Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZaikaYO.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

28.3. Договір побутового підряду

Договір побутового підряду — один із найпоширеніших ви­дів підряду, оскільки його мета — задоволення споживчих пот­реб громадян. Предмет договору охоплює широкий діапазон робіт: ремонт годинників, пошиття одягу, фарбування плащів, чистку ковдр, прання білизни тощо.

За договором побутового підряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується виконати за завдан­ням фізичної особи (замовника) певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу (ч. 1 ст. 865 ЦК).

224

225

Особливість цього договору полягає в тому, що на нього поширюється дія Закону "Про захист прав споживачів", він є публічним, оскільки підрядник (а це суб'єкт підприємницької діяльності, який повинен виконати певну роботу) не має права ухилитися від укладення договору з особою, яка до нього звер­нулася.

Підрядник зобов'язаний до укладення договору побутового підряду, зобов'язаний надати замовникові необхідну та достовір­ну інформацію про запропоновані роботи, їх види та особливості, про ціну та форму оплати роботи.

У разі нез'явлення замовника після спливу двох місяців за одержанням виконаної роботи підрядник вправі (після попе­редження) продати результат роботи за розумну ціну, а суму виторгу з вирахуванням усіх належних підрядникові платежів внести у депозит нотаріуса на ім'я замовника.

28.4. Договір будівельного підряду

За договором будівельного підряду підрядник зобов'язуєть­ся збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх (ч. 1 ст. 875 ЦК).

Підрядником за договором є будівельна чи будівельно-монтажна організація, яка має ліцензію на виконання буді­вельних робіт.

Крім загальних обов'язків, передбачених договором підряду, на замовника покладаються обов'язки:

  • надати земельну ділянку для будівництва;

  • передати підряднику проектно-кошторисну документацію (тобто документацію, яка визначає обсяг та зміст робіт, їх вартість, вартість матеріалів, устаткування тощо);

  • отримати необхідні дозволи на проведення будівельних робіт.

Оскільки будівельні роботи виконуються тривалий час, в договорі може бути передбачено їх авансування замовником та поетапна здача й оплата.

Передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється спеціальним актом, підписаним обома сторонами.

226

Підрядник відповідає за недоліки робіт в межах гарантійно­го строку, якщо він не доведе, що дефекти сталися внаслідок природного зносу об'єкта, неправильної експлуатації чи не­належного ремонту.

За загальним правилом гарантійний строк за договором будівельного підряду становить 10 років від дня прийняття об'єкта замовником, якщо більший строк не встановлений дого­вором чи законом.