Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмiнiстративне право / Підручник 2004.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.65 Mб
Скачать

§ 5. Управління автомобільним транспортом

Автомобільний транспорт є однією з важливих галузей господарства, забезпечує поряд з іншими видами транспорту виробництво та обіг продукції промисловості і сільського господарства, потреби будівництва, задовольняє потреби населення в перевезеннях, а також сприяє зміцненню оборони України.

До складу автомобільного транспорту входять підприємства автомобільного транспорту, що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів, авторемонтні і шиноремонтніпідприємства, рухомий склад автомобільного транспорту, транспортно-експедиційні підприємства, а також автовокзали і автостанції, навчальні заклади, ремонтно-будівельні організації тасоціально-побутовізаклади, інші підприємства, установи і організації незалежно від форм власності, що забезпечують роботу автомобільного транспорту. Управління автомобільним транспортомздійснюєМінтранс Украйні.

До сфери його управління належать об'єднання, підприємства, установи і організації автомобільного транспорту. Основні завдання, функції та права органів управління автомобільним транспортом передбачені в Положенні про Державний департамент автомобільного транспорту України, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2000 р.1,а також у Статуті автомобільного транспорту України2який визначає обов'язки, права тавідповідальністьавтотранспортних підприємств, організацій, незалежно відїх відомчого підпорядкування,а також громадян, що користуютьсяавтомобільнимтранспортом.

Основними завданнями органів управління автомобільним транспортомє: організація злагодженої роботи об'єднань,підприємств,установ і організацій, що належать до сфери його управління,з метоюзадоволення потреб суспільного виробництва і населення вавтомобільнихперевезеннях; вжиття заходів для ефективноговикористаннярухомого складу автомобільного транспорту, йогопоновлення, ремонту, забезпечення матеріально-технічними тапаливно-енергетичнимиресурсами, визначення структури парку; організація виконання вимог щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та ін.

Укравтотрансу процесі виконання покладених на нього завданьвзаємодіє зцентральними та місцевими органами державної виконавчоївлади, органамиАРК,органами місцевого самоврядування, а також відповіднимиорганами інших держав.Укравтотрансу межах своїх повноваженьна основі законодавства України видаєнакази, організує та контролює їх виконання. У випадках, передбачених законодавством України, рішенняУкравтотрансує обов'язковими до виконання підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності та громадянами.

Для розроблення основних напрямківрозвитку автомобільного транспорту, вирішення найважливіших питань його діяльності утворюється радаУкравтотрансу,склад якої затверджується МіністромтранспортуУкраїни.Укравтотрансє юридичною особою.

Постановою Кабінету Міністрів України від 4 грудня 1998 р. створеніавтотранспортні управління Мінтрансу України,а також затвердженевідповідне Положення про них.

Автотранспортні управління в АРК та областях є територіальними органамиМінтрансу України. Основними завданнями управлінь є: забезпечення державного регулювання діяльності автомобільного транспорту та здійснення контролю за додержанням суб'єктамипідприємницької діяльностівсіх форм власності, що виконують перевезення пасажирівівантажів автомобільним транспортом, вимог нормативних актів,стандартів і норм, що регулюють перевезення пасажирів івантажівавтотранспортом.Управління очолюють начальники, якіпризначаютьсяна посаду та звільняються з посади Міністром транспорту України за погодженням з Радою міністрів АРК, обласними державними адміністраціями. Управління є юридичними особами.

Що стосується компетенції місцевих державних адміністрацій в галузі управління транспортом, то вони врегульовані на загальному рівні Законом України «Про місцеві державні адміністрації».