Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЛОСАР_Й.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
377.86 Кб
Скачать

Тема 4. Грошовий ринок

Акція - цінний папір без встановленого строку обігу, що засвідчує участь у статутному фонді акціонерного товариства; дає право власникові на одержання частини його прибутку у вигляді дивіденду.

Акція іменна - акція на якій є прізвище власника,

Акція на пред'явника - не містить відомостей про власника, може вільно купуватися і продаватися на ринку.

Акція проста – акція, власник якої має право голосу на зборах, величина дивіденду залежить від величини прибутку акціонерного товариства.

Акція привілейована - дає право на гарантоване першочергове отримання фіксованої величини дивідендів, не дає права голосу в управлінні.

Альтернативна вартість зберігання грошей – доходи, які втрачають індивідуми, зберігаючи гроші, її величина залежить від середньої норми процента за фінансовими активами та запасом грошей.

Андеррайтер - особа чи компанія, що гарантує емітенту розміщення на ринку на комісійній основі його облігацій чи пакету акцій.

Аукціон - організація продажу грошових коштів тим покупцям, які пропонують вищу ціну; конкурсний спосіб організації публічного торгу в попередньо обумовлений час і певному місці.

Безпроцентні облігації (дисконт з нульовим купоном)- не передбачають процентні виплати, такі облігації продаються за ціною, що менша від ціни погашення.

Біржовий курс - продажна ціна цінного паперу, що є в обігу на біржі. Біржовий курс на акції прямо залежний від величини дивіденду і обернено - від норми позичкового проценту. Біржовий курс на облігації залежить від номінальної ціни облігації (терміну погашення), доходу норми позичкового проценту. Біржовий курс простих акцій вище від курсу облігацій та привілейованих акцій.

Боргові інструменти ринку грошей - усі зобов'язання, за якими покупець грошей зобов'язується повернути продавцеві одержану від нього суму і сплатити по ній дохід. Ними є депозитні та позичкові зобов'язання.

Брокер - особа або фірма, що виступає посередником між покупцем і продавцем за комісійні.

Бронзовий вексель - форма фіктивного векселя, який не має товарного покриття; застосовується, головним чином, при банкрутстві з метою штучного підвищення пасивів неплатоспроможності боржника.

Вексель - цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей векселедавцю.

Відкритий ринок - ринок, на якому відбувається купівля та продаж цінних паперів (короткострокових зобов'язань держави) центральним банком.

Вторинний ринок цінних паперів - продаж чи купівля дилерами чи брокерами цінних паперів, випущених в обіг раніше.

«Гарячі» гроші - грошові капітали, які переміщуються з однієї країни в іншу з метою збереження їх вартості або одержання спекулятивних прибутків.

Грошовий ринок - це сукупність усіх грошових ресурсів країни, що постійно переміщуються (розподіляються та перерозподіляються) під впливом попиту і пропозиції з боку різних суб'єктів економіки. Грошовий ринок складається з багатьох потоків, за якими грошові кошти переміщуються від власників заощаджень до позичальників та інвесторів.

Депозитні зобов'язання - це зобов'язання за якими продавці передають гроші у повне розпорядження покупцям за умови їх повернення (з визначенням чи без визначення його терміну) і сплати (чи без сплати) процентного доходу.

Державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо управління, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Деривативи - фінансові інструменти, механізм випуску в обіг яких пов'язаний з торгівлею - продажем певних фінансових чи матеріальних активів.

Дивіденди - грошові платежі, виплачуються акціонерним товариством власникам акцій у зв'язку з розподілом прибутку.

Дилер - особа або фірма, що купує та продає за власний рахунок .

Емісія цінних паперів - випуск в обіг паперових грошей, цінних паперів: акцій, облігацій, депозитних сертифікатів.

Заощадження - це частина доходів домашніх господарств, яка не використовується на купівлю товарів і послуг, сплату податків та інших боргових зобов'язань.

Інвестиції - всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, у результаті якої створюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

Інвестор на ринку цінних паперів - фізична або юридична особа, яка купує цінні папери від свого імені та за свій рахунок, з метою одержання доходу чи збільшення вартості цінних паперів або набуття відповідних прав, що надаються власнику цінних паперів відповідно до чинного законодавства.

Інструменти ринку грошей - скарбницькі та комерційні векселі, облігації, бони, депозитні сертифікати, банківські акцепти тощо.

Індекс Доу Джонса – середній показник курсів акцій групи найбільших компаній США. який публікується фірмою „Доу Джонс енд компані”. Є арифметичною середньою щоденних котировок певних компаній (залізничних, зв'язку, комунальних) на момент закриття біржі.

Іпотечний ринок - складова ринку позичкових капіталів, на якому акумулюються довгострокові грошові заощадження шляхом випуску іпотечних облігацій, що використовуються для надання кредитів під заставу нерухомості.

Казначейський вексель (бона) - основний вид короткострокових зобов'язань держави; випускається для покриття бюджетного дефіциту. Платником по ньому є держава; емісію та погашення виконує центральний банк за дорученням казначейства.

Казначейські зобов'язання - цінні папери на пред'явника, що розміщуються на добровільних засадах серед юридичних осіб і населення; свідчать про внесення їх власником грошових коштів в бюджет, дають право на одержання фінансового доходу.

Канали прямого фінансування - це канали, якими грошові кошти рухаються безпосередньо від власників до позичальників.

Канали непрямого фінансування – це канали, якими грошові кошти рухаються від власників заощаджень до позичальників через фінансових посередників (банки, інвестиційні, страхові компанії, пенсійні фонди тощо).

Комерційний вексель - різновид приватних векселів, які виникають на підставі угод купівлі - продажу товару в кредит.

Конвертовані облігації - корпоративні облігації, що відповідно умов випуску, можуть бути обміняні на прості акції.

Купон - це відрізна частина облігації, що передається замість розписки під час отримання відсотків.

Лістинг - внесення цінних паперів до списку цінних паперів, які котируються на фондовій біржі або можуть бути предметом укладення угод в торговельно-інформаційній системі, якщо це передбачено їх правилами.

Лот- одиниця торгових угод та біржах.

Міжбанківський ринок - ринок, що обслуговує угоди з приводу короткострокових (незабезпечених) кредитів, за допомогою яких комерційні банки можуть балансувати поточну ліквідність. Крім того, операції на міжбанківському ринку дають змогу банкам отримувати додаткові прибутки, управляти процентами та банківськими ризиками.

Мотив завбачливості попиту на гроші - це мотив попиту на гроші, при якому юридичні і фізичні особи бажають мати запас грошей як ресурс купівельної спроможності.

Неборгові інструменти ринку грошей - зобов'язання з надання права участі в управлінні діяльністю покупця грошей та в його доходах, завдяки чому за продавцем грошей зберігається не тільки право власності на них, а й певною мірою і право розпорядження ними. Це акції, деривативи тощо.

Неринкові цінні папери – не підлягають вільному обігу на фінансовому ринку.

Номінальний попит на гроші - це та кількість грошей, яка необхідна економічним агентам для задоволення особистих та виробничих потреб.

Облігація – цінний папір, що засвідчує внесення грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому емітентом номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений термін з виплатою фіксованого проценту.

Облігаційний процент - норма доходу, встановлена по цінних паперах (облігаціях, сертифікатах).

Опціон - це контракт, за яким покупець, виплачуючи певну премію, дістає право упродовж певного терміну його дії придбати у продавця стандартну партію товару за наперед визначеною ціною.

Опціонний контракт - право купити даний цінний папір.

Ощадний сертифікат - цінний папір, випущений банком як письмове свідоцтво про депонування грошових коштів.

Первинний ринок цінних паперів - продаж цінних паперів їх емітентами.

Переказний вексель (тратта) - виписується і підписується кредитором (трансактом) і містить наказ боржнику (трасату) сплатити у зазначений термін визначену у векселі суму третій особі (ремітенту).

Позичкові зобов'язання - це зобов'язання, за якими продавці, передаючи гроші покупцям, вносять певні обмеження в права останніх розпоряджатися цими грошима (визначають цілі, вимагають гарантії повернення, визначають ступінь ефективності витрат чи проектів).

Попит на гроші - це попит на реальні грошові залишки, або, іншими словами, це величина грошових залишків, визначена з урахуванням їхньої купівельної спроможності.

Попит на гроші для угод - полягає в тому, що особи мають потребу в грошах як в засобі обігу, тобто в зручному засобі для укладання угод для купівлі товарів та послуг. Попит на гроші для угод змінюється пропорційно номінальному ВВП.

Попит на гроші як на активи - полягає в функції грошей як засобу заощадження. Це та частка багатства, яку особа має намір зберігати у вигляді фінансових активів.

Премія - надбавка до ціни, курсу, різниця між більш високим строковим (форвардним) і поточним валютними курсами; ціна опціону. Ціна за якої акція чи облігація може бути продана вище ніж ринковий курс.

Приятельський вексель (зустрічний) - вексель, який підприємці виписують взаємно один до одного без товарних поставок з метою отримання готівкових коштів шляхом їх обліку в банку (не пов'язаний з реальною комерційною угодою).

Пропозиція грошей - грошові кошти, що залишаються після виконання трансакційних операцій і можуть бути надані в тимчасове користування; зазвичай обмежується фактично наявною масою грошей в обігу.

Простий вексель - виписується і підписується боржником і містить безумовне зобов'язання векселедавця сплатити після настання терміну визначену суму векселедержателю.

Ринкові цінні папери - можуть перебувати у вільному обігу на фінансовому ринку.

Ринок грошей - ринок, на якому продаються і купуються грошові кошти у вигляді короткострокових позик та фінансових активів (боргові зобов'язання до 1-го року).

Ринок капіталів - ринок, на якому продаються і купуються грошові кошти у вигляді середньо – і довгострокових кредитів та фінансових активів (боргові зобов'язання строком більше 1-го року) та акції.

Ринок позикових капіталів - ринок, що охоплює всі відносини, які виникають з приводу акумуляції кредитними установами грошових коштів фізичних і юридичних осіб та їх надання у вигляді позик на умовах зворотності, строковості та платності. Тобто об'єктом оперування є не власне гроші, а лише право на тимчасове користування грошовими коштами.

Ринок цінних паперів - ринок, що охоплює як кредитні відносини, так і відносини співволодіння, які оформлюються спеціальними документами (цінними паперами), що можуть продаватися, купуватися, погашатися.

Рівноважна процентна ставка – ставка проценту, в якій попит та пропозиція грошей збігаються.

Сектор опосередкованого фінансування - це сектор, де зв'язки між продавцями і покупцями грошей реалізуються через фінансових посередників, які спочатку акумулюють ресурси, що пропонуються на ринку, а потім продають їх кінцевим покупцям. Доходом посередників виступає маржа.

Сектор прямого фінансування – сектор, де зв’язки між продавцями і покупцями реалізуються безпосередньо, і всі питання купівлі-продажу вони вирішують самостійно.

Спекулятивний мотив попиту на гроші - це мотив попиту на гроші, при якому економічні суб'єкти бажають мати у своєму розпорядженні певний запас грошей, з тим, щоб за сприятливих умов перетворити їх у високодохідні фінансові інструменти.

Суб'єкти грошового ринку - банки, держава, спеціальні фінансово-кредитні інститути та інші посередницькі організації, які продають і купують, як правило, короткострокові боргові зобов'язання.

Трансакційний мотив - це мотив попиту на гроші, при якому економічні суб'єкти постійно відчувають потребу в певному запасі грошей для здійснення поточних платежів.

Теорія переваги ліквідності - автор Дж. М. Кейнс, це таке трактування попиту на гроші, коли власники портфелів активів віддають перевагу ліквідній формі, що означає зростання попиту на гроші, і навпаки.

Фінансові посередники – див. тему 3.

Фондова біржа - організаційно оформлений регулярно функціонуючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами.

Ф'ючерсний контракт - угода щодо купівлі або продажу фінансових інструментів чи товарів в майбутньому в обумовлений термін по ціні, встановленій при укладанні угоди.

Цінні папери- загальний термін для визначення простих акцій, облігацій і деяких інших фінансових інструментів, що купуються та продаються на фінансових ринках.

Цінні папери з дисконтом – цінні папери, по яких не сплачується процент, доходом інвестора є маржа між покупною ціною та номіналом (який є вище залежить від терміну покупки до моменту погашення).

Чинники впливу на попит на гроші - абсолютний рівень цін, реальний обсяг виробництва, швидкість обігу грошей, норма доходу на капіталізовані активи, накопичення багатства, інфляція, очікування зміни кон'юнктури на ринку.