні. Панорамність зображення досягається тим, що журналіст пропонує, з одного боку, максимально широке охоплення дійсності, а з іншого (за аналогією з панорамою як витвором живопису) - різну глибину зображення: крупний план, середній, загальний. Крупний план - це особисто спостережувані автором факти, що відтворюються в окремих епізодах, картинках, репліках. Середній план - опис виниклої соціальної ситуації, процесів і явищ. Загальний план - встановлення взаємозв'язку між окремими фактами, створення цілісної картини дійсності в її протиріччях, виявлення загальних закономірностей розвитку соціального світу, створення власне панорами подій.

Огляд універсально за змістом і формою. Ця універсальність жанру визначається тим, що в якості предмета дослідження публіцист бере реальне життя в різноманітних її проявах: у ЗМІ зустрічаються огляду моралі, процесів, що протікають в мистецтві, економіці, політиці, науці, військовій справі, спорті і т.д. Огляд універсально і за призначенням, оскільки ставить своїм завданням виявити закономірності як на буттєво, навіть побутовому рівні, так і в загальнонаціональному, міжнародному, цивілізаційному масштабі. Нарешті, воно універсально, оскільки елементи інших жанрів в його тексті виступають не як чужорідні вкраплення, а як природні компоненти структури. Надзвичайно значима і постать автора. Журналіст-оглядач - це не просто системно мисляча людина, ерудит у певній галузі, він поєднує в собі функції пильного спостерігача, глибокого аналітика і майстри точного слова. Огляд - публіцистичний жанр, що представляє собою засновану на різноманітних фактах картину дійсності у формі панорами життя суспільства. В останні роки у вітчизняних ЗМІ панує тематичне огляд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]