Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний_анализ_лекции.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Моделювання

Моделювання — це продовження методу оцінки ймовірностей можливих виходів, який був описаний вище. Метод оцінки ймовірностей включає в себе оцінку тільки одного показника — чистої приведеної вартості, але на практиці найбільша кількість факторів визначає успіх або провал інвестиційного проекту. Серед них можуть бути вартість і здійснення проекту, річний доход від капіталовкладень, норма прибутку, строк, на який розрахований проект, і його ліквідна вартість. Метод моделювання дозволяє оцінити кожен з цих параметрів з точки зору його впливу на рівень ризику проекту. При використанні методу моделювання (відомого також як «метод Монте-Карло») необхідно:

• визначити ключові зміни інвестиційного проекту;

• визначити всі можливі значення, які можуть приймати ці зміни;

• визначити імовірність виникнення кожного значення; збудувати модель, використовуючи комп'ютер.

Комп'ютер вибирає значення для кожного з усіх ключових змінних на базі імовірності виникнення того чи іншого значення. Використовуючи ці обрані значення, машина рахує чисту приведену вартість проекту.

Після великої кількості ітерацій (цикли вирахувань) машина отримує найбільш імовірну чисту поточну вартість та розподіл всіх можливих її значень з вказівкою імовірності їх наступу, що дозволяє оцінити ризик, який зв'язаний із здійсненням даного проекту. Неважка модель може бути збудована і без допомоги комп'ютера.

Аналіз чутливості реагування

Цей метод дуже схожий на метод моделювання, але не такий важкий і глибокий. Мета аналізу чутливості — виявити найважливіші фактори, так звані «критичні змінні», що здатні найбільш серйозно вплинути на проект і перевірити вплив послідовних (одиничних) змін цих факторів на результати проекту.

Фактори, що вар'їрують у процесі аналізу чутливості, класифікують наступним чином:

• фактори, що впливають на обсяг доходів проекту;

• фактори, що впливають на обсяг проектних витрат.

Цей метод має подвійну цінність для оцінки капіталовкладень: дозволяє виділити ті змінні, які мають найбільший вплив на результат інвестиційного проекту і значення яких повинні бути визначені з максимальною точністю;

• допомагає виділити проект з високим ступенем ризику, обумовленим великими змінами (або невизначеністю) однієї або декількох ключових змінних, а також дозволяє розрахувати «очікувану» поточну вартість цих проектів.

Аналіз чутливості також є корисним в якості «попередника» моделювання, щоб оцінкам тих змінних, від яких в значному ступені залежить успіх проекту, була приділена увага при будуванні моделі.

Труднощі при застосуванні аналізу чутливості виникають, коли ключові змінні поєднані. Частково проблема може бути вирішена шляхом зведення всіх взаємопоєднаних змінних до однієї, яка відбивала б зв'язок цих змінних.

Теорія ігор

Теорія ігор може виявлятися корисною там, де важко або неможливо визначити імовірності наступу тих чи інших подій. Теорія ігор — це консервативний підхід, направлений на мінімізацію втрат або «співчуття»

від прийняття неправильних інвестиційних рішень. Незважаючи на те, що підхід не може визначати краще інвестиційне рішення, він пропонує шляхи виключення найбільш ризикових варіантів.

Один з методів теорії ігор називається «мінімізація максимально можливих втрат». Цей метод допомагає обрати кращий з усіх гірших можливих виходів, які І можуть виникнути, тобто він захищає від поганих варіантів. Другий метод з теорії ігор називається «мінімізація співчуття» або «мінімізація максимально можливих альтернативних витрат», який слугує для зменшення альтернативних витрат при прийнятті інвестиційних рішень.