Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Гуманітарний факультет

Кафедра фізичного виховання, спорту та здоров’я людини

Історія фізичної культури ”

Методичні рекомендації до семінарських занять

Полтава – 2013 р.

Історія фізичної культури – методичні рекомендації до семінарських занять для студентів І -ІІкурсів. – Полтава – 2013 р.

Укладач: Мороз Ю. М.

Рецензенти:

кандидат біологічних наук, доцент кафедри біологічних основ фізичного виховання Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка

Квак О. В.

старший методист з фізичного виховання ПОІППО ім.М.В Остроградського

Кирієнко М. І.

Пропоновану методичну розробку укладено відповідно до програми курсу " Історія фізичної культури ", який вивчається на факультетах фізичного виховання педагогічних університетів. Порівняно з існуючими працями такого типу в даній роботі погруповано матеріал відповідно до кредитно-модульної системи. Методичні рекомендації складається з змістових модулів, які включають плани семінарських занять, самостійну роботу, основну і додаткову літературу, індивідуальні науково-дослідні завдання, питання для самоконтролю, поточні та підсумкові форми контролю.Зміст курсу “Історія фізичної культури” складається для студентів спеціальності “Фізичне виховання та методика спортивно-масової роботи”.

Семінарське заняття № 1, 2 Тема: Введення в предмет. Фізична культура в первісному суспільстві. /2 год/ План

  1. Історія фізичної культури, як галузь історичних і педагогічних знань.

  1. Виникнення фізичної культури.

  1. Фізичне виховання в родовому суспільстві.

  2. Фізичне виховання в період розпаду родового суспільства.

Питання для обговорення

  1. ІФК, як наукова дисципліна. Завдання ІФК і С

  2. Визначить джерела історії фізичної культури.

  3. Що являється науково - теоретичною, методологічною основою вивчення Історії фізичної культури та спорту?

  4. Назвіть фактори необхідні для виникнення фізичного виховання.

  5. Назвіть основні періоди розвитку фізичної культури.

  6. Які існували погляди вчених на походження фізичних вправ та ігор?

7..Яка роль праці у виникненні і розвитку фізичної культури та ігор?

  1. Яку роль відігравали магічні ритуали у розвитку фізичної культури.

  2. Назвіть особливості початкового розвитку фізичної культури в первісному суспільстві.

  1. Яким чином проходив обряд ініціації? Його роль у розвитку сучасних засобів фізичного виховання.

  2. Назвіть особливості фізичного виховання в період розпаду родового суспільства.

Методичні рекомендації

Історія фізичної культури представляє собою наукову дисципліну історичних і педагогічних знань. Вона складає важливий розділ науки про фізичну культуру і спорт. Її предметом являється вивчення загальних закономірностей виникнення і розвитку фізичної культури і спорту в житті людського суспільства. У зміст історії фізичної культури та спорту входить вивчення засобів і методів, ідей і теорій у галузі фізичного виховання в різні періоди існування людського суспільства. Вона розглядає фізичну культуру та спорт як органічну частину всієї людської культури, виховання, освіти і оздоровлення людини, підготовки її до трудової та військової діяльності. Історія простежує еволюцію розвитку фізичної культури та спорту з давніх часів до наших днів.

Історія фізичної культури накопила великий об’єм інформації, який практично неможливо включити в рамки вивчення однієї дисципліни. Тому курс доречно сконцентрувати на вивченні історичних аспектів основних систем фізичного виховання та спорту, так як саме вони відображають цільові установки цього курсу, тобто його направленість на вивчення закономірностей і загальних принципів фізичного виховання та спорту.

Основним методом пізнання історії фізичної культури і спорту – істоичний і її правомірно розглядати як галузь історичної науки. Специфіка ІФК і С в тому, що вона знаходиться на межі двох наук – історії і фізичної кудльтури. Але об’єктом науки історії виступатиме фізична культура.

ІФКіС спирається на різні джерела: офіційні документи керівних і громадських організацій, архівні матеріали, літописи, письмові джерела (книги, періодика та ін.), археологічні та етнографічні дані, пам’ятники, кіно та фотоматеріали.

Значення предмету ІФКіС полягає у виявленні джерел і збереження світової і національної культур - фізична культура, як відомо, є частиною загальної культури.

Знання ІФК іС дуже важливе при підготовці кваліфікованих фізкультурних кадрів. Її вивчення сприяє розширенню загального світогляду мпеціалістів, їх ерудованості, активізації творчого мислення, підвищує теоретичний рівень і збагачує досвідом миноулого.

Основна література

1.Голощапов Б.Р. История физической культуры и спорта: Учебное пособие для студентов вузов - 2-е изд. Перераб. - М. Академия, 2004,312с.

2.Кунн Л. Всеобщая история физической культуры и спорта. -Лен - д : Радуга, 1982 3.Філь С.М. Історія фізичної культури: Навчальний посібник /С.М. Філь, О.М. Худолій, Г.В. Малка. За редакцією С.М. Філя, Х.:"ОВС", 2003.-160с.

Додаткова література

1.Купинко Н.Ф. История и организация физической культуры /Учебное пособие. 1982г. М. Просвещение, 223с.

2.Штейнбах В.Л. От Олимпии до Москвы. - М.: Детская литература, 1980

Обладнання, ресурси.

Конспекти лекцій, архівні матеріали, підручники з загальної історії розвитку суспільства. Електронні носії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]