Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 3, 4, 5 Тема: Фізична культура і спорт в рабовласницькому суспільстві /4 год/ План

  1. Особливості розвитку фізичної культури і спорту в рабовласницькому суспільстві.

  2. Фізична культура і спорт країн Стародавнього Сходу (стародавній Єгипет, Індія, Китай).

  3. Особливості розвитку фізичної культури в Стародавньому Римі.

  4. Фізична культура і спорт античної Греції. Особливою спартанської і афінської системи фізичного виховання.

  5. Олімпійські ігри античного світу.

Питання для обговорення

  1. Назвіть основні особливості розвитку фізичної культури в рабовласницькому суспільстві.

  1. Як відбувався розвиток фізичної культури і спорту у рабовласницькому суспільстві в країнах Закавказзя, Середньої Азії, Північного Причорномор'я?

3.Як відбувався розвиток країн Древнього Сходу (Стародавній Єгипет, Індія, Китай)?

4. Назвіть методи які використовуються при застосуванні фізичних вправ в Древній Греції. Обґрунтуйте їх.

5.Як відбувалось зародження Олімпійських ігор.

  1. За якою програмою проводилися Олімпійські ігри Древньої Греці:

  2. Які види входили до програми Олімпійських ігор.

  3. Як відбувався розвиток фізичної культури в Древньому Римі.

Методичні рекомендації

Рабовласницьке суспільство явилось закономірним етапом на шляху подальшого розвитку людства. Основою суспільних відносин стала власність рабовласника на засоби виробництва, а також на робочу силу рабів, яких жорстоко експлуатували. Тому змінилися характерні ознаки фізичного виховання даного суспільства. Особливість розвитку фізичної культури в рабовласницькому суспільстві характеризує класовий характер фізичного виховання, його зв’язок з військовою справою та релігійними культами. Фізична культура розповсюджується в країни Древнього Сходу і античних держаах Греції та Риму.

У країнах Древнього Сходу фізичне виховання носить демократичний характер – ним займалися ремісники, торговці, вільні селяни.

У Древньому Китаї паростки фізичної культури мали лікувальний характер. Але вже тоді, поряд з народними формами фізичної культури, які продовжували побутувати в середовищі вільних селян, яскраво виступало прагнення рабовласників привласнити і використовувати елементи фізичної культури для власних цілей. Особливо це гарно простежується у Древній Греції. Прикладом може бути фізична культура Спарти, Афін, Олімпії.

Варто звернути увагу і на особливості фізичного виховання у Древньому Римі.

Зародження Олімпійських ігор пов’язується з іменами легендарного спартанського царя-законодавця Лікурга і владики області Еліда – Іфіта. Ідея проведення належить останньому, який прагнув припинити війни і розбрат серед грецьких племен. Існує безліч версій походження назви Олімпіських ігор. У процесі вивчення варто надати студентам можливості виконати індивідуальне навчально-дослідне завдання – знайти якомога більше версій стосовно даного питання. Інтерес до вивчення даної теми можуть викликати і замальовки різноманітних видів стадіонів, на яких проводилися Олімпійські ігри. Робота з контурними картами, на яких можна нанести шлях олімпіського вогню познайомить студентів з природно-кліматичними умовами проведення Олімпійських ігор. У хронологічному порядку варто занотувати як змінювалися програма та правила проведення Олімпійських ігор у Древній Греції. Робота з літературними джерелами, зокрема ілюстрованими скульптурами Древьогрецьких богів допоможде уявити статуру атлетів, які приймали участь в Олімпійських іграх. Оригінальним домашнім завданням може бути – кролекція таких скульптур виконана самими студентами, або їх ксерокопії.

Важливо прослідкувати, як виникали причини, за якими Олімпійські ігри втрачали своє політично-громадське значення і чому вони перестали проводитися.

Варто проаналізувати, чому саме лише через півтори тисячі років з’являються об’єктивні причини відродження Олімпійських ігор сучасності. Якими були ці причини і яку рол вони відіграли у відновленні Олімпійських ігор.

Для грунтовного вивчення відродження і процвітання Олімпійських ігор сучасності варто за допомогою таблиць порівняти кількісні і якісні показники їх проведення. Тобто прослідкувати яким чином змінювалась кількість країн, які брали участь в Олімпійських іграх та їх учасників, які здобутки були зхарактерними для кожної Олімпіади. Що цьому служило – постійно змінювана програма Олімпійських ігор, підготовка учасників чи прогрес у методиці підготовки учасників? Такий аналіз дасть змогу дати порівняльну характеристику ігор Древності та сучасних Олімпійських ігор. Можливо буде змога передбачити подальший розвиток проведення Оліміпйських ігор сучасності і вивести їх на більш вищий рівень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]