Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc Тополь.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1 Mб
Скачать

4.5. Економічні зміни в моделях “витрати-випуск”

4.5.1. Причини і наслідки змін

Модель “витрати-випуск” призначена, щоб досліджувати результати змін в економіці, що була представлена в таблиці “витрати-випуск”. Такі моделі показують наслідки зміни в термінах потоків сум грошей через економіку й у термінах доходів первинних власників ресурсів. Самі моделі не показують причини зміни; ці причини позасистемні.

Економічна зміна, як простежено в моделі “витрати-випуск”, може приймати дві форм: (1) структурна зміна, чи (2) зміна в кінцевому попиті. Зміни в економічній структурі міста чи регіону можуть ініціюватися декількома початковими мірами. Це може бути через державні капіталовкладення в освіту, будівництво доріг, суспільних засобів обслуговування, і т. д., чи це може бути через приватні інвестиції у нові засоби обслуговування виробництва, чи це може бути через зміни в структурі маркетингу економіки. Зміни в кінцевому попиті -, в основному, зміни в моделях бюджетного асигнування і зміни у потребах інших регіонів для товарів, зроблених у місті чи регіоні.

4.5.2. Структурні зміни

Структурна зміна в контексті “витрати-випуск” може інтерпретуватися як зміни в регіональних коефіцієнтах виробництва. У свою чергу, це може інтерпретуватися чи як зміни в технології, чи зміни в моделях маркетингу, чи обох одночасно. Дозвольте нам розглянути, що це означає в термінах матриці безпосередніх потреб чи A матриці нашого більш раннього обговорення. Згадаєте, щоaij— співвідношення повних витрат, куплених від виробництваiвиробництвомjу регіоні. Ми можемо звертатися з цим регіональним коефіцієнтом виробництва як продуктом двох інших коефіцієнтів і записати це символічно як:

aij = pij*rij.

“Технічний коефіцієнт виробництва” pij, показує співвідношення витрат, куплених від виробництваiвиробництвомjбез відношення до місця розташування виробництваi, у той час як “регіональний торговий коефіцієнт”rij показує співвідношення цієї закупівлі, зробленої у місцевому масштабі.

Зміна в технології, чи зміни в pij, могли бути проілюстровані заміною скляної пляшкової тари пластиковою у промисловості безалкогольних напоїв. Але зміна в місці розташування закупівлі, чи зміна вrij, було б проілюстроване заміною пластикової тари, зробленої в іншому регіоні, пластиковою тарою, що зроблена в нашому місті.

Вищезгадані зміни викладені в рамках існуючих галузей виробництва. Інший шлях, по якому зміна може відбутися — уведення нових заводів чи навіть нових галузей виробництва. Уведення нового заводу в існуючу структуру виробництва має ефект зміни виробництва й структур торгівлі виробничого комплексу, щоб відбити збільшення кількості трансакцій в окремому виробництві, до якого новий завод відноситься. Наприклад, розглянемо промисловий сектор нашої моделі п'яти-виробничого агрегування. Як представлено, це відбиває комбінацію усіх виробничих дій у регіоні. Уведення нових заводів у промисловості транспортного устаткування змінило б комбінацію закупівель, зроблених у промисловому секторі. Те ж саме твердження могло б бути зроблене щодо моделі закупівлі, показаною промисловістю транспортного устаткування, якщо був би створений новий автомобільний завод (чи старий завод повинен був припинити дію).

Додавання цілком нового виробництва в систему додає новий ряд і стовпець до міжгалузевої таблиці, щоб представити нове виробництво.

Щоб пояснювати структурні зміни, що викликані змінами в технології чи в маркетингу, потрібний перегляд міжгалузевих потоків таблиці, і краще це виконати, коли зроблений перегляд даних за два і більше років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]