Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

5. Реакція з тіосечовиною cs(nh2)2 або тіоціанатами.

Реакції проходять з утворенням комплексних сполук Ві3+ сонячно-жовтого забарвлення:

1) Bi3+ + 4CNS  [Bi(CNS)4]

2) Bi3+ + 3CS(NH2)2  [Bi(CS(NH2)2)3]3+

Першій реакції заважають катіони Fe3+, Cu2+, Hg2+, Co2+ (які дають відповідно червоне, зелено-буре забарвлення, чорний осад та рожеве (при висиханні – синє) забарвлення). Другій реакції заважають катіони Sb3+, які дають такий самий аналітичний ефект, а також катіони Cu2+, Co2+, Ni2+ і Cr3+, які своїм забарвленням маскують колір утвореного комплексу. Крім того комплексна сполука Ві3+ з тіосечовиною стає безбарвною при рН<1,5.

Дослід. На фарфорову пластинку нанесіть краплину досліджуваного розчину, підкисленого хлоридною кислотою. В краплину поміщають кристалик KCNS або NH4CNS для проведення реакції (1) і кристалик тіосечовини для реакції (2). Зазначте аналітичний ефект.

Реакції стибію (III) і стибію (V)

Для вивчення аналітичних властивостей стибію (III) та стибію(V) використовують їх солянокислі розчини, в яких існують в основному стійкі комплексні йони SbСl4 і SbСl6 .

1. Дія натрій тіосульфату Na2s2o3

При дії натрій тіосульфату на солі стибію (III) утворюється червоний осад стибій (III) тіооксиду:

2SbСl4 + 2S2О32 + ЗН2О  Sb2ОS2 + 2SО42 + 6Н+ + 8Cl

Умови проведення досліду: надлишок сульфатної кислоти розкладає натрій тіосульфат з утворенням сульфур (IV) оксиду та сірки. Наявність катіонів Сu2+, Нg2+ та інших заважає проведенню реакції через утворення малорозчинних сульфідів.

Дослід. У пробірку налийте 2-3 краплі розчину стибій (III) хлориду, додайте 1 краплю сульфатної кислоти та 5-6 крапель води і 1-2 кристалики натрій тіосульфату, нагрійте. Що спостерігається?

2. Відновлення стибію (III) і стибію (V) до металевого стибію

Усі метали, які стоять лівіше стибію в електрохімічному ряду напруг, відновлюють стибій (III) та стибій (V) до металевого стибію (аморфного чорного осаду).

Дослід. Налийте у 2 пробірки по 2-3 краплі розчинів солей стибію (III) та стибію (V), додайте 2-3 краплі розчину хлоридної кислоти і вкиньте у кожну пробірку шматочок заліза. Нагрівання прискорює реакцію. Зазначте аналітичний ефект. Цей дослід можна проводити крапельним методом на металевих пластинках.

Контрольна задача. Аналіз суміші катіонів п'ятої аналітичної групи

При проведенні систематичного аналізу катіонів V групи враховують деякі особливості їх сполук: гідроліз солей Бісмуту і Стибію, розчинність основних солей Стибію у винній кислоті та магній гідроксиду у насиченому розчині амоній хлориду, нерозчинність манган (IV) оксиду у розведеній нітратній кислоті.

1. Виявлення катіонів Fе2+ i Fе3+ дробним методом

Спочатку у окремих пробах досліджуваного розчину виявіть катіони Fе2+ і Fе3+ в присутності всіх інших катіонів V групи: катіон Fе2+ за допомогою калій гексаціаноферату (III), Fе3+ – за допомогою калій гексаціаноферату (II).