Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.1.2(09.2010).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Тема: Типи архітектур ЕОМ та тенденції їх розвитку

План

1. "Відкрита архітектура" ibm

2. Закрита архітектура Apple

3. Тенденції розвитку інформаційних технологій.

1. "Відкрита архітектура" ibm

Проектування будь-якого пристрою (не обов'язково комп'ютера) починається з розробки деяких базових принципів, на яких буде побудована вся система. Цей своєрідний фундамент майбутньої системи прийнято називати "архітектурою".

Розробляючи персональний комп'ютер, співробітники IBM створили так звану "відкриту архітектуру", яка виявилося настільки ефективною, що лежить в основі сучасних ПК і до цього дня. Основоположні принципи відкритої архітектури наступні:

  • конструкція передбачає можливість розширення системи;

  • використання технічних рішень і технологій не вимагає ліцензійних витрат;

  • в процесі експлуатації можливе зміна базового складу системи самим користувачем.

Така "самоналагоджувальна" система виявилася дуже вдалим рішенням. Оскільки система на початку роботи сама може визначати свою конфігурацію (які компоненти в даний момент підключені до системи), то користувачеві не важко самостійно налаштовувати цю саму конфігурацію. У цьому полягає принципова відмінність IBM-сумісних комп'ютерів і Macintosh, які побудовані на закритій архітектурі. Оскільки, останні містять фіксований набір компонентів, а відомості про конфігурацію закладаються в систему виробником, то для внесення будь-яких змін користувач повинен звертатися до сервісного центру, який виконає перенастроювання конфігурації. Це досить незручно і клопітно.

Блочно-модульна компоновка

Відкрита архітектура IBM-комп'ютерів реалізована за допомогою блочно-модульної компоновки. Її суть у тому, що комп'ютер збирається з окремих уніфікованих блоків. Існує певний базовий склад блоків, необхідний для роботи ПК, а відкрита система дозволяє користувачеві самостійно доповнювати та змінювати блочний склад комп'ютера, при цьому, звичайно ж, функціональна завершеність системи не повинна бути порушена.

Для взаємодії блоків між собою і з центральним процесором організовується приймально-передавальний канал - системна шина.

Для стикування блоків між собою є спеціальні системні роз'єми, до контактів яких підводяться сигнали системної шини. Такий комплект роз'ємів розміщується на системній (материнській) платі. Інші елементи, що підключаються до системних роз'ємів материнської плати, мають відповідні частини для їх установки у гніздо.

Основи відкритої архітектури

  • В якості центрального процесора використовуються мікропроцесори серії x86 (на даний час також х64) фірми Intel, їх аналоги, а також програмно-сумісні з ними процесори інших фірм.

  • Система має BIOS - програмний засіб підтримки певного набору компонентів.

  • Регламентована процедура початкового запуску системи.

  • Пам'ять організована у вигляді декількох блоків, які мають різні властивості.

  • Задіяний механізм конфігурування.

  • ПК має системний реєстр і КМОП-пам'ять для зберігання відомостей про конфігурацію системи.

  • Реалізована система переривань і прямого доступу до пам'яті.

  • Всім пристроям комп'ютера виділені "свої" адреси.

  • Для введення інформації та виведення її на екран монітора задіяна спеціальна система кодувань.

Слід сказати, що паралельно були розроблені технічні нормативи, що описують конструкцію комп'ютера, робочі режими, протоколи обміну даними. Без розробки подібних норм неможливий був би подібний успіх IBM-комп'ютерів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]