Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гори України (Карпатські гори).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Тема: Гори України. Рослини і тварини Карпат

Мета: дати учням поняття, яку частину земної поверхня називають горами; навчити находити гори на карті й глобусі; розвинути вміння користуватися картою, читати її; сформувати поняття про заповідні території Карпат .

Обладнання: глобус, фізична карта України, тематичний ілюстрований матеріал «Рослини та тварини лісу».

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань

1. Пригадайте, діти, яку форму поверхні Землі називають горами?

2. Які гори на Землі ви знаєте і де вони знаходяться?

3. Скажіть будь ласка,а як утворюються гори?

Здійняти земну кору вгору на тисячі метрів, утворивши гори, здатні внутрішні сили Землі. Гори виникають на рухомих ділянках земної кори.

А чи пам’ятаєте ви, що за висотою над рівнем моря розрізняють гори низькі, середньовисокі і високі.

Низькі гори мають порівняно незначну абсолютну висоту – до 1000 м. Їх  вершини округлі або плоскі, а схили пологі. Такими є більшість хребтів Кримських гір.

Середньовисокі гори сягають висот від 1 000 до 2 000 м. Наприклад, Карпати (г. Говерла (2 061 м) – найвища вершина в Україні).

Високі гори здіймаються більш як на 2 000 м. Їх вирізняють гострі вершини, вкриті снігом та льодом, і круті скелясті схили. Найвищі вершини високих гір перевищують 8 000 м. Таких вершин – 14 і всі вони розташовані в горах Азії. Найвищими горами Землі є Гімалаї. Їх назва означає “оселя снігів”. Саме там зосереджені 12 “восьмитисячників”, серед яких і найвища вершина нашої планети – Джомолунгма (Еверест)  заввишки 8 850 м.

Всі гори показати на карті.

ІІ. Повідомлення теми і завдань уроку

  1. Робота із глобусом

- Діти, погляньте на глобус. Як на ньому зображені гори? Де ми їх бачимо?

2. Робота з картою України

- Подивіться на карту України і визначте, які гори є на території нашої країни. Знайдіть Карпатські гори. У якій частині України вони знаходяться?

ІІІ. Пояснення нового матеріалу

  1. Розповідь вчителя

Гори прекрасні, чарівні. Своєю красою, загадко­вістю й неповторністю, цілющими якостями природи вони з давніх-давен приваблювали багатьох людей. Їх досліджували видатні вчені. Про них писали поети й прозаїки. Гори надихали на творчість багатьох худож­ників і музикантів. Ось як чудово про Карпати писав М. Гоголь: «...Ідуть рядами високоверхі гори... Кам’яні пасма... громаддями застигли у вигляді підкови... Чудовий вигляд їх: чи не задирливе море вибігло в бурю з широких бе­регів, вихором кинуло потворні хвилі, і вони, скам’янівши, лишилися нерухомі в повітрі!»

Із того, що люблю у світі, -

Карпатські гори, снігом вкриті,

Ялино-букові кожухи...

і заметілі говорухи...

Карпати ─ величні і неповторні в красі своїй гори, покриті віко­вічними лісами, бурхливі ріки, кришталево прозорі високо­гірні озера — «морські очі», барвистий килим полонин ц отарами овець, мелодії гуцульської трембіти . Таким на мить постає в уяві цей чудовий край чарівної природи, невичерпних земних багатств визначних пам'яток минулого, працьовитих і талановитих людей! Карпати — це гудки заводів і паровозів, каравани плотів па звивистих порожистих ріках і цілющі мінеральні джерела, газові свердловини і шахти, краєвид нафтових вишок і моря золотої пшениці Прикарпаття, квітучі сади і важкі грона винограду Закарпаття. Широко розливається довкола верховинська пісня, і дзвенить у ній радість визвольної праці, щастя оновленої землі.

Розповідь підкріплюється наочним матеріалом краєвидів Карпат або презентацією Карпати — велика і своєрідна за своїми природними особливос­тями гірська країна, частина грандіозного поясу молодих складчас­тих альпійських гірських споруд. Загальна площа Карпат становить 188 тис. кв. км. За гіпсометрією це середньовисотні гори, найвищі масиви яких рідко перевищують 2500 м.

У літературі, мабуть, уперше, назва Карпати була згадана римським письменником Клавдієм Птоломеєм у ІІ ст. н.е. Історичні матеріали свідчать, що сприятливі кліматичні умови, родючі грунти та багаті природні ресурси Карпатської гірської системи .

Українські Карпати простягаються з північного заходу на південний схід на 280 км, а в ширину — на 100—110 км. На тери­торії України Карпати розміщені у Львівській, Чернівецькій, Закар­патській та Івано-Франківській областях (вчитель показує на карті).

— Які ще гори, крім Карпат, є на території України? У якій частині нашої держави вони розташовані? Знайдіть ці гори на карті.

— Яке ж значення вони мають для нашої держави?

(Щоб з’ясувати це питання, проводимо інтерактивну вправу «Мікрофон».)

(Можливі варіанти відповіді:

• Неповторні гірські краєвиди.

• Екологічні куточки країни.

• Рекреаційні ресурси.

• Запаси різноманітних корисних копалин.

• Виконують бар’єрну функцію, впливають на клі­мат України.

• Цінні мінеральні води.

• Велике наукове й пізнавальне значення.)

Карпатські гори розташовані на території сусідніх держав: Румунії і Словаччини. Це не дуже високі гори, але вони впливають на погодні умови, на тваринний і рослинний світ. Ученими доведено, що на місці гір багато мільйонів років тому було море, заселене безліччю тварин. Мільйони років тому на місцевості, де тепер Карпати, відбувалися землетруси і стиснення поверхні з боків. Місцевість згиналася в складки, утворюючи гірські хребти. Нам здається, гори існують вічно. Справді, їх вік обчислюється десятками мільйонів років, але гори старіють. Карпати – молоді гори, їх утворення ще триває.

Клімат Карпат теплий і вологий. Середня температури січня у Передкарпатті – 4-50С, у Закарпатті -30С, а в горах - -6-120С. зима мяка, багатосніжна. Літо не спекотне, з дощами. Середня температура липня приблизно +180С. опадів випадає багато: у передгір’ях – 850-900мм на рік, а в горах 1500-1600мм на рік.

З підняттям угору температура знижується, тому в Карпатах чітко виражена поясність, що, у свою чергу, позначилося на ознаках багатої й різноманітної флори і фауни.

У Карпатах виділяють п’ять вертикальних поясів.

Передгірний пояс (до 400-500 м) характеризується теплим кліматом. Тут ростуть грабово-дубові ліси, липа серцелиста, клен, явір; з трав'яних: переліска багаторічна, арум плямистий, астранція велика, білоцвіт весняний, верба трав'яниста і туполиста, дріада восьмипелюсткова, гірчак живородний, осока волосовидна, анемона нарцисоцвіта, нечуйвітер альпійський, деревій, папороті, купина лікарська, лілія лісова, зозулені черевички справжні. Крім цього, на місцях лісових і лісостепових угруповань насаджуються виноградники і сади.

З підняттям вгору від 500 до 1000-1200 м починається низькогірний пояс. Клімат стає прохолоднішим і більш вологим. Тут переважають букові, смереко-букові та дубово-букові ліси, ялиця.

Субальпійський пояс – у межах 1500-1850 м. клімат стає настільки холодним, що бук і ялиця вже не можуть рости, тому тут ростуть смерекові ліси, потім їх замінюють гірська сосна, душекія зелена і ялівець сибірський, а також трав’янисті лучні фітоценози (конюшина), що утворюють субальпійські луки, які називають полонинами. Тут випасають овець.

Альпійський пояс починається вище 1850 м. клімат тут настільки холодний (середньорічна температура -2-3), у рослин короткий вегетаційний період. За цих умов формується рослинна смуга альпійських луків із ситника три роздільного, осоки зігнутої та вічнозеленої, костриці лежачої та різнобарвної, едельвейса альпійського, сон-трави, дзвоників альпійських, чорниці, мохів та лишайників.

На ватмані необхідно схематично зобразити гори і розділити їх на 5 поясів (вказує висоту гір). Розповідаючи про кожний пояс, вчитель прикріплює ті рослини, які ростуть в даному поясі і назву поясу.

Рослинність Карпат багата, різноманітна і барвиста. Гордістю і прикрасою гір є ліси – 15% всих лісів України. Це найбільший лісовий масив нашої держави.

Карпатські гори мають високоякісну деревину, що користується попитом на світовому ринку. Ліси виконують важливу роль водо збереження та природо охорони. Ліси також є багатими на лікарські рослини, ягоди та гриби.

Багато рослин Карпат занесено до Червоної книги України, наприклад, лілія лісова та зозулені черевички, про них у народі складені легенди (розповідь підкріплюється наочним матеріалом).

ЧОМУ ЗНИКАЮТЬ ЛІСОВІ КРАСУНІ? Росте в лісах красуня-царівна із золотими кучерями — лілія лісова. Під час плодоношення стебло лілії стає схожим на старовинний канделябр*, бо плоди коробочки піднімаються вгору, а з них, як ядра з гармати, розлітається насіння. Легенда розповідає, що лілія виросла із серця воїна, який поліг у бою за батьківщину. З того часу квітка є символом хоробрості та стійкості. Наукова латинська назва квітки — лілія мартагон — у перекладі означає лілія з планети Марс. А Марс у римській міфології вважався богом війни та покровителем воїнів.

ЯКІ ГАРНІ В ЗОЗУЛІ ЧЕРЕВИЧКИ! Придивись уважно до квіток цієї рослини. Вони й справді схожі на чудернацькі черевички. А чому рослину назвали зозулиними черевичками, розповідається у легенді. Дуже вже дошкуляла зозуля всім пташкам у лісі. То в одне гніздо підкине свої яйця, то в інше. Зібралося все птаство разом і вигнало її з лісу. Полетіла зозуля в поле, а саму в ліс так і тягне. Вирішила вона тоді всіх перехитрувати: так до лісу дістатися, щоб ніхто її слідів не побачив. А для цього надумала пташка знайти собі черевички. Довго шукала. Нарешті, на узліссі натрапила на рослину, що їй черевички подарувала. Так у зозулі з’явилися черевички, а в рослини — назва. Зозулині черевички належать до орхідей, найвишуканіших рослин у світі. Ростуть пишні орхідеї переважно в далеких тропічних лісах. Наші зозульки скромніші, але й їх вирощують як декоративні рослини. Зозулині черевички — отруйна рослина. Геологи давно помітили, що зозулині черевички можуть підказати місце, де знаходяться поклади корисних копалин. На жаль, люди бездумно зривають цю вишукану рослину для букетів. Зозулині черевички — перша рослина України, яка потрапила до Міжнародної Червоної книги.