Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVETY_EKZAMEN_-_kopia.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
739.58 Кб
Скачать
  1. Ситуативне завдання: створити модель моніторинга (на місцевих прикладах).

  2. Журналіст - простий регістратор подій чи професіонал, що прагне до глибокого аналізу сучасності?

  3. Журналістське розслідування.

Журналістські розслідування - вид, який характеризує планомірне і, як правило, довгострокове дослідження предмета публікації (часто присвяченій злочинів, політичних скандалів і т. П.). Робота журналіста в цьому жанрі те саме діяльності приватного детектива, оскільки в її фундаменті пошук фактури, яку зацікавлені особи та / або організації приховали від суспільства.

Цілі журналістського розслідування виступають одним з основних чинників, що зумовлюють своєрідність даного виду діяльності. В якості основної мети передбачається необхідність встановлення справжніх причин певних подій, процесів, ситуацій; виявлення таємних пружин розслідуваних явищ або розкриття порочного механізму вчинення злочину, викриття злочинців. Розслідування може проводитися з метою досягнення якогось політичного або економічного результату, наприклад викриття діяльності екстремістської політичної організації, виявлення фактів зловживання посадовим становищем, зміщення корупціонера з міністерської посади, позбавлення махінатора депутатського імунітету і перекази його суду, повернення в країну награбованих капіталів та ін.

У результаті проведеного і опублікованого розслідування досягається і така важлива мета, як моральне виховання аудиторії, оскільки будь-яке розслідування містить в собі моральне узагальнення, що випливає з прикладів викриття будь-яких злочинів. Діяльність папараці живить жовту або «жовтіючому» пресу - «відгалуження» расследовательской журналістики, на перший план яких виступають чисто комерційні цілі видання і авторів. Журналістські розслідування допомагають різним ЗМІ вирішувати таку важливу для них утилітарну завдання, як залучення уваги аудиторії. Журналіст рідко ставить перед собою тільки одну з цих цілей. Але навіть якщо справа йде саме так (наприклад, він хоче викрити лише соціально небезпечні дії якогось олігарха), це аж ніяк не означає, що результат розслідування, незалежно від самого розслідувача, не сприятиме вирішенню якихось інших, «попутних» завдань.

У ході розслідування журналіст вдається до самих різних методів отримання даних - спостереженнями, інтерв'ю, аналізу документів і т.д. Одним з найбільш продуктивних методів є «зміна професії» (журналіст на якийсь час може стати продавцем на ринку, щоб дізнатися, як діють ринкові рекетири, або виступити в ролі хворого, щоб з'ясувати, що коїться в лікарні, про яку погано відгукуються пацієнти ). Природно, що зібрати найбільш серйозні, найбільш ретельно приховувані відомості, докази можуть повною мірою тільки правоохоронні органи. Розслідування, таким чином, передбачає тісний контакт журналіста з цими органами або з окремими їх працівниками. Яким він буде, формальним чи особистим, залежить від обставин, в яких ведеться розслідування. Як правило, міліція, прокуратура не зацікавлені у розголошенні отриманих відомостей, оскільки це може негативно позначитися на розкритті злочину. Крім того, можуть бути і причини іншого плану, наприклад небажання органів «ділитися славою» з журналістами або зацікавленість посадових осіб у певному результаті розслідування, в ряді випадків - корумпованість правоохоронних органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]