Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

17.Інфляція: типи та форми прояву. Індекси цін. Темпи інфляції в залежності від темпу зростання цін.

Інфляція – це процес підвищення загального рівня цін, який супроводжується знеціненням грошей. Інфляцію вимірюють за допомогою індексів цін. Індекс цін характеризує :

Рівень інфляції показує, як змінилися ціни в економіці, і вимірюється за допомогою індексів цін як різниця між значенням цього індексу за певний період (у відсотках) та 100 %:

Темп інфляції показує, як змінилася сама інфляція за певний період (прискорилася чи сповільнилася), і визначається вона формулою: де 1 цін I , 0 цін I – відповідно, ціновий індекс у поточному і минулому періодах.

Основні причини інфляції:

1.Збільшення грошових доходів населення, яке не супроводжується відповідним зростанням обсягів виробництва.

2.Зростання непродуктивних видатків держави і дефіцит державного бюджету.

3.Зростання витрат виробництва (збільшення цін на енергоносії, підвищення податків і т.п.).

4. Монополізм. Монополії, використовуючи свою владу над ринком, схильні до підвищення цін.

5.Інфляційні очікування. Намагаючись захистити себе від очікуваної інфляції, виробники схильні збільшувати свої ціни, а в цілому це буде викликати зростання загального рівня цін.

Класифікація інфляції. Розрізняють такі види інфляції:1.За формами прояву:Відкрита (проявляється в відкритому зростанні цін);Прихована (існує, коли ціни регулюються державою, проявляється в зростанні товарного дефіциту, накопиченні заборгованості в розрахунках, погіршенні якості товарів).2.За темпами зростання цін:Помірна (до 10% на рік);Галопуюча ( зростання цін вимірюється сотнями процентів на рік);Гіперінфляція – (понад 50% за місяць).3.За розбіжностями росту цін по різним товарним групам: Збалансована (ціни на всі товари зростають пропорційно);Незбалансована (ціни на різні товари зростають непропорційно).4.По прогнозованості інфляції: Очікувана;Неочікувана.Залежно від причин та механізмів інфляції, її поділяють на такі типи:

Інфляція попиту – виникає коли сукупний грошовий попит населення зростає порівняно з сукупною пропозицією, а тому ціни підвищуються щоб врівноважити попит і пропозицію;Інфляція пропозиції (інфляція витрат) – виникає внаслідок зростання витрат виробництва, що зменшує сукупну пропозицію порівняно з сукупним попитом. Тому для врівноваження попиту і пропозиції ціни зростають.

18.Причини інфляції в ринковій економіці.

Інфляція-переповнення каналів обігу грошовою масою понад потреби товарообігу, що викликає знецінення грош.одиниці і відповідно зростання товарних цін.Сучасна наука трактує інфляцію як багатофакторне явище, яке породжуються цілим рядом причин. Основні причини інфляції:1.Збільшення грошових доходів населення, яке не супроводжується відповідним зростанням обсягів виробництва.2.Зростання непродуктивних видатків держави і дефіцит державного бюджету.3.Зростання витрат виробництва (збільшення цін на енергоносії, підвищення податків і т.п.).4.Монополізм. Монополії, використовуючи свою владу над ринком, схильні до підвищення цін.

5.Інфляційні очікування. Намагаючись захистити себе від очікуваної інфляції, виробники схильні збільшувати свої ціни, а в цілому це буде викликати зростання загального рівня цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]