Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмiнiстративне право / Підручник 2004.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.65 Mб
Скачать

403

Міністерство освіти і науки України

Національна юридична академія України

імені Ярослава Мудрого

Адміністративне право України

За редакцією професора

Ю.П. Битяка

Допущено

Міністерством освіти і науки України.

Підручник для студентів

юридичних спеціальностей

вищих навчальних закладів освіти

2004

Підручник підготовлений викладачами кафедри адміністративного права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого

Рецензенти: завідувач відділу проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права імені В.М. Корецького, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Академії правових наук України, Заслужений юрист України В.Б. Авер’янов; перший проректор Національної академії державного управління при Президентові України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Академії правових наук України, Заслужений юрист України Н.Р. Нижник

Автори підручника:

професор Ю.П. Битяк (глави 1, 2 (§ 5), 5, 8, 14 (§ 4, 5), 17, 21, 23, 41); В.М. Гаращук (глави 7, 18, 19, 25, 34); О.В. Дьяченко (глави 6 (§ 1-3), 20, 24, 26, 44, 45); О.Т. Зима (глава 14 (§ 6); В.В. Зуй (глави 6 (§ 4-7), 14 (§ 1-3), 15, 30, 37); І.М. Компанієць (глави 27, 46); В.Я. Настюк (глави 2 (§ 3), 22, 42); Н.Б. Писаренко (глави 2 (§ 1, 2, 4), 3); А.П. Скрипник (глави 38, 39, 40); М.М. Тищенко (глави 10, 16, 29, 36); Ф.Д. Фіночко (глави 4, 11, 12, 28, 43); О.Б. Червякова (глава 31); М.Г. Шульга (глави 9, 13, 32, 33, 35)

Адміністративне право України [Підручник для юрид. вузів і фак./ Ю.П. Битяк, В.М. Гаращук, О.В. Дьяченко та ін.]; За ред. Ю.П. Битяка. – 2004. – 401 с.

ISBN

У підручнику на основі досягнень адміністративно-правової науки, сучасного адміністративного законодавства України і практики його застосування визначаються основні питання курсу адміністративного права України.

Для студентів, аспірантів та викладачів юридичних спеціальностей вищих закладів освіти, а також наукових і практичних працівників.

Передмова

Основоположне значення для підготовки майбутніх юристів має вивчення курсу адміністративного права у зв’язку з тим, що цей курс, з однієї сторони, належить до циклу фундаментальних навчальних дисциплін у програмі юридичної освіти, а з іншої – регулює суспільні відносини, що виникають у сфері державного управління у процесі здійснення виконавчо-розпорядчої діяльності органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Вивчення курсу адміністративного права набуває особливого значення у зв'язку зі змінами, що відбулися в державно-правовій системі України, закріпленням в Конституції України світових та європейсь­ких стандартів відносно прав і свобод людини і громадянина. У підручнику, що пропонується читачеві, на це неодноразово звер­тається увага.

У галузі адміністративного права України відбуваються значні зміни, пов'язані зі здійсненням адміністративної реформи, запровадженням адміністративного судочинства. На доктринальному рівні ці питання тією чи іншою мірою розглядаються в підручнику, оскільки вони мають важливе значен­ня для формування професійної культури сучасного юриста.

У підручнику викладено повний курс адміністративного права України, висвітлено порядок здійснення державного управління, його форми та методи, дається тлумачення адміністративно-пра­вових норм, коментується практика правозастосовної діяльності.

Підручник підготовлено з урахуванням нового законодавства Ук­раїни, змін і доповнень до чинного адміністративного законодавства, нових підходів у регулюванні управлінських відносин, висвітленні про­блем законодавчого забезпечення державного управління, ролі та місця адміністративного права у цій сфері.

За своєю структурою підручник складається із Загальної та Особливої частин.

Загальна частина містить основні положення щодо державного управління та адміністративного права, їх співвідношення, суб'єктів адміністративного права України, адміністративної відповідальності, адміністративного процесу, законності та дисципліни в управлінні, адміністративно-правових режимів.

В Особливій частині розглядаються питання організаційно-пра­вового регулювання в різних галузях управління на сучасному етапі, аналізується чинне законодавство.

У підручнику відтворені та розглянуті наукові положення відо­мих вчених-адміністративістів, в тому числі тих, хто працював на кафедрі адміністративного права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого в 50-90-х роках минулого сторіччя і зробив вагомий внесок у становлення і розвиток наукової і педагогічної школи.

Викладання курсу адміністративного права в Національній юри­дичній академії України імені Ярослава Мудрого має свої традиції, започатковані відомими вченими-адміністративістами — докторами юридичних наук, професорами О. М. Якубою та Р. С. Павловським, імена яких з повагою згадуватимуть не тільки нинішні, а й майбутні покоління викладачів і студентів. Колектив кафедри сприяє розвит­кові юридичної науки і освіти, вдосконаленню теорії адміністратив­ного права та застосуванню адміністративного законодавства.

Авторський колектив вдячний рецензентам — завідувачу відділу проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права імені В.М. Корецького, доктору юридичних наук, професору, члену-кореспонденту Академії правових наук України, Заслуженому юристу України В.Б. Авер’янову та першому проректору Національної академії державного управління при Президентові України, доктору юридичних наук, професору, члену-кореспонденту Академії правових наук України, Заслуженому юристу України Н.Р. Нижник за цінні поради і зауваження, висловлені при підготовці підручника до видання.

Ю. П. Битяк,

професор, завідувач кафедри адміністративного

права Національної юридичної академії України

імені Ярослава Мудрого