Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 14-15 Тема: Історія національної фізичної культури українського народу/2год/ План

  1. Джерела української національної фізичної культури.

  1. Фізична культура українського народу в період Київської Русі.

  1. Зміст і види військового фізичного виховання київських князів. Повчання Володимира Мономаха.

  1. Фізична культура в побуті народу (XII - XVII ст.).

  1. Система фізичного виховання запорізьких козаків.

Питання для обговорення

  1. Витоки фізичної культури українського народу.

  1. Джерела української національної фізичної культури.

  1. У чому полягає своєрідність фізичного виховання древніх слов'ян Київської Русі

4.Обряд тризни, як засіб фізичного виховання українців. Якими видами вправ супроводжувався цей обряд.

5. .Яким чином природні умови та географічне положення впливали на розвиток українських народних ігор та обрядів? Назвіть найпопулярніші ігри, танці та обряди які існували в Київській Русі.

6.Обґрунтуйте зміст і види військового фізичного виховання Київських князів.

7..Як розглядалось питання фізичного виховання у повчанні Володимира Мономаха.

8.Назвіть особливості фізичної культури в побуті народу (ХП – XVII ст,)

9.Охарактеризуйте систему фізичного виховання запорізьких козаків.

  1. Назвіть критерії відбору до козаків.

  1. Проаналізуйте історичні матеріали стосовно розвитку та становленню Запорізької Січі. Роль і місце Запорізької Січі в формуванні засобів фізичного виховання українського народу.

Методичні рекомендації

Фізична культура слов’ян почала формуватися і розвиватися близько 1000 р.до н.е. Давні літописці розповідають про характерні риси життя і поглядів древніх слов’ян. Вони бли викликані постійними війнами на їхніх землях. Фізичне виховання слов’ян було пов’язане з працею, побутом, залежало від клімату та необхідністю захищатися від набігів кочових племен. Життя на природі і господарські заняття сформували світогляд слов’ян, який був пов’язаний з природою. Стародавня слов’янська релігія теж мала вагомий вплив на становлення і розвиток фізичної культури слов’ян. Найбільш характерною рисою слов’янських вірувань був їх зв’язок із землею, що давало людині гармонійний розвиток. Робота на землі та побутові обряди стали основним змістом фізичного виховання слов’ян. В іграх, піснях, танках людина проявляла свої природні сили і вдосконалювала їх. На характерні ознаки розвитку фізичного виховання вслов’ян впливали і особливості природних умов. Варто зазначити, що з погляду цієї версії в степовій частині України розповсюджувалися ігри на майданчиках, а в гірських районах Галичини – вправи з рівноваги, катання на лижах.

Любов українців до пісень та танців сприяла поширенню таких видів фізичних вправ як ігри-хороводи , розвиваючись на власній національній основі, має безпосередній вплив культурних надбань сусідніх народів. Отже, варто зазначити, що вбираючи в себе кращі зразки європейської культури, фізична культура україняького народу грунтувалась в першу чергу на звичаях і традиціях свого народу, що і зумовило її прогресивність. Особливого вивчення потребує питання системи фізичного виховання запорізьких козаків. Історичні матеріали увказують на ту особливість цієї системи, яка дає змогу зробити висновки, що в Запорізькій Січі функціонувала ефективна система виховання, основу якої складали віковічні звичаї українського народу. Вона носила виключно національний характер і повною мірою реалізувала принцип гармонійного виховання людини, особливо в структурі Січової школи, де поруч з загальноосвітніми предметами багато уваги приділялось психофізичному вдосконаленню майбутніх козаків.

Основна література

1.Голощапов Б.Р. История физической культуры и спорта: Учебное пособие для студентов вузов - 2-е изд. Перераб. - М. Академия, 2004,312с.

2.Кунн Л. Всеобщая история физической культуры и спорта. -Лен - д : Радуга, 1982 3.Філь С.М. Історія фізичної культури: Навчальний посібник /С.М. Філь, О.М. Худолій, Г.В. Малка. За редакцією С.М. Філя, Х.:"ОВС", 2003.-160с.

Додаткова література

1.Купинко Н.Ф. История и организация физической культуры /Учебное пособие. 1982г. М. Просвещение, 223с.

2.Штейнбах В.Л. От Олимпии до Москвы. - М.: Детская литература, 1980

Обладнання, ресурси.

Конспекти лекцій, архівні матеріали, підручники з загальної історії розвитку суспільства. Електронні носії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]