Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
174
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
636.42 Кб
Скачать

4.Завдання для самостійної роботи під час підготовки до заняття:

4.1.Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін

Визначення

Біль

Різке негативне, емоційно забарвлене відчуття, яке виникає при дії пошкоджуючи факторів на структури, які мають спеціальні рецептори.

Хронічний закреп

Це, перш за усе, стійке або часто повторюється, строком більше3 міс. порушення функції товстої кишки зі зменшенням частоти стулу (менше 3 разів за тиждень, для дітей до 3 років - менше 6 разів за тиждень), вимушеним натужуванням, яке займає більше 25% часу акта дефекації, відчуттям "неповного спорожнення кишки".

Синдром подразненого кишечника (СРК) (синдром подразненої товстої кишки, дискінезія кишечника, дискінезія товстої кишки, спастичний коліт, спастична товста кишка, функціональна колопатія, слизиста коліка, невроз кишки та ін.)

Функціональні гастроінтестинальні порушення, які викликані розладами моторної функції кишечника і характеризуються абдомінальним болем і порушенням кишкових функцій без специфічної органічної патології.

Хронічний ентерит (ХЕ)

Поліетіологічне захворювання, основу якого складають запальні і дистрофічні процеси в стінці тонкої кишки, яке викликає порушення травної, видільної і рухової функції органу і, як наслідок, порушення обміну речовин.

Хронічний коліт (ХК) (хронічний невиразковий коліт)

Хронічне запально-дистрофічне ураження слизової оболонки товстої кишки з переважанням в клінічній картині ознак функціональних розладів.

Виразковий коліт (ВК)

Хронічне захворювання з прогресуючим рецидивуючим перебігом, з періодами кровавої діареї, основою якого є запальний процес в товстій кишці з вираженими деструктивними змінами її слизової оболонки і підслизового шару.

Хвороба Крона (ХК) (син.: термінальний, регіонарний ілеїт, гранулематозний ентероколіт)

Хронічне рецидивуюче захворювання, яке характеризується трансмуральним гранулематозно-виразковим запаленням переважно термінального відділу клубової і сліпої кишки.

4.2.Теоретичні питання до заняття:

  1. Сучасні погляди на етіологію і патогенез функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

  2. Класифікація (клінічна та клініко-патогенетична) функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

  3. Основні клінічні синдроми функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

  4. Диференціальна діагностика функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

  5. Лабораторно-інструментальна діагностика функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

  6. Сучасні підходи до лікування функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

  7. Принципи диспансерного спостереження за дітьми з органічними та функціональними захворюваннями кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

Соседние файлы в папке Змістовий модуль 3