Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetodichkaFDCP.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
838.66 Кб
Скачать

Розділ 1. Організація фінансової діяльності суб’єктів підприємництва

У першому розділі курсової роботи розглядаються зміст, задачі, функції та механізми фінансової діяльності суб’єктів підприємництва. На початку розділу необхідно розкрити сутність фінансової діяльності, навести характеристику структури і зв’язків повного відтворювального фінансово-економічного циклу виробничої діяльності суб’єктів підприємництва. При цьому слід показати роль, розкрити особливості й основні завдання управління фінансами суб’єктів підприємництва в сучасних економічних умовах їх функціонування.

У відповідності із нормативними актами, зокрема П(С)БО, суб'єкти господарювання можуть проводити три види діяльності: операційну діяльність, інвестиційну діяльність і фінансову діяльність.

Основою для суб'єктів господарювання, зокрема підприємств, є операційна діяльність. Операційна діяльність пов'язана з виробництвом і реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). Вона є головною метою створення підприємства і забезпечує основну частку його грошового доходу. На основі результатів операційної діяльності формується операційний грошовий потік (cash-flow), який досить часто є основним джерелом фінансової діяльності підприємства. Перевищення вхідних грошових потоків від операційної діяльності над грошовими витратами є підґрунтям для забезпечення стабільної господарської діяльності підприємства.

Інвестиційна діяльність - це діяльність, пов'язана з придбанням та реалізацію необоротних активів та фінансових інвестицій, які не є складовою еквівалентів грошових коштів. В першу чергу – це довгострокові капіталовкладення, у тому числі витрати на придбання основних засобів, корпоративних прав, науково-дослідні розробки, видатки розвитку та інше. Крім того, інвестиції включають у свій склад вкладення засобів, необхідних для забезпечення поточної господарської діяльності підприємства.

Положеннями (стандартом) бухгалтерського обліку фінансова діяльність визначається як діяльність, що призводить до змін розміру і складу власного і позикового капіталу підприємства. В першу чергу це діяльність, пов'язана із фінансуванням підприємства, тобто мобілізацією капіталу, фінансових ресурсів, необхідних підприємству для виконання планових завдань по операційній та інвестиційній діяльності.

Тобто нормативними документами у поняття фінансової діяльності вкладається доволі вузький зміст. Науковці ж навпаки, під фінансовою діяльністю суб’єктів підприємництва розуміють складову управлінської діяльності суб'єктів господарювання, що включає функціональні завдання фінансових служб підприємств, пов'язані зі здійсненням операційної, інвестиційної діяльності та діяльності підприємства на фінансових ринках. Таким чином, за своєю сутністю фінансова діяльність - це система форм і методів, які використовуються для фінансового забезпечення функціонування підприємства та досягнення ним поставлених цілей. Мета фінансової діяльності полягає у забезпеченні фінансової стабільності підприємства в процесі його господарської діяльності.

Основними функціональними напрямками фінансової діяльності на підприємствах є: оперативна фінансова робота, контрольно-аналітична робота, фінансове планування.

Конкретний зміст фінансової діяльності проявляється в її задачах, основними з яких є:

- фінансове забезпечення поточної (операційної й інвестиційної) виробничо-господарської роботи;

- пошук резервів збільшення доходів, прибутку, підвищення рентабельності та платоспроможності підприємства;

- виконання фінансових зобов'язань перед суб'єктами господарювання, бюджетом, банками;

- контроль за ефективним, цільовим розподілом та використанням фінансових ресурсів підприємства;

- обґрунтування напрямів та джерел фінансово-інвестиційного розвитку підприємства та ін.

Успішна фінансова діяльність підприємств визначається в першу чергу рівнем ефективності її організаційного забезпечення. Система організаційного забезпечення представляє собою взаємопов'язану сукупність внутрішніх структурних служб і підрозділів підприємства, що забезпечують підготовку і прийняття управлінських рішень по окремим аспектам фінансової діяльності. До системи також включають посадові інструкції фінансових менеджерів, побудову інформаційного забезпечення фінансової діяльності та схему руху фінансової інформації всередині підприємства і її постачання у зовнішнє оточення бізнесу. Організаційна структура фінансових служб, їх місце в ієрархії управління підприємством та функціональні компетенції залежать від форми організації бізнесу, галузі та обсягів діяльності.

Зміст роботи фінансових служб підприємства визначається Положенням про відповідний фінансовий підрозділ (Додаток Д). Воно розробляється на основі загальних кваліфікаційних вимог до працівників відповідного підрозділу з врахуванням галузевих та інших особливостей конкретного підприємства. Положення розробляються у відповідних структурних підрозділах, узгоджуються юридичним відділом, фінансовим директором і затверджуються головою правління.

Організація фінансової діяльності окремого підприємства визначається залежно від таких чинників:

- визначеного власником ступеня керованості фінансовою діяльністю;

- складу і чисельності напрямів фінансової діяльності;

- масштабу підприємницької діяльності;

- виду підприємства та його організаційної структури, що визначає чисельність фінансових підрозділів та їх функції.

У підсумковій частині розділу слід показати, яким чином правильна організація фінансової діяльності може впливати на поліпшення ефективності функціонування суб’єктів підприємництва.

У додатковому теоретичному розділі в рамках науково-дослідницької роботи студентом може бути розкрито одне з питань теорії фінансових відносин, що має вплив на ефективність функціонування суб’єктів підприємництва. У даному розділі необхідно навести обґрунтування актуальності вибраного студентом для детального розгляду одного зі спеціальних питань сфери фінансування, планування та інноваційно-інвестиційного розвитку суб’єктів підприємництва. Зміст і напрями розгляду такого питання передбачають вивчення студентом необхідних літературних джерел, осмислення різних точок зору на зміст проблеми та її розв’язання, формулювання власної точки зору на дану проблему.

Обсяг першого розділу – 12-15 сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]