Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

24.Сукупна пропозиція. Крива сукупної пропозиції.

Сукупна пропозиція той обсяг реального національного продукту, який буде вироблено за кожного можливого рівня цін.

Крива пропозиції відрізняється в короткостроковому та довгостроковому періоді. В короткостроковому – це крива з позитивним нахилом (AS): підвищення рівня цін пов’язане зі збільшенням обсягів виробництва. В довгостроковому сукупна пропозиція – вертикальна пряма (LAS), яка відповідаю природному рівню ВВП і не залежить від рівня цін.

Позитивний нахил короткострокової кривої сукупної пропозиції пояснюється негнучкістю цін на ресурси у короткостроковому періоді. Це означає, що на зміну рівня цін економіка буде відповідати обсягом задіяних ресурсів, а значить, обсягами виробництва. Вертикальне положення довгострокової кривої сукупної пропозиції пояснюється абсолютною гнучкістю цін на ресурси у довгостроковому періоді. Це означає, що у довгостроковому періоду ціни на ресурси змінюються пропорційно цінам на готову продукцію, а отже зайнятість ресурсів буде повною, а обсяг виробництва за будь якого рівня цін буде відповідати природному. Кут нахилу короткострокової кривої сукупної пропозиції змінюється. При низьких обсягах виробництва він близький до горизонтального (кейнсіанський відрізок); при високих, які перевищують природний – крива набуває вертикального положення (класичний відрізок). Між ними лежить проміжний.

23. Сукупний попит. Крива сукупного попиту

Сукупний попит–це та кількість реального обсягу продукції (товарів та послуг), що їх покупці бажають придбати за кожного можливого рівня цін.

Основними суб’єктами, які купують вітчизняні товари–дом. господарства, держава, фірми, зарубіжний сектор. Існує 4 складові сукупного попиту: AD: споживання, інвестиції, держ.закупки, чистий експорт.AD = C + I + G + NX.

Таким чином AD-сума зовнішнього і внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги.

Крива сукупного попиту–це крива з від’ємним нахилом. Від’ємний нахил відображає обернену залежність між рівнем цін і закупками реального національного продукту. Обернена залежність (від’ємний нахил)пояснюється впливом так званих цінових чинників.

На криву сукупного попиту впливають цінові та нецінові фактори.

Цінові фактори :1.Ефект багатства або майна (ефект Пігу)–зростання цін зменшує купівельну спроможність фінансових активів, а отже менше буде куплено реального національного продукту і навпаки. AD зменшується.

2.Ефект процентної ставки – зростання цін збільшує попит на гроші, гроші дорожчають, що викликає зростання процентних ставок. AD зменшується.

3.Ефект обмінного курсу – зростання цін веде до зростання процентних ставок й відповідно до підвищення обмінного курсу національної валюти порівняно до іноземних, а отже до скорочення національного експорту. Нецінові фактори викликають зміщення кривої сукупного попиту. Збільшення AD переміщує AD вправо вгору і навпаки.

1.Політико-економічні чинники. Вони перебувають під контролем уряду. Це передусім інструменти монетарної та фіскальної політики.

2.Зміна очікувань споживачів та підприємців.

3.Зміна економічної ситуації у зарубіжних країнах (обсяг виробництва в зарубіжних країнах, обсяг та динаміка активів).

Нецінові чинники здатні змінити обсяги закупки національного продукту за незмінного рівня цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]