Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_samostiyna_robota.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки:

  1. Які класифікації типів особистостей вам відомі? Як їх знання може допомогти менеджеру в його діяльності? Доведіть це на конкретних прикладах.

  2. Які проблеми сучасних підприємств, на вашу думку, є найгострішими з точки зору аналізу індивідуальної поведінки в організації?

  3. Чим характеризується система цінностей сучасних працівників? Як вона впливає на поведінку в організації?

  4. Назвіть та спробуйте зробити рангову шкалу чинників, що в сучасних умовах впливають на вибір поведінкової тактики та стратегії індивідів в організації.

Питання для самостійного вивчення

  1. Індивідуальні цінності, які впливають на поведінку індивіда в організації

  2. Найтиповіші відносини індивіда в організації

  3. Характерні риси особистості, пов’язані з її пове¬дінкою в організації

  4. Закони поведінки індивіда

Навчальні завдання для самостійної роботи

  1. Які об’єкти досліджень організаційної поведінки пріоритетні на індивідуальному рівні організаційної системи? Дослідіть, як проводиться аналіз індивідуальних систем у вашій організації.

  2. Чи може поведінка окремої людини впливати на розвиток організації? Проаналізуйте механізм такого впливу на конкретному прикладі.

  3. Якими знаннями та навичками повинен володіти менеджер, щоб регулювати, прогнозувати та коригувати поведінку своїх підлеглих? Обґрунтуйте відповідь.

  4. Дайте індивідуально-психологічну характеристику професійного менеджера.

  5. Наведіть приклади позитивних та негативних учинків, які мали місце у вашій організації. Опишіть поведінку індивідів у таких ситуаціях. Згідно з моделлю індивідуальної поведінки в організації (особистість, ставлення, мотивація, навчання, цінності) проаналізуйте, який із чинників цієї моделі найбільше вплинув на поведінку індивідів у наведених ситуаціях.

Інформаційні джерела

Основна література:

  1. Організаційна поведінка : Пер. з англ / Дон Гелрігел,Джон В. Слокум,Ричард В. Вудмен,Н. Сью Бренінг. – К. : Вид-во Соломії Павличко "Основи", 2001. – 726 с.Менеджмент: Навч. Посiбник / За ред. В.I. Крамаренко. - К.: ЦУЛ , 2003. - 248 с.

  2. Організаційна поведінка : Навчально-методичний посібник / Л.М. Савчук,Н. Ю. Бутенко,А.М. Власова,Б.А. Жаліло. – К. : КНЕУ, 2001. – 249 с.

  3. Латфуллин Г.Р., Громова О.Н. (ред.) Организационное поведение. Практикум RTF. Ред. Латфуллин Г. Р., Громова О. Н. - СПб.: Питер, 2006. - 269 стр. // http://www.biznesbooks.com/2010-01-07-17-39-54/1018-2010-11-22-17-58-25

Додаткова література:

  1. Карнеги Д.Как завоевывать друзей и оказывать влияние на людей. – М., 1989.

  2. Мясоедов С.П.Основы кросскультурного менеджмента. Как вести бизнес с представителями других стран и культур: Учебное пособие. – М., 2003.

Тема 3. Управління поведінкою індивіда Методичні рекомендації до самостійного опанування теми

Робота над цією темою базується на знанні попередньої теми «Людина в системі організаційної поведінки» та усвідомленні техніки взаємодії індивідів з різних питань. Опанування теми неможливе без розуміння того факту, що управління поведінкою індивіда в організації ґрунтується на вмінні розуміти особливості тієї чи іншої людини та використовувати різні підходи відповідно до цих особливостей.

Тому насамперед рекомендується приділити увагу аналізу тих особистісних характеристик, які впливають на поведінку людини в організації, а також розгляду комбінованих типів особистості, щодо яких передбачається використання різних управлінських підходів.

Кожна людина в організації виконує якусь функцію (соціальну роль). Роль — це стійкий шаблон поведінки, яка відтворюється людьми з однаковим статусом (позицією) у соціальній системі. У ролі віддзеркалюються соціально типові аспекти поведінки.

Але треба мати на увазі, що рольова поведінка особистості звичайно розглядається як функція двох головних змінних: соціальної ролі та «я». З огляду на це можна розглядати рольову поведінку як єдність, взаємопроникнення соціальної ролі та індивідуальності людини, тобто кожну соціальну роль особистість грає індивідуально, залежно від свого характеру, здібностей, темпераменту та ін.

Якість виконання людиною тієї чи іншої ролі залежить від того, наскільки вона розуміє її специфіку та в якій мірі ця роль приймається та засвоюється людиною, тобто інтерналізується.

Інтерналізація працівниками своїх функціональних ролей в організації передбачає передусім розуміння цілей і завдань організації та згоду з ними. Якщо людина розуміє офіційні вимоги власної ролі та готова прийняти її (виконати), то відбувається трансформація офіційних рольових приписів у відповідні внутрішні спонукання, що впливає на формування індивідуального стилю рольової поведінки, яка віддзеркалює важливі особистісні якості працівника.

У зв’язку з цим першочергове значення має роль менеджера у створенні умов для інтерналізації працівником соціальних ролей та здійснення на нього управлінського впливу.

Усвідомлення та використання виявлених характеристик працівників і їх поведінки сприятиме ефективнішому управлінню їх діяльністю та досягненню кращих результатів.

Тип особистості людини впливає на її поведінку, діяльність, стиль спілкування. Виявлення типу особистості набуло сьогодні значного поширення. На практиці використовують різні класифікації. Доцільно знати так звану типологію Майєрс—Бриггс, оскільки ця класифікація має серйозне обґрунтування та довела власну ефективність під час багаторічного використання.

Ще цікавішою є психогеометрична концепція особистості, яку запропонувала С. Деллінгер. Концепція дає можливість не тільки швидко визначити тип особи, а й розробити доцільну стратегію і тактику взаємодії з нею. Хоча кожна людина має сталий тип особистості, її стан змінюється під впливом як внутрішніх психологічних процесів, так і зовнішніх чинників. Психологічна теорія, за допомогою якої можна досить ефективно описати зміну різних станів людської психіки, має назву трансакційний аналіз.

Ефективне управління поведінкою працівників в організації неможливе без розуміння менеджером основ трансактного аналізу та вміння визначити позицію людини. Ці знання та навички уможливлюють безконфліктну взаємодію підлеглих та правильне розуміння ними управлінського впливу.

Треба розуміти, що поведінка кожного індивіда є формою прояву його життєвої позиції. Сутність життєвої позиції формується як взаємодія двох поглядів відносно того, як індивід оцінює себе сам та як він ставиться до оточуючих його людей. Найбажанішою є позиція, що наближається до трансакції «дорослий» — «дорослий», тобто «мені добре — вам добре». Така позиція сприяє формуванню конструктивної взаємодії.

Доцільно виявити та розглянути причини і типи маніпуляцій в організації. Треба пам’ятати, що маніпулятивна поведінка — це один із стилів взаємодії, яким може скористатися не тільки працівник, а й менеджер, якщо вважає за доцільне. Тому є сенс розглянути можливі системи маніпуляцій.

Але усвідомлення матеріалу цієї теми передбачає не лише теоретичне опрацювання наведених питань. Рекомендується одночасно проводити самоаналіз та виконувати завдання, що дають можливість виявити власні проблеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]