Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гондурас.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

1. Економіко-географічне положення

Гондурас (ісп. Honduras МФА: [onˈduras] Онду́рас), офіційно Республіка Гондурас — країна в Центральній Америці, що межує на південному-сході з Нікарагуа, південному-заході з Сальвадором, на заході і північному-заході з Гватемалою, на півночі омивається Карибським морем, на півдні — Тихим океаном. Площа 112100 км². Столиця Тегусігальпа. Грошова одиниця – лемпіра(рівна 100 сентаво). Офіційна мова - іспанська.

Існує декілька теорій щодо походження назви країни — Гондурас, але до цього часу жодна з них не має наукового обґрунтування. Згідно з однією з легенд назва країни походить від вислову Христофора Колумба. Під час своєї останньої, четвертої подорожі в Новий Світ в 1502 р. його корабель потрапив в сильну бурю і коли йому вдалося врятуватися він вигукнув «Gracias a Dios que hemos salido de estas honduras» (Дякую Богові, що нам вдалося вибратися з цих глибин). Цей вислів дав назву мису Грасіас а Діос (Cabo Gracias a Dios) та країні Гондурас (Honduras). Перша згадка назви «гондурас» для позначення місцевості на захід від мису Грасіас а Діос з'явилася в текстах в 1607 році.

Виконавча влада здійснюється президентом разом з державними міністрами. Є також три віце-президенти. Президент — глава держави, головнокомандувач збройними силами і гарант конституції. Він видає декрети, бере участь у створенні законів, вносячи проекти до Національної Асамблеї, ухвалює запити при необхідності термінових заходів в економічній і фінансовій сфері, стежить за надходженням податків і фінансовою діяльністю. Президент також призначає і зміщує міністрів і заступників міністрів, президентів і віце-президентів банків країни.

Гондурас — унітарна президентська республіка.

27 січня 2006 р. Мануель Селайя офіційно став президентом країни. Однак протиріччя між президентом та іншими гілками влади призвели до державного перевороту 28 червня 2009 року, у результаті якого до влади прийшов тимчасовий президет Роберто Мічелетті. Військовий переворот в Гондурасі засудила Генеральна асамблея ООН і уряди більшості країн світу, що зажадали повернути владу законно вибраному президентові. Проте всі спроби переговорів з путчистами про повернення Селайї в країну завершилися невдачею.

29 листопада 2009 в країні були проведені чергові президентські вибори, на яких переміг лідер правої Національної партії, фермер Порфіріо Лобо. Багато країн Латинської Америки, включаючи Бразилію, не визнали результатів цих виборів. В той же час Сполучені Штати заявили, що президентські вибори є важливим кроком в розв'язанні політичної кризи в Гондурасі

Країна поділена на 18 департаментів і центральний (федеральний) округ, де знаходиться столиця Тегусігальпа. Голови департаментів призначаються президентом. Округи у складі департаментів керуються виборними муніципальними радами. Центральний федеральний округ, який утворюють столиця країни і її передмістя Комаягуела, розташоване на іншому березі річки, керується особливими законами.

Територія Гондурасу ділиться на 19 департаментів:

1. Атлантида — м. Ла-Сейба

2. Чолутека — м. Чолутека

3. Колон — м. Трухильо

4. Комаягуа — м. Комаягуа

5. Копан — м. Санта-Роса-Де-Копан

6. Кортес — м. Сан-Педро-Сула

7. Ель-Параїсо — м. Юськаран

8. Франсиско Морасан

9. Ґрасіяс-а-діос — м. Пуерто-Лемпіра

10. Інтібука — м. Ла-Есперанса

11. Острови Іслас-де-ла-Баїя — м. Роатан

12. Ла-пас — м. Ла-Пас

13. Лемпіра — м. Грасьяс

14. Окатепеке — м. Окатепеке

15. Оланчо — р. Ютікальпа

16. Санта-Барбара — м. Санта-Барбара

17 .Валле — м. Накаоме

18. Йоро — м. Йоро

19. Центральний — м. Тегусігальпа