Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

25.Сукупний попит – сукупна пропозиція як базова модель економічної рівноваги.

Базова модель сукупного попиту і сукупної пропозиції використовується для аналізу відновлення рівноваги в економіці. Рівновага встановлюється в точці перетину кривих сукупного попиту і пропозиції. В цій точці встановлюється рівноважний рівень цін і рівноважний обсяг виробництва. У разі зміни сукупного попиту, в короткостроковому періоді можливе встановленні рівноваги при будь яких обсягах виробництва, при цьому механізм встановлення рівноваги залежить від того, на якому відрізку кривої сукупної пропозиції знаходиться економіка.

Економічна рівновага на горизонтальному відрізку встановлюється за рахунок зміни обсягу виробництва при незмінних цінах. На вертикальному відрізку сукупної пропозиції економічна рівновага встановлюється за рахунок зміни цін при незмінних обсягах виробництва. На проміжному відрізку сукупної пропозиції економічна рівновага встановлюється за рахунок одночасної зміни і ціни і обсягу виробництва.

У довгостроковому періоді рівновага встановлюється в точці перетину кривих сукупного попиту, короткострокової та довгострокової сукупної пропозиції. Рівноважний обсяг виробництва в довгостроковому періоді відповідає природному ВВП, а рівень цін відповідає очікуваному рівню цін на ресурси. Будь-яке збурення сукупного попиту і сукупної пропозиції приводить до зміни положення кривих сукупного попиту і короткострокової кривої сукупної пропозиції, а точка рівноваги зміщується по довгостроковій кривій сукупної пропозиції до очікуваного рівня цін на ресурси. Таким чином, рівновага в довгостроковому періоді відновлюється лише через зміну рівня цін, а обсяги виробництва залишаються нечутливими до збурень сукупного попиту й короткострокових факторів пропозиції й відповідають природному ВВП.

26.Споживання та заощадження як функція післяподаткового доходу тину. Середня та гранична схильність до заощадження та споживання .Y = C + S. Y-дохід після сплати податків, C-споживання, S-заощадження. Дохід після сплати податку поділяється на 2 частини: споживання та заощадження. Споживання – це витрати дом. господарств на придбання споживчих товарів і оплату послуг для задоволення особистих потреб.

Автономне споживання – споживчі витрати, що не залежать від величини нац. доходу. Наявність СА пояснюється тим, що навіть за відсутності доходів д/г здійснюють споживчі витрати. Автономне споживання фінансується за рахунок заощаджень минулих періодів (ефект багатства) та за рахунок майбутніх доходів (використання кредитів).

Середня схильність д/г до споживання показує яка частина НД викор. на спож-ня. АРC=C/Y

Гранична схильність до споживання показує на скільки зростуть спож. витрати при зрост. НД на одиницю. МРC`=∆C/∆Y

Ф-ція спож-ня описує залежність між величиною нац. доходу і величиною спож. видатків: С = СА +МРС*у

Заощадження–це та частка особистого доходу, яка не витрачається на споживання. S=Y-C.

Ф-ція заощадження описує залежність між величиною нац. доходу і величиною заощаджень.

При певному значенні НД використовуваний дохід повністю вик-ся на спож-ня, а заощ є нульовими – пороговий НД (точка нульового заощадження). Заощ здійснюються д/г за рахунок депозитів, цінних паперів, у вигляді особ. заощ. Заощ фірм: амортизація, нерозпод прибуток.

Середня схильність д/г до заощ показує яка частина НД заощаджується: АРS=S/Y

Гранична схильність до заощадження показує на скільки зростуть заощадження при подінні. НД на одиницю. МРS`=∆S/∆Y

Ф-ція заощаджень: S = - СА + МРS *у

C та S безпосередньо впливають на рівень нац. вир-ва, ціни та зайнятість, щоб проаналізувати цей вплив Кейнс ввів поняття «функція споживання» та «функція заощадження». C`+S`=1;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]