Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

19.Інфляція попиту. Інфляція витрат.

Інфляція-переповнення каналів обігу грошовою масою понад потреби товарообігу, що викликає знецінення грош.одиниці і відповідно зростання товарних цін.Виділяють 2 групи чинників причин інфляції: монетарні і немонетарні.1.Монетарні-інфляція попиту. Виникає в умовах надлишкового ринкового попиту, тобто тоді, коли вир-во не може відреагувати на зростання попиту реальним збільшенням пропозиції товарів та послуг.Причини такого явища:1.Незбалансованість держ.доходів і витрат, яка проявляється у дефіциті держ.бюджету, за умовою, що даний дефіцит покривається за рахунок додаткової емісії грошей.2.Незбалансована структура суспільного вир-ва. Зорентована на переважний розвиток ВПК і базових галузей. Інвестування в даних секторах нац.ек створює додатковий платоспроможний попит за рахунок зростання доходів зайнятого населення без відповідного зростання споживчих товарів.3.Наявність недосконалої конкуренції на сучасних товарних ринках. Існування недосконалої конкуренції дає можливість встановлювати контроль над ринковою ціною, тому намагаючись підтримати високій рівень цін, такий ек. суб`єкт виявляє зацікавленість у скороченні вир-ва і пропозиції товару.

4.Підвищення рівня відкритості нац.ек у системі світогосподарських зв`язків. В умовах незмінності валют.курсу кожне підвищення цін у зовнішньому світі проникає у власну країну через зростання цін на імпортовану продукцію.5.Інфляційне очікування. Коли споживачі впевнені, що підвищення цін не можна запобігти-вони вимагають більш високої оплати праці.Все це призводить до зростання сукупного попиту і платіжних засобів у обігу без відповідного збільшення ВВП.2.Немонетарні-інфляція витрат(пропозиції)Виникає через зростання виробничих витрат і зниження сукупної пропозиції.

Порушується рівновага грош.обігу, але на відміну від монетарної, таке порушення є наслідком, а не причиною зростання цін.Основними факторами є збільшення з/п і зростання цін на сировину та енергоносіїв.

20.Соціально- економічні наслідки інфляції.

Інфляція–це процес підвищення загального рівня цін, який супроводжується знеціненням грошей.

Негативні наслідки інфляції:1.Інфляція призводить до знецінення грошових заощаджень населення. Внаслідок цього знижується життєвий рівень населення, зменшується споживання товарів та послуг, скорочується споживчий попит.2.Інфляція призводить до знецінення основних та оборотних засобів підприємств, що викликає падіння інвестицій і скорочення обсягів виробництва.3.Інфляція не однаково впливає на різні майнові групи населення. В більшій мірі страждають від неї люди з фіксованими доходами, які не можуть змінювати величину своїх номінальних доходів слідом за ростом цін. Як правило це люди з низькими доходами: студенти, пенсіонери, працівники бюджетної сфери. Багатші люди в меншій мірі страждають від інфляції, оскільки вони можуть захистити себе, утворюючи товарні запаси, інвестуючи в різноманітні активи. Тому інфляція викликає перерозподіл майна і доходів громадян, соціальне розшарування суспільства.

4.Інфляція спотворює ціни, що робить неможливим прогнозування їх динаміки і збільшує інвестиційні ризики.

5.Інфляція викликає падіння обсягів виробництва та зростання безробіття.

6.В умовах інфляції відбувається перерозподіл доходів між дебіторами і кредиторами.

7.Невеликі темпи інфляції до 5% сприяють зростанню ВВП,внаслідок зростання платоспроможного попиту та величини очікуваного прибутку.

Високі темпи інфляції виявляють деструктивний вплив на економіку: скорочуються довгострокові інвестиції і нагромадження, здійснюється переміщення капіталу із сфери вир-ва у сфери обігу, порушуються зовнішньоекономічні пропорції тощо.

Головна небезпека інфляції полягає в тому, що вона може вийти з під контролю, оскільки в її механізмі закладено тенденцію до прискорення темпів інфляції. Тому держава повинна здійснювати антиінфляційне регулювання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]