Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
174
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
636.42 Кб
Скачать

Методичні вказівки

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Педіатрія

Модуль

5

Змістовий модуль

№3

Тема заняття

20

Диференційна діагностика синдрому хронічного закрепу. Функціональні та органічні захворювання кишківника у дітей.

Курс

6

Факультет

Медичний №1

1.АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Захворювання органів травлення посідають значне місце в структурі дитячих соматичних захворювань, причому в теперішній час в усьому світі відзначають тенденцію до збільшення їх частоти. Медико-соціальне значення цієї проблеми обумовлене значним поширенням цих захворювань, їх рецидивним прогредієнтним перебігом, ймовірністю розвитку тяжких ускладнень.

В Україні частота виявлення хронічних захворювань травної системи у дітей перевищує 100 на 1000 дитячого населення. Поряд з кількісними змінами, захворювання органів травлення зазнали значних якісних зрушень, що значною мірою пов’язане з впровадженням у клінічну практику нових інформативних інструментальних, імунологічних, серологічних, бактеріологічних і морфологічних методів дослідження, що дозволило переглянути суть багатьох патологічних процесів. В останні роки уточнюються і навіть трансформуються не тільки уявлення про етіологію і патогенез захворювань травного тракту, а й принципи їх лікування та профілактики; напрацьовані диференційовані підходи до лікування хронічних захворювань травної системи з використанням комплексу медикаментозних і не медикаментозних засобів. Тому, зважаючи на все вище викладене, представляється необхідним детальне ознайомлення з даною проблемою.

2. Конкретні цілі:

  1. Визначати можливі причини розвитку найбільш поширених патологічних синдромів у дітей з функціональними та органічними захворюваннями кишечника.

  2. Визначати тактику ведення дітей з функціональними та органічними захворюваннями кишечника.

  3. Проводити клінічний огляд хворих дітей з функціональними та органічними захворюваннями кишечника.

  4. Планувати обстеження хворої дитини з функціональними та органічними захворюваннями кишечника та інтерпретувати отримані результати.

  5. Проводити диференційну діагностику функціональних та органічних захворювань кишечника у дітей та ставити попередній клінічний діагноз.

  6. Ставити діагноз і призначати лікування дітям з функціональними та органічними захворюваннями кишечника.

  7. Здійснювати прогнози (для життя, для здоров’я, для працездатності) дітям з функціональними та органічними захворюваннями кишечника.

  8. Невідкладна допомога при ускладненнях, обумовлених функціональними та органічними захворюваннями кишечника у дітей.

  9. Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в дитячій гастроентерології.

3.Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція):

Назва попередніх дисциплін

Отримані навики

Анатомія, фізіологія

Анатомо-фізіологічні особливості травної системи у дітей. Характеризувати нормативні показники травної системи у дітей

Патологічна анатомія і фізіологія

Знати особливості гормональної та неврологічної регуляції шлункової секреції, процесів травлення, морфологічні зміни з боку слизової оболонки травного тракту, механізм утворення ерозій, механізм розвитку клінічних ознак. Інтерпретація результатів аналізів.

Пропедевтика дитячих хвороб

Знати методику дослідження травної системи у дітей, інструментальні методи обстеження стану ШКТ у дітей. Провести пальпацію, перкусію, аускультацію травної системи дитини. Додаткові обстеження, визначати та інтерпретувати отримані показники – ФГДС, рН-метрія, проби на визначення Нр, УЗД.

Мікробіологія

Знати методику посівів виділень і секретів та інтерпретувати результати. Методи виявлення Н.pylory.

Фармакологія

Знати групи препаратів, які використовуються для лікування захворювань травного тракту. Призначати необхідні препарати з урахуванням стану дитини, його віку і маси, особливостей індивідуальних реакцій. Вміти виписати рецепти.

Хірургія

Знати клініко-анамнестичний комплекс ознак ускладнень захворювань травної системи. Основи хірургічного лікування.

Факультетська педіатрія

Клініко-анамнестичний та лабораторно-інструментальний комплекс ознак захворювань ШКТ у дітей різного віку. Виявляти ознаки як органічних так і функціональних захворювань травного тракту у дітей різного віку.

Внутрішньопредметна інтеграція

Дати клінічну оцінку змінам показників загальноклінічного, біохімічного та імунологічного дослідження сироватки крові, інтерпретувати дані інструментальних методів обстеження.

Соседние файлы в папке Змістовий модуль 3