Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstup_posobie.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
872.96 Кб
Скачать

Практичне заняття № 5 (2 години) Тема: Основні принципи Етичного кодексу психолога

Питання для обговорення:

  1. Необхідність прийняття Етичного кодексу психолога.

  2. Відповідальність та компетентність.

  3. Захист інтересів клієнта та конфіденційність.

  4. Етичні правила психологічних досліджень.

  5. Кваліфікована пропаганда психології.

  6. Професійна кооперація.

  7. Заслуховування звітів про конкретні моральні норми, що регулюють дії практичного психолога в різних соціальних ситуаціях.

Методичні вказівки для студентів:

Студент має

- знати:

морально-етичні принципи діяльності практичних психологів;

- вміти:

застосовувати набуті теоретичні знання на практиці.

Форми, види, методи роботи: робота з документом, обговорення основних положень, написання і виступ зі звітом про конкретні моральні норми, що регулюють дії практичного психолога в різних соціальних ситуаціях, бесіда.

Самостійна робота:

Навести приклади роботи практичного психолога та визначити конкретні моральні норми, що регулюють його дії в різних соціальних ситуаціях, скласти звіт. Для цього:

а). Зустрітися із шкільним практичним психологом, розпитати його про конкретні робочі ситуації,

пригадати їх з власного досвіду навчання у загальноосвітній школі

або самому їх змоделювати (всього 2-3 ситуації).

б). Проаналізувати дії психолога в конкретних соціальних ситуаціях.

в). Визначити конкретні моральні норми, що регулюють дії психолога в конкретних соціальних ситуаціях.

г). Описати ситуації і дії психолога, назвавши конкретні моральні норми, що їх регулюють, у зошиті для практичних робіт.

Індивідуальне творче завдання:

Зустрітися з шкільним практичним психологом, провести бесіду і написати звіт, в якому навести конкретні приклади роботи практичного психолога з батьками учнів та визначити конкретні моральні норми, що регулюють його дії в різних соціальних ситуаціях. Звіт оформити письмово.

Основна література:

  1. Етичний кодекс психолога. Прийнятий на І Установчому з’їзді Товариства психологів України 20 грудня 1990 року в м. Києві // Практична психологія та соціальна робота. - № 4, 1998.

  2. Овчарова Р.В. Справочная книга школьного психолога. Москва, 1993.

  3. Основи практичної психології / В.Панок, Т.Титаренко, Н.Чепелєва та ін.: Підручник. – К., 1999.

  4. Положення про психологічну службу системи освіти України, затверджене Міністерством освіти і науки України від 03.05.99 р. №127 зі змінами згідно з наказами МОН України від 07.06. 2001 р. № 439 та від 02.07.2009 р. №616.

  5. Профессиональный кодекс этики для психологов // Вопросы психологии. 1990. № 6.

  6. Рабочая книга школьного психолога /Под ред. И.В.Дубровиной. М.,1991.-С.55-63.

  7. Этические стандарты для психолога // Вопросы психологии. 1990. №5.

Документальні матеріали для роботи над темою етичний кодекс психолога

На І Установчому з'їзді Товариства психологів Ук­раїни 20 грудня 1990 року в м. Києві прийнято Етичний кодекс психолога. Цей нормативний акт є гарантом високопрофесійної, гуманної, високоморальної діяльності психологів України, здійснюваної залежно від спеціалізації та сфери їхніх інтересів.

Даний Кодекс є сукупністю етичних норм, правил поведінки, що склалися у психологічному співтоваристві й регулюють його життєдіяльність. Об'єктом досліджень і впливу психологів є внутрішній світ особистості, тому їхні контакти з іншими людьми повинні бути теплими, доброзичливими, цілющими.

Етичний кодекс сприяє більш успішному здійсненню психологами своєї професійної діяльності. Зокрема, шкільним і вузівським психологам допомагає у підвищенні ефективності навчання і виховання учнів та студентів; психологам у галузі охорони здоров'я — у виконанні функцій, пов'язаних із профілактикою захворювань, лікуванням, реабілітацією пацієнтів; психологам у сфері державного управління — у психологічному забезпеченні загального і галузевого управління.

Заснована Товариством психологів України Комісія з етики проводить роботу, спрямовану на правильне тлумачення психологами Етичного кодексу, здійснює контроль за його додержанням, забезпечує формуван­ня у психологів сприйняття цього кодексу як зобов'язання перед громадськістю, як одного з важливих актів чинного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]