Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

8. Виявлення натрій- і калій-катіонів.

У центрифугаті (І), який одержано за п.2, можуть бути амоній-, калій-, натрій- катіони та кальцій-катіони. До 4-5 крапель центрифугату (І) додайте декілька крапель етанолу. Утворення осаду свідчить про присутність йонів кальцію. Йони кальцію та амонію (якщо вони присутні), необхідно видалити. Для цього нову порцію центрифугату (І) випарте у фарфоровій чашці до повного видалення йонів амонію (див. п.1, аналіз розчину без осаду). Після розчинення осаду, розчин перенесіть у дві пробірки. Виявіть йони натрію і калію, попередньо видаливши із цих окремих порцій розчинів йони кальцію, як це описано в ході аналізу розчину без осаду (див. п.п.2, 3).

Катіони четвертої аналітичної групи А13+, Zn2+, Сr3+, Sn(II), SnV), Аs(IIІ), Аs(V)

Загальна характеристика катіонів четвертої аналітичної групи

До IV групи відносяться катіони р-елементів: А13+, Sn(ІІ), Sn(IV), Аs(Ш), Аs(V) і d-елементів: Zn2+, Сr3+.

Катіони р- і d-елементів мають сильну поляризуючу дію, що сприяє утворенню багатьох малорозчинних сполук (сульфідів, фосфатів, карбонатів, гідроксидів, та ін.)

Катіони Аl3+ мають закінчений 8-електронний шар, катіони Zn2+ закінчений 18-електронний шар. Алюміній і цинк мають сталу, а інші елементи – змінну ступінь окиснення.

Хром є перехідним елементом, у нього йде добудова 3d-підрівня. Хром має здатність до комплексоутворення. Гідратований хром (III) гідроксид за своїми властивостями дуже близький до гідратованого алюміній гідроксиду.

Йони р-елементів (Sn(ІI), Sn(ІV), Аs(ІII), Аs(V) та d-елементів (Сr(ІІІ)) з незавершеним електронним шаром легко вступають в окисно-відновні реакції, що застосовується в аналізі для виявлення та відокремлення цих йонів.

Гідроксиди катіонів IV групи – амфотерні, тому при дії надлишку розчину NaOH переходять у відповідні гідроксоаніони.

Груповим реагентом на катіони IV аналітичної групи є 4М розчин NaОН або КОН (в надлишку). При дії розчинів натрій або калій гідроксидів спочатку утворюються малорозчинні осади гідроксидів: Аl(ОН)3, Zn(ОН)2, Сr(ОН)3, Sn(ОН)2, Sn(ОН)4, які розчиняються в надлишку лугів з утворенням гідроксоаніонів:

Аl(ОН)3+ОН  [Аl(ОН)4],

Sn(ОН)4 +2OН  [Sn(ОН)6]2,

Sn(ОН)2 +ОН  [Sn(ОН)3],

Сr(ОН)3 +ОН  [Сr(ОН)4],

Zn(ОН)2 +2ОН  [Zn(ОН)4]2.

Гідроксоаніони катіонів четвертої аналітичної групи стійкі тільки в сильно лужних середовищах. При зниженні рН розчинів, наприклад, при підкисленні хлоридною кислотою, спочатку утворюються осади відповідних гідроксидів. Наприклад:

[Аl(ОН)4] + Н+  Аl(ОН)3+Н2O,

[Sn(ОН)3] + Н+  Sn(ОН)2 +Н2О.

При подальшому підкисленні осади розчиняються:

Аl(ОН)3 +ЗН+ А13+ + ЗН2О ,

Sn(ОН)2 +2Н+  Sn2+ + 2Н2O .

Арсен, як елемент побічної підгрупи V групи періодичної системи, має чітко виражені неметалічні властивості, відповідно в розчинах лугів він знаходиться переважно у вигляді гідроксo- та оксо-аніонів: Аs[ОН]4 , АsО2, AsO43–.

Пероксид гідрогену Н2О2 в лужному середовищі окиснює гідроксо- та оксо-аніони до вищих ступенів окиснення:

[Sn(ОН)3] + 3ОН – 2е  [Sn(OH)6]2–,

Н2О2 + 2е  2OH,

[Sn(ОН)3] + 3ОН + Н2О2  [Sn(OH)6]2–.

AsO2 + 4OH – 2e  AsO43– + 2H2O,

Н2О2 + 2е  2OH,

AsO2 + 2ОН + Н2О2  AsO43– + 2H2O.

[Cr(ОН)4] + 4ОН – 3е  CrO42– + 4H2O,

Н2О2 + 2е  2OH,

2[Cr(ОН)4] + 2ОН + 3Н2О2  2CrO42– + 8H2O.

Лабораторна робота 5. Реакції та аналіз катіонів четвертої аналітичної групи Аl3+, Zn2+, Cr3+, Sn(ІІ), SnV), Аs(ІІІ), Аs(V)