Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

1. Дія розчину калій гексаціаноферату (III) к3[Fе(сn)6]

Йони Fе2+ утворюють з розчином К3[Fе(СN)6] осад синього кольору. Це малорозчинна сполука КFе[Fе(СN)6]. Осад не розчиняється в кислотах, але легко розкладається лугами з утворенням Fе(ОН)3. Ця реакція специфічна і дає можливість виявляти йони Fе2+ дробним методом:

2+ + К+ + [Fе(СN)6]3–  КFе[Fе(СN)6].

Дослід. До 2-3 крапель розчину солі FеSО4 долийте 5-6 крапель води та 1-2 краплі розчину К3[Fе(СN)6]. Розлийте осад на дві пробірки. В одну долийте розчин НС1, в другу – розчин NaОН. Що спостерігається?

2. Окиснення катіонів Fе2+ до Fе3+

Дослід. До 2-3 крапель розчину солі FеSО4 долийте 2 краплі 1М розчину Н24 і 1-2 краплі 1М розчину НNО3 і нагрійте. Долийте до цієї суміші 3-4 мл дистильованої води і переконайтеся, що йони Fе2+ окиснились до йонів Fе3+, додаючи 1-2 краплі рочину NН4SСN. У другу пробірку налийте 2-3 краплі розчину солі FеSО4, долийте 3-4 мл дистильованої води і додайте в неї також 1-2 краплі розчину NН4SСN. Порівняйте аналітичні ефекти в першій і в другій пробірках. Зробіть відповідні висновки.

3. Реакція з диметилгліоксимом (реактивом Чугаєва).

Реактив Чугаєва з йонами Fe2+ утворює розчинну у воді комплексну сполуку червоного кольору.

Дослід. В пробірку наливають декілька крапель розчину солі Феруму(ІІ), додають 2–3 краплини розчину амоніаку (якщо в розчині присутні йони Fe3+, то для запобігання утворенню бурого осаду Fe(OH)3 додають розчин винної кислоти, що зв’язує іони Fe3+ в тривкий комплекс) і потім приливають 3–4 краплини реактиву Чугаєва.

Реакції катіонів Fе3+

Для ферум (III) - катіонів характерним є утворення подвійних солей та комплексних сполук з неорганічними та органічними лігандами. Більшість солей ферум (III)-катіонів добре розчинні у воді, окрім фосфату, сульфіду та деяких основних солей. Солі феруму (III) стійкі у твердому стані, у водних розчинах вони підлягають гідролізу. В результаті розчини мають кислу реакцію та жовто-бурий колiр (золь ферум (III) гідроксиду).

1. Дія розчину калій гексаціаноферату (II) к4[Fе(сn)6]

Розчин К4[Fе(СN)6] з йонами Fе3+ утворює темно-синій аморфний осад “берлінської блакиті”, нерозчинної у розведеній хлоридній кислоті. Реакцію проводять в кислому середовищі (рН=3):

К+ + Fe3+ + [Fе(СN)6]4  КFe[Fе(СN)6].

В дуже кислому середовищі цей осад розчиняється. Луги руйнують цю сполуку, утворюючи ферум (III) гідроксид бурого кольору.

Це специфічна реакція, нею можна виявити катіон Fe3+ у розчині при граничному розведенні 1000000 см3/г.

Дослід. До 2-3 крапель дуже розведеного розчину FеСl3 долийте 1-2 краплі розчину К4[Fе(СN)6]. Зазначте аналітичний ефект. Розлийте осад на дві пробірки і дослідіть його віднoшення до кислот і лугів.