Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

6.Основні макроекономічні показники.

У СНРсистемі нац. рахунків існує низка ін взаємопов’язаних макроек. показників, які можуть бути розраховані на основі ВВП (а також ВНП):

1.чистий внутрішній продукт: ЧВП = ВВП – амортизація;

2.національний дохід-весь дохід зароблений упродовж року власниками ресурсів, що є резидентами певної держави незалежно від того, де ці ресурси використ. у власній країні чи за кордоном: НД = ЧНП – непрямі податки;НД=ВНП-А-НП

3.особистий дохід-скл. з первинних доходів дом.господарств та їх вторинних доходів, які не зароблені, але отримані внаслідок перерозподілу первинних доходів: ОД = НД – вклади на соціальне страхування – податок на прибуток – нерозподілений прибуток + трансфертні платежі населенню;

4.особистий дохід після сплати податків: ОДПП = ОД – індивідуальні податки.

5.ВНД-валовий нац продукт. ВНД=ВВП+чисті зовнішні первинні доходи,які отримані резидентами країни внаслідок перерозподілу первинних доходів.

6.ЧНД-чистий нац. дохід. ЧНД=ВНД-А

7.БД-безподатковий дохід. БД=ОД- особисті податки

7.ВВП і методи його обчислення.

ВВП являє собою сукупну вартість кінцевих товарів і послуг, вироблених резидентами протягом певного періоду (1р)на території країн.Існує 3 методи обчислення ВВП.

1.Виробничий метод. ВВП розраховується як сума доданої вартості, створеної усіма галузями нац ек-ки+прибуткові податки-субсидії.ВВП=Σ (ВВ-МВ)+(ПП-С). ВВ-валовий випуск; МВ-матеріальні витрати; ПП-прибуткові податки; С-субсидії.2.Метод кінцевого використання(за витратами). ВВП обчислюється як сума окремих елементів сукупних витрат, здійснених в середині країни і пов`язаних зі створенням кінцевого продукту та послуг. Види витрат: СВ-споживчі видатки дом.господарств, тобто населення (товари повсякденного вжитку, оплата послуг);ВВІ-валові внутрішні інвестиції приватного сектору ек-ки(в основний капітал, в товарні запаси, в житловий сектор)ВВІ=ЧІ(чисті інвестиції)+А;ДЗ-державні закупки товарів та послуг з метою задоволення загально-суспільних потреб(з державного бюджету, з місцевого бюджету);ЧЕ чистий експорт (експорт мінус імпорт). ВВП=СВ+ВІ+ДЗ+ЧЕ.(якщо Е<І, то в останньому «-»)3.Розподільчий метод (за доходами). Згідно з ним ВВП-це сума первинних доходів, створених резидентами країни за рік.Види доходів:1.З/п найманих працівників включаючи відрахування до страхових фондів.2.ВКП-валовий корпоративний прибуток, ділиться 3 частини:податок на ВКП, дивіденди, нерозподілений прибуток, як власне джерело виробництва, включаючи і амортизацію.3.ЗД-змішаний дохід 4.НП непрямі податки –субсидії.ВВП=Σ ЗП+ВКП+ЗД+(НП-С),

ВВП=ЗП+СВ+Р+П+В+А+НП+ЧЕ.

Валовий національний продукт (ВНП) — сукупність усіх вироблених у країні товарів та наданих послуг за рік незалежно від розташування національних підприємств. 

ВНП=ВВП+надходження за фактори закордону – платежі за фактори решті світу.

8.Номінальний та реальний ввп.Інфлювання та дефлювання ввп.

З метою нівелювання цінового фактора в макроекономіці розраховуються номінальний та реальний ВВП.

Номінальний ВВП — це показник загального обсягу вир-ва, обчислений у поточних цінах,тобто в фактичних цінах данного року. В умовах інфляції він завищує результати діяльності економіки і потребує коригування. Реальний ВВП — це показник загального обсягу виробництва, вартість якого скоригована на індекс зростання цін.

Індекс цін – показник який характеризує відношення цін поточного періоду до цін базового.

ВВПр=ВВПн/індекс цін. Індекс цін= дефлятору цін

Дефлятор ВВП – індекс цін, який відображає зміну цін на всю сукупність товарів та послуг: Дефлятор ВВП показує темп зростання номінального ВВп за рахунок цін в аналізованому році порівняно з попереднім. Але, як відомо, на величину номінального ВВП вплив.зміни як фіз..обсягу продукції, так і рівня цін. Тому для визначення ВВП з урахуванням лише зміни фіз.обсягу вир-ва потрібно здійснити коригування показника ном.ВВП. процес коригування ном.ВВП здійсн.за допомогою дефлятора ВВП. Це дає змогу інфлювати (збільшити грош.вираз ВВП з урахуванням динаміки цін) або дефлювати (зменшити грош.вираз ВВП з урахуванням динаміки цін). Результатом цього коригування є обчислення реального ВВП для кожного року у постійних цінах, тобто цінах базового року:

Завдяки інфлюванню ном.ВВП грош.вираз реального ВВП збільшується в ті роки, в яких ціни були нижчими від цін баз.року. За допомогою дефлювання ном.ВВП грош.вираз реального ВВП зменшується стосовно тих років, в яких ціни були вищими від цін базового року. Спираючись на дефлятор ВВП, можна також обчислити приріст (зменшення) ном.ВВП за рахунок цін:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]