Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZaikaYO.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

29.2. Поняття та види транспортних договорів

Транспорт є однією із найважливіших галузей суспільного виробництва. Особливість цієї галузі полягає в тому, що в процесі діяльності транспорту не створюється нова вартість, оскільки продукція транспорту — це сам процес переміщення вантажів, багажу, пасажирів.

Транспортними договорами є договори із перевезення ванта­жів, пасажирів і багажу, а також інші договори з надання тран­спортних послуг, які пов'язані із перевезенням або спрямовані

228

на переміщення вантажів іншим способом. Транспортну сис­тему України становлять залізничний, річковий (внутрішньо-водний), морський, автомобільний і повітряний транспорт. Крім цього виділяють особливий різновид транспорту — трубопровід­ний. Природа зобов'язань, які виникають при переміщенні това­рів по трубопроводу, має змішаний характер: тут поєднуються елементи зобов'язань із передачі майна (нафти, газу) і на надання послуг (транспортування, зберігання). Тому до трубопровідного транспорту застосовується особливе законодавство, включаючи правила щодо постачання енергоресурсами.

Транспортні договорі поділяються на основні та допоміжні.

Основні транспортні договори регулюють відносини, які ви­никають між транспортними підприємствами і клієнтурою з приводу предмета перевезення, тобто надання послуг, які стосу­ються безпосередньо перевезення. До основних транспортних договорів належать договори: перевезення вантажів, пасажирів, пошти, багажу, вантажобагажу і буксирування.

Допоміжні договори лише сприяють належному виконанню основного і самостійно існувати не можуть. До допоміжних транспортних договорів відносять договори поштової і вантажної експедиції, на експлуатацію під'їзних шляхів, на подачу і при­бирання вагонів, на очистку вагонів та ін.

29.3. Поняття та види перевезень

Перевезення залежно від видів транспорту, якими вони здійснюються, поділяють на: а) залізничні; б) автомобільні; в) внутрішніми водними шляхами (річкові); г) морські; д) по­вітряні.

За характером об'єкта, що перевозиться, розрізняють пере­везення вантажу, вантажобагажу, багажу, пасажирів і пошти.

Залежно від того, здійснюються вони одним чи кількома транспортними підприємствами, перевезення поділяються на:

а) місцевого сполучення (перевезення у межах територіаль­ ної сфери дії одного транспортного підприємства);

б) прямого сполучення (перевезення кількома транспортними підприємствами одного виду транспорту);

в) прямого змішаного сполучення (перевезення кількома транспортними підприємствами різних видів транспорту, але за єдиним транспортним документом).

Практичне значення цієї класифікації полягає в тому, що залежно від виду перевезення визначаються: строк, коли ван-

229

таж вважається втраченим, норми природних втрат при пере­везенні; певні вантажі заборонено перевозити прямим змішаним сполученням (наприклад, вантаж навалом, розсипом).

На морському транспорті перевезення бувають а) каботаж­ними (між портами України); б) міжнародними.

На залізничному транспорті розрізняють повагонні переве­зення, перевезення дрібними відправками (в так званих "збір­них" вагонах), помаршрутні перевезення (тобто перевезення в одному напрямку, одному вантажоодержувачу, групи вагонів з родовим, малоцінним вантажем (гравій, пісок), коли на весь потяг оформлюється одна залізнична накладна).