Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

40. Дискреційна фіскальна політика.

Дискреційна фіскальна політика – система заходів, що передбачає цілеспрямовані зміни в рівні державних видатків і податків. Дані заходи приймаються на підставі державних рішень.

Вплив держ. закупок на ВВП

∆ВВП=ВВП2-ВВП1; ∆ВВП=∆ДЗ.Мв;

Державні закупки є інструментом прямої дії. Другий інструмент – чисті податки. Вони змінюються за рахунок зміни податкових ставок і трансфертів. Якщо держава змінює чисті податки, вона впливає на реальний ВВП опосередковано через споживання. Збільшення споживчих витрат буде збільшувати ВВП і навпаки. Збільшення чистих податків буде зменшувати ВВП і навпаки.

; П - податки, Мп – мультиплікатор податків.

;

41. Автоматична фіскальна політика.

Практика свідчить, що чисті податки можуть змінюватись автоматично, без спеціальних державних рішень, оскільки більшість податків залежить від доходу. Чутливість податків до змін у ВВП залежить від системи оподаткування. При прогресивній системі податки збільшуються швидше, ніж дохід. За пропорційною системою податки змінюються прямо пропорційно.

Чисті податки, які автоматично (без державних рішень) змінюються в залежності від зміни ВВП називаються автоматичними чистими податками. Вони виконують в економіці стабілізаційну функцію, а тому їх називають вмонтованими стабілізаторами.

Автоматична фіскальна політика – така політика, яка встановлюючи певну систему податків і трансфертів, забезпечує їм можливість виконувати стабілізаційну функцію в економіці автоматично.

; t – гранична податкова ставка.

; t показує на скільки грошових одиниць змінюється величина автоматичних податкових вилучень зі зміною доходу на 1 грошову одиницю.

42. Фіскальна політика і державний бюджет.

Фіскальна політика (бюджетно-податкова) – сукупність фінансових заходів держави щодо регулювання бюджетних доходів і видатків з метою впливу на соціально-економічний розвиток.

Стимулююча фіскальна політика (фіскальна експансія) спрямована на розширення зайнятості й збільшення обсягів виробництва. Стримуюча фіскальна політика (фіскальна рестрикція) має за мету стримування економіки у фазі циклічного підйому.

Основні цілі фіскальної політики: 1.погодження коливань економічного циклу і забезпечення стійкого економічного зростання; 2.досягнення високого рівня зайнятості; 3.сбалансування державного бюджету. Основні інструменти: 1.податки; 2.державні видатки.

Державний бюджет – головний фінансовий план держави. Він є балансом доходів і видатків держави, який приймається на фінансовий рік. Основу доходів державного бюджету складають податки. Держава отримує доходи від сплати державного мита, митних зборів, плати за ліцензії, рентних платежів, від підприємств державної власності, надходжень від розміщення тимчасово вільних державних коштів. Виділяють такі основні напрямки видатків державного бюджету: видатки на оборону; на утримання державного апарату; фінансування бюджетного сектору економіки; соціальні видатки; фінансування розвитку економіки; обслуговування державного боргу. Державний бюджет відображає сукупність фінансових відносин, які виникають з приводу перерозподілу національного доходу з метою утворення та використання централізованого фонду грошових засобів призначеного для фінансування економічного розвитку, соціально-культурних заходів, потреб державної оборони і управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]