Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstup_posobie.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
872.96 Кб
Скачать

Тема 3.

«ОСНОВНІ ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА»

Мета:

- навчальна:

познайомити студентів із завданнями та змістом основних видів діяльності практичного психолога;

- розвиваюча:

розвивати професійні навички;

- виховна:

виховувати професійну спрямованість.

Методичні вказівки щодо роботи над темою

(для студентів денної форми навчання)

Робота над темою передбачає засвоєння лекційного матеріалу, самостійну підготовку до практичного заняття (письмові тези відповідей на питання до практичного заняття), участь у обговоренні питань під час практичного заняття, виконання індивідуального творчого завдання окремими студентами, які з поважних причин не змогли взяти участь в активній роботі під час практичного заняття, обов’язкову самостійну роботу над окремими проблемами та питаннями теми.

Методичні вказівки щодо роботи над темою

(для студентів заочної форми навчання)

Робота над темою передбачає засвоєння лекційного матеріалу, самостійну роботу над питаннями практичного заняття (письмові тези відповідей на питання до практичного заняття), виконання індивідуального творчого завдання окремими студентами (за бажанням), обов’язкову самостійну роботу над окремими проблемами та питаннями теми.

Конспект лекції

Тема: Основні види діяльності практичного психолога

План

  1. Психопрофілактична та просвітницька робота.

  2. Психодіагностика.

  3. Психокорекція.

  4. Психологічне консультування.

Студент має

- знати:

основні завдання та зміст основних видів діяльності практичного психолога;

- вміти:

застосовувати набуті теоретичні знання на практиці.

Основна література:

  1. Абрамова Г. С. Введение в практическую психологию. Москва, 1995.

  2. Активні методи в роботі практикуючого психолога. Київ, 1994.

  3. Алешина Ю. Е. Индивидуальное и семейное психологическое консультирование. М., 1993.

  4. Бондаренко О. Ф. Психологічна допомога особистості. Харків, 1996.

  5. Горностай П. П., Васьковская С. В. Теория и практика психологического консультирования: Проблемный подход. Киев, 1995.

  6. Диагностическая и коррекционная работа школьного психолога / Под ред. И. В. Дубровиной. Москва, 1987.

  7. Дуткевич Т.В., Савицька О.В. Практична психологія: вступ до спеціальності. Навчальний посібник для ВНЗ.- 2-е вид. Київ, 2010. – 256 с.

  8. Овчарова Р. В. Справочная книга школьного психолога. Москва, 1993.

  9. Основи практичної психології / В.Панок, Т.Титаренко та ін.: Підручник. – Київ: Либідь, 1999.

Основні види роботи практичного психолога:

Діагностика: соціальне психологічно педагогічне обстеження всіх учасників навчально-виховного процесу, моніторинг змісту та умов індивідуального розвитку дітей та підлітків, установлення психологічного діагнозу, визначення причин, що утруднюють розвиток та навчання.

Профілактика: систематична робота, спрямована на своєчасне попередження відхилень у розвитку особистості, виникненні конфліктів та проблем у міжособистісних стосунках, на запобігання створенню конфліктних ситуацій у навчально-виховному процесі.

Психологічна експертиза: визначення психічних якостей, здібностей та перспектив розвитку окремої особистості, структури та змісту спілкування в колективі для різних органів управління освітою, оцінка психологічно-педагогічної ефективності нових технологій навчання й виховання дітей, підлітків, молоді, оцінка суб'єктивної цінності навчання.

Психологічна прогностика: розробка, апробація та застосування моделей поведінки групи й особистості у різних умовах життєдіяльності, проектування змісту і напрямів індивідуального розвитку дитини та складання на цій основі життєвих планів, визначення тенденцій розвитку груп, міжгрупових взаємин та освітньої ситуації у регіоні, участь у плануванні освітньої політики.

Консультативно-методична допомога всім учасникам навчально-виховного процесу з питань навчання, виховання й розвитку дітей і підлітків, допомога органам державного управління освітою в оцінці професійної придатності педагогічних та управлінських кадрів.

Психологічно-педагогічна корекція: здійснення психологічно-педагогічних заходів для усунення відхилень в індивідуальному розвитку та поведінці, у міжособистісних та міжгрупових взаєминах, формування адекватної соціально корисної життєвої перспективи, подолання різних форм девіантної по­ведінки, алкоголізму, наркоманії тощо.

Соціально-психологічна реабілітація: надання соціальної та психологічно-педагогічної допомоги дітям, підліткам, молоді, дорослим, що перебувають у кризовій життєвій ситуації, постраждали від соціальних, природних і технічних катастроф, перенесли тяжкі хвороби, стреси тощо, з метою адаптації до нових умов життєдіяльності, навчання, розвитку.

Психологічна просвіта: підвищення психологічної культури всіх учасників навчально-виховного процесу, роз'яснення змісту роботи і завдань психологічної служби, викладання психологічних дисциплін у навчальних закладах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]