Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЛОСАР_Й.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
377.86 Кб
Скачать

Тема 1. Сутність і функції грошей

Аверс – лицева сторона монети (медалі).

Банкнота – банківський білет, різновид грошових знаків, які випускаються в обіг центральним емісійним банком. Забезпечений усіма активами банку та масою товарів, що належать державі.

Банкнота "класична" – банківський білет, що емітується емісійним банком; має подвійне забезпечення: золоте (золотим запасом банку) і товарне (комерційними векселями банківського портфеля); підлягає обов'язковому обміну на золото за прямою вимогою власника.

Бартер - товарообмінна операція з передачею права власності на товар (послугу) без грошового платежу (натуральний обмін одного виду товару чи послуги на інший).

Вартість грошей відносна – вартість що формується під впливом ринкових сил, стихійно.

Вартість грошей внутрішня – вартість адекватна вартості товару, що виконував функції грошей, чи цінність матеріалу з якого гроші виготовлені.

Вартість грошей як грошей - мінова (покупна) спроможність грошей, формується у сфері їх обігу, де гроші обмінюються на реальні блага, їх вартість залежить від рівня цін на товари;

Вартість грошей як капіталу - вартість набута на грошовому ринку під впливом попиту і пропозиції, виступає у формі проценту.

Вартість сучасних грошей - фіктивна вартість, яка визначається через кількісне співвідношення товарів, що обертаються і грошову масу, яка обслуговує цей обіг.

Вексель – цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

Вексель простий – виписується боржником на ім'я кредитора із зобов'язанням виплатити йому в зазначений термін вказану суму.

Вексель переказний – виписується кредитором як наказ боржнику виплатити йому чи вказаній ним третій особі певну суму грошей.

Водяний знак - зображення на папері, що створюється при виготовленні і видиме в промені світла.

Гроші –це особливий товар, що має властивості загального еквівалента.

Гроші як гроші використовуються переважно для реалізації наявної споживної вартості, тобто їх цільове призначення обмежується посередництвом в обміні.

Гроші як капітал використовуються для забезпечення зростання наявної вартості.

Гроші неповноцінні - гроші, які не мають власної субстанціональної вартості. Вони набувають своєї вартості в обігу, яка виражається купівельною спроможністю.

Гроші повноцінні - гроші, що мають внутрішню реальну вартість, адекватну вартості товару, що виконує функції грошей, чи вартості того матеріалу, з якого гроші були виготовлені, їх висхідною формою були товарні гроші (хліб, худоба).

Гроші готівкові - гроші в законодавче обумовленій, матеріалізованій формі: банкнота, монета.

Гроші металеві – зливки чи куски металу (пізніше монети), що мали внутрішню вартість.

Гроші товарні – товари першої необхідності, товари розкоші що використовувалися як гроші.

Гроші паперові - це нерозмінні на метал знаки вартості, що випускаються державою для покриття своїх (бюджетних) витрат і наділяються нею примусовим курсом, визнаються законодавче обов'язковими до приймання у всі види платежів.

Гроші банківські – неповноцінні знаки вартості, які емітуються банками на основі кредитування реальної економіки, завдяки чому їх випуск тісно пов'язується з потребами обороту, забезпечується їх вилучення з обороту і підтримка стабільної вартості. У цьому полягає їх принципова відмінність і перевага порівняно з паперовими грошима.

Гроші кредитні – неповноцінні гроші, які прийшли на зміну повноцінним та емітуються відповідно до потреб обороту в грошах. Кредитні гроші випускаються банком при проведенні кредитних операцій і існують у формі різних боргових зобов'язань. Різновидами сучасних кредитних грошей є: вексель, банкнота, банківський чек, кредитні картки та електронні гроші.

Гроші депозитні – різновид банківських грошей, що не мають речового виразу, існують у вигляді певних сум, записаних на рахунках економічних суб'єктів у банках.

Гроші електронні – різновид депозитних грошей, коли переказування грошових сум по рахунках у банках здійснюється автоматично з допомогою комп'ютерних систем за безпосередніми розпорядженнями власників поточних рахунків. Носієм електронних грошей є пластикова картка. Це умовна назва грошових коштів, які використовуються їх власниками на основі електронної системи банківських послуг. По суті, це кредитні гроші, які приводяться в рух не за допомогою паперових носіїв, а завдяки запровадженню в сфері розрахунків найновітніших комп'ютерів і сучасних систем зв'язку. Є найбільш прогресивним, економічним і сучасним носієм грошових функцій. Поява електронних грошей стала можливою завдяки широкому запровадженню в банківську справу, в сферу обслуговування населення комп'ютерної техніки і технології, створенню ефективної системи правового захисну всіх суб'єктів розрахунково-платіжних відносин. Основними компонентами системи забезпечення електронних грошей є банківські автомати-касири, кредитні картки, дебетні картки тощо.

Гроші як міра вартості - це функція, в якій гроші забезпечують вираження і вимірювання вартості товарів, надаючи їм форму ціни.

Гроші світові - функція, в якій гроші обслуговують рух вартості в міжнародному обороті і забезпечують реалізацію відносин між країнами. Виконують такі функції: міжнародного платіжного засобу, міжнародного купівельного засобу, загального втілення суспільного багатства.

Гроші як засіб нагромадження - це функція, в якій гроші обслуговують нагромадження вартості в її загальній абстрактній формі в процесі розширеного відтворення.

Гроші як засіб обігу - це функція, в якій гроші виступають як посередник в обміні товарів і забезпечують їх обіг.

Гроші як засіб платежу - функція, в якій гроші обслуговують погашення різноманітних боргових зобов'язань між суб'єктами економічних відносин, що виникають у процесі розширеного відтворення.

Грошова одиниця - встановлюється законодавством кожної країни з урахуванням історичних особливостей її розвитку.

Грошові знаки - визначаються відповідними законодавчими актами і мають статус законного платіжного засобу на її території.

Гурт - ребро монети.

Девальвація - це офіційне зниження курсу грошової одиниці щодо валют інших країн.

Демонетизація срібла - втрата ним грошових функцій, завершилася наприкінці XIX ст., коли в ролі грошового товару монопольно затвердилось золото.

Демонетизація золота - втрата золотом грошових функцій. Спочатку з обігу були вилучені золоті монети і обіг обслуговували неповноцінні гроші, а згодом було зупинено обмін їх на золото в будь-якій формі.

Депозити - грошові кошти, що знаходяться на рахунках банків у вигляді записів сум.

Еволюційна концепція походження грошей - гроші виділяються із загальної товарної маси, оскільки вони найбільш придатні для виконання функціональної ролі грошового товару. Той чи інший товар стає грішми лише в межах певної особливої суспільної форми товарного виробництва й обігу. Ця концепція підкреслює об'єктивний характер виникнення грошей.

Епоха паперових грошей - епоха грошей, що розвиваються на кредитних засадах. Це епоха і банківських грошей, що функціонують значною мірою на безготівкових засадах, грошей, які поступово трансформуються в електронні системи і знаки.

Золото- дорогоцінний метал, м'який, інертний до впливу зовнішніх факторів, високоліквідний актив. Природні властивості однорідність, ділимість, збереження, портативність, можливість використати золото в якості грошей. На даний період золото виконує грошові функції - нагромадження (резервні функції).

Золото монетарне - централізовані запаси (грошове золото), існує у високопробних валютних зливках.

Зумовлені витрати зберігання - це сума доходу, який власник грошей не одержує тому, що зберігає їх у ліквідній формі, а не вкладає у фінансові активи.

Казначейські білети - паперові гроші, що випускають казначейства для покриття дефіциту.

Картки кредитні - виникли на основі електронних грошей. Сприяють скороченню платежів готівкою, обслуговують роздрібну торгівлю та сферу послуг, служать засобом розрахунків, є інструментом кредиту.

Картки дебетові - платіжні інструменти, які випускаються фінансовими установами і надають клієнту можливість проводити трансакції за власним банківським рахунком, користуватися іншими послугами.

"Квазі гроші" або майже гроші - специфічні грошові форми, в яких грошова суть істотно послаблена, відхиляється від стандартних форм (гроші на довгострокових вкладах, вексель, чек).

Купівельна спроможність грошей - маса товарів та послуг, які можна купити за грошову одиницю, визначається рівнем їх цін; є формою вартості неповноцінних грошей.

Лігатура - металевий домішок (для міцності) при виготовленні золотих та срібних монет.

Ліквідність грошей - можливість використання грошей в ролі засобу платежу і воднораз здатність грошей зберігати свою номінальну вартість незмінною.

Ліквідність грошей абсолютна - здатність грошей обмінюватися негайно на будь-які блага.

Масштаб цін – рахункова функція грошей, що відображає вартість товарної маси в грошових одиницях. В епоху повноцінних грошей – вагова кількість благородного металу закріплена за грошовою одиницею.

Міра вартості - це функція грошей, коли вони забезпечують вимірювання та порівняння вартостей товарів і послуг через форму ціни.

Монета - зливок металу, що має законодавче встановлену форму, вагу, склад металу, певні зображення та написи, включаючи номінал вартості і використовується як засіб обігу чи платежу. В умовах золотого стандарту монети виготовлялися із золота з невеликою добавкою для міцності інших металів. Вага таких монет визначала їх вартість. Вони називалися повноцінними. Монета вважалася повноцінною, якщо лігатура (домішок до металу) не перевищувала 10% її ваги.

Монета білонна - це розмінна монета, яка випускалася для обслуговування дрібних платежів. Спочатку білонна монета випускалась з дорогоцінного металу, а згодом із сплавів звичайних металів. Держава своїм рішенням надає таким монетам силу, законного платіжного засобу.

Портативність грошей - висока вартість при незначних об'ємах та вазі, зручність при транспортуванні та використанні.

Портфельний підхід до визначення суті грошей - метод аналізу використання грошей. Сенс портфельного підходу при визначенні структури особистого багатства полягає в оцінці його окремих елементів з позицій ступеня їх ліквідності.

Раціоналістична концепція походження грошей - гроші виникли як результат певної раціональної угоди між людьми через необхідність виділення спеціального інструменту для обслуговування сфери товарного обігу.

Ревальвація - це офіційне збільшення курсу грошової одиниці щодо валют інших країн.

Реверс - оборотна сторона монети (медалі).

Ремедіум - границя відхилення фактичної маси та проби монет від законної норми (допускався державою в умовах золотомонетного стандарту). Встановлюється з метою запобігання пошкоджень повноцінних монет. Фактичний золотий вміст яких відхилявся від законної норми.

Сеньйораж - прибуток, що отримує казначейство від випуску грошей; дорівнює різниці номінальної вартості випущених в обіг грошей та витратами на їх емісію (емісійний дохід).

Система біметалевого обігу - це грошова система при якій в обігу перебували одночасно золоті та срібні монети.

Скарб - цілеспрямоване нагромадження грошей для збереження вартості, як моменту в процесі розширеного відтворення; омертвіла вартість.

Споживча вартість грошей - здатність грошей опосередковано задовольняти будь-яку потребу людини.

Стабільність вартості грошей - збереження рівня покупної спроможності грошової одиниці. Рівень стабільності визначається індексом цін.

Тезаврація золота - нагромадження золота приватними власниками у вигляді скарбу чи страхового фонду. Золото тезаврується в формі зливків, монет, медалей, а також золотих сертифікатів.

Фідуціарна емісія - випуск банкнот понад наявні запаси золота.

Функція грошей - це певна дія або "робота" грошей щодо обслуговування руху вартості в процесі суспільного відтворювання; конкретний вияв суті грошей як економічного явища. Сучасні економісти вважають, що гроші виконують функції: міри вартості (рахунку, визначення ціни), засіб обігу (обміну), засіб нагромадження, засіб платежу, світові гроші.

Ціна - виражена в грошових одиницях (гривнях, доларах тощо) вартість товарів, послуг, ресурсів.

Ціна грошей – виражається у формі валютного курсу або норми відсотку при використанні грошей як товару.

Чек- це письмовий наказ банку власника поточного рахунку про виплату певній особі вказаної в ньому суму грошей. Є засобом для отримання готівки в банку, засобом обігу та платежу, інструментом безготівкових розрахунків.

Якісні властивості грошей - економічність, довгостроковість використання, загальновизначеність, однорідність, подільність, портативність, стабільність вартості.