Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc Тополь.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1 Mб
Скачать

Розділ 5. Регіональні множники “витрати-випуск”

5.1 Вступ

У розділі 5 розглядається можливість використовувати регіональні моделі “витрати-випуск”, щоб забезпечити набір економічних множників для пошуку результатів змін у попиті на економічні діяльності в регіоні. Після графічного пояснення концепції множника, у цьому розділі розглядаються множники зайнятості, доходу домашнього господарства, множники урядових доходів і демонструються приклади.

5.2. Концепція множника

Моделі “витрати-випуск”, звичайно, використовуються, щоб відшукати індивідуальні зміни в кінцевому попиті економіки протягом коротких періодів часу. У цій функції, вони називаються моделями впливу, чи моделями множника. Дозвольте нам тепер розглянути більш близько ці моделі. Спочатку, ми використовуємо інтуїтивний підхід до розуміння значення таблиці повних потреб, ілюструючи ефект множника двовимірною діаграмою. Після ми будемо вирішувати модель, використовуючи формулу суми нескінченного ряду, і представимо результати в трьох вимірах.

5.2.1. Інтуїтивне пояснення

Таблиця повних потреб для моделі із шести галузей виробництва представлена в таблиці 5.3. Ця таблиця показує безпосередні, непрямі і викликані зміни у виробничих випусках, щоб задовольнити одиницю кінцевого попиту. Таблиця цього типу — базисний елемент, використовуваний в оцінці множників.

Щоб краще розуміти значення таблиці повних потреб і множників, отриманих із цього, дозвольте нам повернутися й відшукати, через таблицю прямих потреб (Табл. 5.1), випуски продукції, викликані закупівлею на 100 грн. продукції промислового сектора. Результат цього поступового розгляду ілюстрований у рис. 5.1 і представлений у таблиці 5.2. Спочатку, 100 грн. входить у регіональну економіку через промисловість. (Угода полягає в тому, щоб маркірувати цей початковий цикл як “ нульовий цикл “. Це сумісно з покажчиками степені в рішенні, заснованому на сумі нескінченного ряду.) Щоб зробити випуск, що коштує 100 грн., фірми роблять закупівлі від інших галузей виробництва в економіці. Відповідно до стовпця 3 у таблиці прямих потреб, 4.20 йде до видобувного виробництва, 0.30 йде до будівництва, 9.80 йде в інші галузі виробництва, 3.70 йде до торгівлі, 6.0 йде до послуг і 26.10 оплачено домашнім господарствам у виді заробітної плати (Це перший цикл). Щоб задовольнити це підвищення попиту, кожна з перерахованих галузей виробництва повинна розширити свій випуск.

Таблиця 5.1. Гіпотетична таблиця прямих потреб

Виробництво

Видобуток (1)

Будівництво (2)

Промисловість (3)

Торгівля (4)

Послуги (5)

Витрати домашнього господарства (6)

Видобуток (1)

10.9

1.2

4.2

0.1

0.6

0.6

Будівництво (2)

0.8

0.0

0.3

0.3

2.6

0.0

Промисловість (3)

8.5

16.4

9.8

2.3

3.1

8.0

Торгівля (4)

3.1

8.9

3.7

1.5

2.3

16.2

Послуги (5)

6.1

8.8

6.1

11.6

17.5

26.9

Домашні господарства (6)

35.5

26.4

26.1

49.5

40.6

0.6

Таким чином, у створенні додаткового випуску, оціненого в 4.20, фірми видобувного виробництва купують випуск, що коштує 0.46 (10.9 % 4.20) від інших фірм своєї галузі, 0.03 (0.8 % 4.20) від будівництва, 0.36 (8.5 % 4.20) від промисловості, і так далі. Загальна кількість закупівель складе 2.72. У той же самий час, кожна з інших галузей виробництва робить (купує) додаткові витрати, необхідні, щоб зробити необхідний випуск. Результати, отримані в підсумку представлені на рис. 5.1 як другий цикл закупівель. Інші закупівлі провадяться в наступних циклах, щораз у менших обсягах руху грошей по каналах обертання з міжгалузевого сектора в руки власників первинних витрат (крім робочої сили), в урядову скарбницю і для закупівлі імпортованих матеріалів.

Цей ланцюг закупівель продовжується для всіх галузей виробництва, поки економіка не прийде в стан рівноваги. Початкові 100 грн. закупівлі товарів промисловості надали руху грошам по каналах обертання у всієї регіональної економіки. Загальне збільшення обсягів випуску оцінене в 219, як показано в таблиці 5.4. Помітьте, якщо значення додаткового випуску було підсумовано через шість циклів, більшість ефектів початкової закупівлі вже було усвідомлено. Таблиця повних потреб тільки розраховує цикли витрат, повторюючи й складаючи їх до нескінченності. Загальна кількість з'являється в таблиці 5.4, як сума стовпця для промисловості, і позначена як “повна діяльність”. Сам стовпець має елементи, що показують вплив початкової витрати на кожну галузь у системі.

Рис. 5.1. Ефект від продажу промисловим сектором товарів на 100 грн. кінцевому попиту

Тепер, перш ніж ми продовжити досліджувати математично альтернативний підхід до рішення за допомогою інверсних матриць, дозвольте замінити “ефект діяльності” на “ефект множника”, зосередивши увагу на галузях виробництва. Це приведення виконане просто виключенням ряду домашнього господарства в таблиці циклів витрат. Тепер ми розрахуємо результати тільки для галузей виробництва. Це представлено на рис. 5.2. Вражаюча річ щодо контрасту цих двох результатів — важливість домашнього господарства в міській і регіональній економіці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]