Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

3. Дія гідроген сульфіду

Гідроген сульфід (Н2S) із нейтральних розчинів осаджує всі катіони VI аналітичної групи у вигляді сульфідів. Сульфіди купруму (II), меркурію (II), кобальту (II), ніколу (II) - чорного кольору, а сульфід кадмію (II) – жовтого.

Сульфіди кобальту (II) і ніколу (II) в кислих розчинах не утворюються (оскільки розчиняються). Кадмій (II) сульфід не розчиняється у слабких кислотах, а тому випадає в осад у слабкокислому середовищі, а сульфід купруму (II) – випадає при наявності НСl та Н24, але добре розчиняється у розбавленій НNО3 (особливо при нагріванні). Меркурій (II) сульфід не розчиняється у розбавлених кислотах, його можна розчинити при нагріванні у концентрованій нітратній кислоті та в “царській водці”. Властивості сульфідів катіонів шостої аналітичної групи використовуються в якісному аналізі для їх виявлення та відокремлення.

Гідроген сульфід утворює з йонами Cu2+ чорний осад CuS, що не розчиняється у розведеній хлоридній і сульфатній кислотах, сульфідах лужних металів, але розчиняється при нагріванні в 2н. розчині нітратної кислоти і повільно окиснюється у вологому стані киснем повітря до CuSO4: 3CuS + 8HNO3 3Cu(NO3)2 + 3S + 2NO + 4H2O.

Свіжоосаджені CoS і NiS розчиняються в розведених кислотах (навіть ацетатній), але при стоянні переходять в сульфіди іншої модифікації, які розчиняються тільки в присутності окисників.

HgS не розчиняться в (NH4)2S, але помітно розчиняється в концентрованих розчинах Na2S і K2S: HgS + Na2S Na2[HgS2], при розведенні утворенні сульфідні комплекси легко гідролізують.

Дослід. (Увага! Гідроген сульфід – отруйний! Досліджувати тільки у витяжній шафі!) Візьміть п’ять пробірок і в кожну налийте по 3-4 краплі розчинів солей купруму (II), меркурію (II), кобальту (II), ніколу (II), кадмію (II). У кожну пробірку додайте по 6-8 крапель водного розчину Н2S або (NН4)2S. Перевірте розчинність одержаних сульфідів у розчинах кислот (див. вище).

Реакції катіонів Сu2+

Солі купруму (II), які містять кристалізаційну воду, мають синій або зелений колір, безводні солі – жовтий або білий. Розчинам солей купруму (II) у воді притаманний блакитний колір, обумовлений забарвленням гідратованого йона [Сu(Н2О)4]2+.

1. Дія амоніаку

Амоніак у великому надлишку утворює з йонами Сu2+ амоніачний комплекс [Сu(NН3)4]2+ інтенсивно-синього кольору. Ця реакція є характерною для виявлення купрум (II)-катіонів. Підкислення розчину спричиняє руйнування комплексного йона [Сu(NН3)4]2+ і забарвлення змінюється на блакитне (це відбувається тому, що внаслідок зв’язування молекул NН3 з йонами Н+ утворюється стійкий комплексний йон NH4+). Проведенню цієї реакції заважають йони Ni2+, а також аніони S2– і СN. При наявності йонів S2– амоніачний комплекс купруму (II) руйнується з утворенням малорозчинної солі СuS, при наявності СN з утворенням більш стійкого безбарвного комплексного йона [Сu(СN)4]2–.

При проведенні аналізу реакцію з розчином амоніаку можна використати для виявлення йона Сu2+ при наявності катіонів усіх груп, але проводити її треба так, як це описано в наступному досліді.

Дослід. У фарфорову чашку візьміть 4-5 крапель розчину солі СuSО4, обережно випарте воду до сухого залишку. Після охолодження на периферійну частину плями нанесіть краплю концентрованого розчину амоніаку. Поява синьо-фіолетового кольору свідчить про наявність йонів купруму (II).