Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді доповнені.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
474.62 Кб
Скачать

26. Планування та організація спеціальних pr-подій, фактори їх ефективності.

Спеціальні події (special events) - це заходи, що проводяться організацією з метою залучення уваги громадськості до самої організації, eе діяльності та продуктів. Спеціально організоване подія дозволяє підсилити дію всіх інструментів PR, досягти ефекту за рахунок їх комплексного застосування. Дія спеціальних подій посилюється за рахунок відтінку сенсаційності, оригінальності, властивого їх змістовної та організаційної складових.

Почати слід з чіткого визначення мети спец події, узгодження її з усіма зацікавленими сторонами. Мету потрібно донести до відома всіх учасників заходу. Це допомагає уникнути різноскерованості дій і досягти принципової скоординованості зусиль. Мета може бути конкретизована переліком завдань. Цілі і завдання спец події визначають коло учасників та їх ролі, склад запрошених. Далі розробляється детальна програма та сценарій, розписаний по хвилинах. Всі можливі варіанти відхилень від сценарію необхідно передбачити заздалегідь. Експромтів і сюрпризів для організаторів спецзаходів не повинно існувати - їх слід залишити тільки для публіки.

Важливо підготувати необхідні умови для роботи журналістів: стільці, розетки для апаратури, засоби зв'язку - іноді прес-офіси з телефоном, факсом, комп'ютером, напої та закуски. Відсутність умов для своєї роботи на об'єкті журналісти сприймають як зневагу до конкретних ЗМІ.

Співробітникам прес-служби слід заздалегідь підготувати і вручити журналістам медіа-кіт, що містить:

1) бекграундер, або загальну інформацію про організацію (точна назва, профіль діяльності, Інтернет-адреса, коротка історія, структура, список посадових осіб, фото фасаду та інше)

2) програму спеціального події

3) список учасників з їх короткою характеристикою

4) тези найбільш важливих і цікавих доповідей

5) текст прес-релізу.

27. Особливості планування та організації спеціалізованих та масових pr-подій.

1. Визначення цілей і формату заходу

2. Пошук виконавця

3. Пошук майданчика

4. Детальне планування заходи

5. Команда для заходу і розподіл ролей

6. Поетапна реалізація планів (до початку заходу)

7. Робота під час заходу

8. Розбір польотів, орг. висновки.

Масові заходи: виставки, ярмарки, фестивалі, змагання, свята, спеціальні дні, місячники, дні відкритих дверей, и т.д. +

Спеціалізовані заходи проводяться для специалистов или экспертов: наукові форуми, з’їзди, конференції, симпозіуми, семінари посуспільно значимій темі, турне, збори, засідання.

Для публічного обговорення актуальних проблем, що цікавлять широку громадськість, на радіо і телебаченні різні організовують публічні диспути, чи ток-шоу. Найбільші рейтинги популярності мають ток-шоу за участю не тільки пересічних громадян, але і авторитетних експертів, аналітиків або лідерів громадської думки. Ефективність такого роду заходів особливо висока, якщо організаторам ток-шоу вдається пов'язати обговорення суспільно значущої проблеми з виведенням на ринок будь-якої продукції або послуги комерційної фірми, здатної її вирішити.

Окрім цільової аудиторії масові і спеціалізовані заходи відрізняються кількістю задіяних людей, тривалістю, бюджетом.

Начиная эту работу, прежде всего, важно выяснить: для чего делается мероприятие, что мы хотим получить на выходе.