Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді доповнені.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
474.62 Кб
Скачать

36. Соціальний pr: зміст та інструменти.

Соціальний PR - це діяльність, спрямована на формування, підтримку і розвиток потрібних (найчастіше позитивних) відносин, формування позитивних моделей поведінки і т.д. До цієї сфери PR традиційно відносяться соціальні, благодійні проекти і програми, ініціаторами яких можуть виступати окремі особи, держава, бізнес-структури, громадських (некомерційних) організації. Якщо говорити коротко - це інструмент залучення уваги до соціальних проблем, проектів, програмам, громадських організацій. Більш широке визначення означає діяльність, пов'язану з інформаційним супроводом (PR-супроводом) і іміджевим просуванням різних ідей, проектів, програм соціального, тобто суспільно значущого характеру. В даному випадку об'єктом впливу «паблік рілейшнз» виступає соціальна сфера, область соціальних відносин.

Ціль соціального PR - популяризація загальнолюдських цінностей, принципів, знань, значущих для всього людського співтовариства або його окремих груп. Завданнями соціального PR є: інформування цільової аудиторії, ефективне донесення до неї основних повідомлень , організація зворотного зв'язку і, відповідно, залучення аудиторії в соціально значимий проект. Схематично цей механізм виглядає наступним чином: для ефективної реалізації суспільно значимого проекту необхідно сформулювати його стратегічний образ (імідж) і лінії позиціонування. Кожна лінія розкривається через набір певних ключових повідомлень (меседжів), які потрібно донести до певної цільової аудиторії за допомогою ефективних каналів комунікації та арсеналу засобів комунікаційного впливу. Очікуваний результат - висока інформованість, залученість в проект (feed back), максимальний рівень довіри та позитивного ставлення до соціально значимого проекту з боку цільової аудиторії.

Інструменти.1) Благодійність і, у випадку з комерційними структурами, спонсорство. Організація безоплатно направляє матеріальні засоби або надає які-небудь послуги в підтримку соціального проекту. 2) Проведення культурно-масових заходів. Така форма соціальної активності підприємств звертає на них увагу суспільства. 3) Довгострокові соціальні програми. Соціальний PR передбачає, по-перше, грамотне планування та організацію такого роду заходів; по-друге, їх інформаційний супровід.

37. Різновиди соціальних ініціатив. Соціальна ініціатива - діяльність щодо висування, утвердження, поширення та практичної реалізації соціально значущої ідеї, свідомо, самостійно і добровільно здійснюваних суб'єктом. Це насамперед новизна (взагалі або в даному місці в даний час) випередження одним суб'єктом інших, що означає перші кроки у вирішенні соціальних проблем і протиріч. Основна спрямованість соціальної ініціативи "просування доброчинної справи" - це підвищення рівня обізнаності та зацікавлення суспільства певною соціальною проблемою. Різновиди соціальних ініціатив: Це форми активності, характерні для сфери некомерційного ПР (передусім соціального ПР, але в тому числі і державного, муніципального ПР, ПР територій тощо).До них передусім відносять:1. Ініціативи, спрямовані на привернення уваги до певних соціальних проблем (як правило є доцільними, коли вирішення проблем не пролягає в площині компетенції організації, яка займається такою кампанією, і вони, привертаючи увагу до проблеми, створюють підгрунтя для впливу на осіб, що приймають рішення (лобіювання певних законотворчих ініціатив), пошук донорів тощо.2. Комплексні програми по вирішенню певних соціальних проблем (найпоширеніший тип ініціатив);3. Програми, що мають на меті привернути увагу до діяльності самих неприбуткових організацій, об'єднань тощо; 4. ПР-підтримка окремих проектів та ініціатив5. Просування певних соціальних ідей, стандартів, норм поведінки (фактично пропагандиська діяльність).Інструментами соціального ПР при цьому є:1. Спонсорство та благочинність (різницю - подивіться самі); 2. Волонтерська діяльність; 3. Файнрейзинг (ініціативи зі збору коштів); 4. Благочинний маркетинг (продаж певної продукції певні кошти з реалізації якої йдуть на благочинність;5. І всі класичні інструменти ПР та суміжні форми діяльності: медіарілешинз, івент-менеджмент, лобізм, іміджмекінг (формування іміджу благочинних організацій чи окремих меценатів та благодійників) тощо.