Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

4.Макроекономіка та ек політитика.

Економічна політика –комплекс практичних заходів,спрямованих на досягнення певної мети, може здійснюватися державою, окремими ек. суб`єктами. Найчастіше спрямована на запобігання та ліквідацію інфляції,безробіття ,на досягнення сталого ек. зростання, збільшення добробуту Н. За інструментами здійснення буває: адміністративна та економічна. Ек. втручання :пряме, непряме. ПРЯМЕ-фіскальна або бюджетно-податкова політика. Основи описані Кейнсом. Полягає у вилученні за допомогою податків частини доходів окремих суб`єктів і направлення їх на фінансування інших суб`єктів. НЕПРЯМЕ-монетарна або грошово кредитна політика. Основи-Фрідмен. Втручання держави нівелює (зводить до 0)основні ф-ї ринку, тому його не слід допускати. Основна проблема–інфляція, з метою її подолання банківським механізмом здійснюється регулювання обсягу грошової маси.

5.Снр та методологічні принципи побудови.

Для оцінки ефективності функціонування суспільного вир-ва., тобто усіх його підприємств необхідна система надійних макроекономічних показників. Країни з ринковою економікою використовують СНР, Україна з 1992р також перейшла на СНР.

СНР-міжнародний стандарт оцінки результатів ек. діяльності країни.

СНР—це сукупність взаємозв’язаних показників, які відображають загальні аспекти ек. розвитку, пов’язані з виробництвом споживанням продуктів і послуг, розподілом та перерозподілом доходів, формуванням нац.багатства. Система національних рахунків обліковує як матеріальне, так і нематеріальне виробництво, а також державне управління, некомерційні підприємства обслуговування населення і домашні господарства.

Головні методологічні принципи побудови СНР:1Продуктивною є будь-яка ек діяльність. Тобто критерієм продуктивності праці є одержання доходу, це стосується ек. діяльності у сфері матеріального і нематеріального виробництва.2В основі СНР лежить концепція про тотожність між витратами на виробництво сукупного продукту і доходом, одержаним від його продажу. Це означає, що вартість товару, з одного боку,-сума витрат факторів вир-ва ,а з іншого-сума доходів одержаних власником виробничих факторів.3СНР виходить з того що економіка знаходиться у постійному кругообороті, в безперервному потоці витрати- доходи. Це означає ,що витрати створюють доходи а доходи є джерелом нових втрат.4.Ключовим поняттям у структурі показників вир-ва є-додана вартість=повна вартість – проміжне споживання. Додана вартість характеризує внесок конкретної сукупності факторів вир-ва у створені вартості в масштабах економіки вцілому.5.Нац економіка визнач. як сукупність усіх інституціональних одиниць-резидентів,що функціонують на даній території протягом тривалого часу, понад рік. Сюди включають. Територіальні анклави(посольства, наукові організації),а також виключаються екстериторіальні анклави (посольства, нак бази ін.. країн)6.В СНР проводиться чітке розмежування категорій запасу і потоку. Запас-кількісне вимірювання показника в цей момент часу на певну дату(держ. борг, кількість робочих). Поток - кількісне вимірювання показника за одиницю часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]