Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neuro / Stroke / 1Met Rec Stroke Sept print 1-44.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

2.2.3. Нормалізація водно-електролітного балансу

Дуже важливим напрямком загальної терапії гострого інсульту є нормалізація водно-електролітного балансу, який необхідно контролювати щодня, щоб уникнути зменшення об’єму циркулюючої крові, підвищення гематокриту, зниження реологічних властивостей крові. Групу ризику в цьому плані складають хворі похилого віку, у яких відзначається схильність до дегідратації, а також хворі з САК, в яких спостерігається так зване мозкове вимивання солей (cerebral salt washing).

Разом з тим, надлишкова інфузія підвищує ризик розвитку набряку мозку і набряку легень. Тим же пацієнтам, у яких уже розвинувся набряк мозку, рекомендується підтримувати негативний водяний баланс на 300-350 мл. Додаткове введення рідини може бути потрібним хворим з температурою тіла > 37,50С, з діареєю, блювотою, вираженим гіпергідрозом. При цьому протипоказані розчини глюкози та гіпотонічні розчини (NaCl 0,45%), оскільки їх застосування підвищує ризик розвитку набряку мозку.

Вибір об’єму інфузійної терапії:

  • в першу чергу залежить від рівня гематокриту та волемічного стану хворого (рівня ЦВТ, АТ та ЧСС);

  • величина добового балансу рідини (самостійно) не може бути вирішальним фактором у визначенні об’єму інфузійної терапії;

  • залежить від величини фізіологічних та патологічних втрат рідини;

  • залежить від об’єму ентерального харчування;

  • залежить від можливостей моніторингу (наявність центрального венозного катетера, інвазивного та неінвазивного автоматичного вимірювання АТ) та лабораторного контролю (визначення концентрації електролітів);

  • залежить від можливостей попередження та компенсації ускладнень, пов’язаних з інтенсивною інфузійною терапією (компенсація субклінічного набряку легень за рахунок інгаляції кисню та допоміжної вентиляції).

Принципи та методи інфузійної терапії більш детально висвітлені в підрозділі «Специфічне лікування САК» та додатку 7 «Інтенсивна терапія».

2.2.4. Контроль рівня глюкози в крові

Регулярний контроль глікемії повинен здійснюватись у всіх хворих, особливо у хворих на цукровий діабет. Відомо, що як гіпер-, так і гіпоглікемія негативно впливають на наслідки мозкового інсульту. Рекомендовано застосовувати інсулін пацієнтам з рівнем глікемії > 10 ммоль/л. Інфузії 10% розчину глюкози показані хворим з гіпоглікемією < 2,8 ммоль/л. Негайна корекція гіпоглікемії рекомендується виснаженим хворим та тим, які зловживають алкоголем.

2.2.5. Контроль температури тіла

Гіпертермія виникає у 25-60% хворих у перші 48 годин МІ. Короткочасне підвищення температури тіла істотно не впливає на перебіг інсульту, тоді як гіпертермія тривалістю більше 24 годин має негативні наслідки. Тому при підвищенні температури тіла > 37,50 показане застосування жарознижуючих препаратів (наприклад, 500-1000 мг парацетамолу, 2-4 мл 50% розчину анальгіну, 1-2 мл 1% розчину дімедролу). Однак у 80% випадків причиною розвитку лихоманки є бактеріальна інфекція. У зв’язку з цим необхідний пошук причини інфекції, а при її виявленні – якнайшвидше застосування антибіотиків.

Соседние файлы в папке Stroke