Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гори України (Карпатські гори).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Фізкультхвилинка «Гори Карпати»

Раз-два — піднімається гора,

Три, чотири — це круті гірські схили,

П'ять, шість — це орли дивний танець завели,

Сім, вісім — це смерічки похилилися до річки,

Дев'ять, десять — це вода з водоспаду витіка.

2. Робота з підручником

- Прочитайте статтю підручника про тварин Карпат.

- Перевірка прочитаного:

а) Які тварини водяться в Карпатах?

б) Чому там такий різноманітний тваринний світ?

3. Розповідь учителя

Серед тварин в українських Карпатах найбільш поширені:

  • риби: окунь звичайний, судак, лящ, щука, короп, линь, карась, лин, плітка;

  • земноводні: тритон карпатський і альпійський, саламандра плямиста, жаби трав’яна і прудка, кумка жовточерева, квакша звичайна;

  • птахи: дятли трипалий і зелений, припутень, біловолий і кам’яний дрозди, шишкар ялиновий, горихвістка чорна, омелюх звичайний, лелека чорний, орел-карлик, беркут, тетерев, глухар, рябчик;

  • ссавці: олень благородний, білка, бабак альпійський, буро зубка, ведмідь бурий, дикий кабан,вовк, лисиця, кріт, ласка, куниця, їжак, летючі миші (вухань, нетопир малий, нічниця гостровуха).

На ватмані необхідно схематично зобразити водойму та частину лісу. Розповідаючи про тварин, вчитель прикріплює тварин.

Річкові системи Карпат

Українські Карпати мають найгустішу річкову мережу в Україні, яку утворюють річки Дністер, Прут, Тиса зі своїми притока­ми. Річки мають змішане живлення, але переважають води атмосфер­них опадів (вчитель показує на карті).

4. Робота з підручником (стор. 131-134)

– Які водойми, крім рік, зустрічаються в Карпатах?.

3. Розповідь учителя

Усіх загартовує своєю красою озеро Синевир. У народі його називають “Морським оком” (вчитель показує краєвиди озера).

Легенда про озеро Синевир

У народі існує легенда про походження озера. У далекі часи гори належали багатому графові, і люди працювали на нього: пасли овець і корів, рубали ліс. У графа була красуня дочка Синь. Дівчину звали так тому, що очі її були синє самого неба.

Одного разу граф узяв дочку з собою в гори. Поки граф перевіряв роботу лісорубів, дочка збирала на поляні квіти. Раптом вона почула звуки сопілки, і побачила, що на лузі сидить хлопець і грає. Це був Вир - пастух. Помітивши дівчину, він перестав грати. Так вони познайомилися.

Після цього дівчина стала часто приходить в гори до пастуха. Вони стали часто зустрічатися і полюбили один одного. Але батько дізнався про це і заборонив їм зустрічатися. Але не могли вони болше жити одне без одного. І тоді граф наказав убити Вира. Люди графа виждали момент і скинули на нього камінь зі скелі.

Дізнавшись про це, Синь прибігла до того місця, обняла камінь і заплакала. Довго вона плакала, поки на тому місці не утворилося озеро. Вода в озері синя і чиста, як очі Синь, а посередині видна верхівка того каменю.

З тих пір озеро називається Синевир. Зараз на березі озера встановлені, вирізані з дерева, фігури Сині та Вира. Сюди приїжджають святкувати весілля з багатьох куточків Карпат. Кажуть, що якщо люди познайомилися і полюбили один одного на озері, то їх чекає міцна любов.

Синевир - найбільше і одне з найкрасивіших гірських озер Карпат. Його ще називають "Морським Оком", "Перлиною Карпат". І дійсно, якщо дивитися з висоти пташиного польоту, то погляду відкривається мальовнича картина - яскраво синя водна гладінь в зеленій гущавині лісів, з маленьким острівцем посередині. Озеро оточене віковими буками та смереками. Стовбури завтовшки в декілька обхватів. Вода в озері настільки чиста, що можна бачити дно. Здалеку вода здається яскраво блакитний. Повітря тут як ніде свіже і легке, наповнене ароматом хвої. Здається, що його зовсім немає, дихається вільно і легко. Озеро - найбільше в Карпатах за площею. Знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря. Середня глибина озера - 10-12 метрів, максимальна - 24 метри. Озеро утворилося в післяльодовиковий період.

У 1989 році на місці озера створений Національний парк Синевир. Найбільше озеро Закарпаття, Синевир, утворилося приблизно 10 тисяч років тому на висоті 989 метрів над рівнем моря. Озеро Синевир справедливо вважається найкоштовнішим природним скарбом Національного природного парку «Синевир» і є однією з візитних карток Українських Карпат. Його середня площа становить приблизно 4-5 гектарів, середня глибина - 8-10 м, а максимальна глибина - 22 м. в безпосередній близькості від озера розташоване на висоті туристичні маршрути Закарпаття.

Значення Карпат (вчитель на дошці малює схему)

Українські Карпати багаті на природні ресурси, зокрема на корисні копалини. Тут здобувають нафту, газ, озокерит, буре вугілля, калійну і кухонну солі, мармур. У перед карпатському крайовому прогині зосереджені великі запаси самородної сірки.

Важливе значення мають багаті ресурси мінеральних і термальних вод. В українських Карпатах нараховується понад 500 мінеральних джерел. На базі мінеральних і термальних вод діють чисельні санаторії, курорти, будинку відпочинку.

Неоцінені багатства українських Карпат для лісової промисловості. Деревина лісів використовується для виготовлення паперу (ялина, сосна), цінна деревина модрини використовується в суднобудівництві.

Рослинність Карпат, зокрема лісова виконує водорегулювальні і захисні функції. Ми знаємо, що в Карпатах випадає велика кількість опадів. Вся волога теплими західними вітрами переноситься в сусідні східні області, благотворно впливає на врожайність сільськосподарських культур. Значну частину опадів ліси переводять у підземний стік, запобігаючи тим самим ерозії, і живлять гірські ріки протягом цілого року. Велике ґрунтозахисне значення мають ліси Карпат.