Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofia.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
337.41 Кб
Скачать

23. Охарактеризуйте провідні ідеї епохи Просвітництва.

Просвітництво — це цивілізаційно-культурна течія періоду переходу від традиційного до індустріального суспільства XVII —XVIII століття.Характерними рисами Просвітництва є:1. Прагнення його представників до перебудови всіх суспільних відносин на основі розуму, вічної справедливості, рівності.2. . Рушійною силою історичного розвитку і умовою торжества розуму просвітителі вважали розповсюдження передових ідей, знань, а також поліпшення морального стану суспільства.3. Вони прагнули розкувати розум людей і тим самим сприяли їхньому політичному розкріпаченню4. Просвітителі вірили в людину, її розум і високе покликання. Цим вони продовжували гуманістичні традиції доби Відродження.

24.Сенсуалістична теорія пізнання Дж.Локка. Локку першому вдалося довести, що мислення грунтується на чуттєвому сприйнятті сущого та сутності, що знання та істина побудовані на досвіді. Сенсуалізм у теорії пізнання Локка тісно повязаний з методологічним емпіризмом: він визнає роль розуму, однак обмежує його значення. Функція розуму полягає, за Локком, в комбінуванні емпірично створених суджень. В розумі немає нічого такого, чого б раніше не було в чуттєвому досвіді. Наша свідомість від народження tabula rasa. Всі наші знання – результат впливу зовнішнього середовища і виховання. Первинні якості предметів(протяжність, вага, рух, число, форма) – істині якості. Вторинні(колір, запах, смак) – лише дія зовнішньої реальності на наші відчуття.

25.Вчення про систему ідолів та шляхи пізнання Ф.Бекона. На шляху нового методу можуть виникнути перешкоди у вигляді хибних уявлень, забобонів, які Бекон називає ідолами і які треба попередньо подолати:- ідоли роду племені повязані з вірою в істинність найкращого. Вони вроджені і повязані з недосконалістю розуму та органів чуття людини. Позбутися їх майже неможливо, але можна послабити їх вплив шляхом дослідницької дисципліни; - ідоли печери повязані з вузькістю поглядів окремих людей, їх звичками, вихованням, внаслідок чого вони спостерігають оточуючий світ ніби з печери; - ідоли майдану ринку повязані зі штампами повсякденного користування, вживанням застарілих понять, суджень, слів і породжуються спілкуванням людей; - ідоли театру теорій повязані з догматичною, сліпою вірою в авторитети, традиції, звиканням до теоретичних систем, що своєю штучністю, нещирістю нагадують театральні дійства.Протиотрутою ідолам служать мудрий сумнів і методологічно правильне дослідження.Бекон — противник як схоластичної методології, так і вузького емпіризму. Показовим є його алегоричне зображення трьох можливих шляхів пізнання:- шлях павука, тобто спроба розуму виводити істини з самого себе. Цей шлях відображає абстрактний раціоналізм;- шлях мурашки відображає однобічний емпіризм, який зводить пізнання до нагромадження голих фактів;- шлях бджоли. Як бджола переробляє нектар у мед, так і справжній вчений перетворює емпіричні факти за допомогою раціональних методів у наукову істину.

26. Специфіка вчення про пізнання Д.Юма. Юм визнавав єдиним джерелом наших знань відчуття, стверджував, що людина, будучи обмеженою своїми відчуттями, не може вийти за їх межі, порівняти відчуття з будь-яким феноменом, який не є відчуттям. Звідси й робив висновок про неможливість знати, чи існує що-небудь, крім відчуттів. Можливо, їх причиною й основою є речі, проте бути переконаним у цьому не можна; можливо, відчуття виникають у свідомості суб'єкта якось спонтанно; а може, викликаються Богом. Заперечував Юм і об'єктивне значення причинного зв'язку, вважаючи, що останній зводиться до звичного, що проявляється у послідовності відчуттів. Дійсність, за Юмом, - "це потік вражень" причини яких не усвідомлені, ми пізнаємо не речі, а ідеї. На основі зовнішнього і внутрішнього досвіду виникають прості ідеї, тобто образи пам`яті і уяви, із яких комбінуються складні ідеї або асоціації.

27. Охарактеризуйте основні напрями в теорії пізнання філософії Нового часу. Виникають протилежні філософські напрямки: емпіризм і раціоналізм.Засновником емпіризму вважається англійський філософ Френсіс Бекон 1561-1626 pp.. Емпіризм— досвід — це такий філософський напрям, якийвизнає чуттєвий досвід основним і єдиним джерелом і змістом знання.Емпіризм XVII-XVIII ст. сформувався як матеріалістичний емпіризм, тобтотакий, який стверджує, що чуттєвий досвід обєктивно відображаєнавколишній світ. Пізніше зявляється субєктивно-ідеалістичнийемпіризм, тобто такий, що визнає єдиною реальністю субєктивний досвід.Раціоналізм— розум — філософський напрям, який визнаєрозум основою пізнання і поведінки людей. Раціоналізм протистоїть якірраціоналізму, інтуїтивізму, так і емпіризму. Принципраціоналізму поділяють чи підтримують матеріалісти,зокрема Спіноза. Основоположником раціоналізму є дуаліст Декарт.

28. Вчення про монадологію Г.Лейбніца. Лейбніц — один з найважливіших представників новоєвропейської метафізики, в центрі уваги якої — питання про те, що таке субстанція. Лейбніц розвиває систему, що одержала назву субстанційний плюралізм або монадологія. Згідно Лейбніца, підставами існуючих явищ або феноменів служать прості субстанції або монади. Всі монади прості і не містять частин. Їх нескінченно багато. Монади володіють якостями, які відрізняють одну монаду від іншої; двох абсолютно тотожних монад не існує. Це забезпечує нескінченну різноманітність світу феноменів. Є 3 види монад:1.Найнижчі — сприйняття.2.Монади душі — відчуття.3.Монади духи — мислення,свідомість.. Лейбніц у своїй одній із підсумкових робіт «Монадологія 1714», використовує наступне метафоричне визначення автономності існування простих субстанцій : Монада зовсім не мають вікон та дверей, через які що-небудь могло б увійти туди або звідти вийти. Монада здатна до зміни свого стану, і всі природні зміни монади виходять з її внутрішнього принципу.

для безмежності. Фундаментом світогляду Б. Паскаля є серце, в якого свої закони, невідомі розуму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]