Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_samostiyna_robota.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки:

  1. Чому, на вашу думку, вважається, що обов’язковим предметом у курсі навчання майбутніх керівників мають бути командні види спорту?

  2. Які, на вашу думку, можливі позитивні та негативні наслідки роботи неформальних груп. Поясніть на конкретних прикладах з власної практики.

  3. Який чинник – психологічної сумісності чи професійної здатності виконати поставлене завдання – повинен насамперед узяти до уваги керівник при формуванні команди для втілення в життя нового проекту (наприклад, створення нового друкованого видання). Поясніть свою думку.

  4. На яких принципах, на вашу думку, має будуватися ефективна командна робота, і як можна її поліпшити, якщо в ній з’явилися ознаки «групового мислення»?

  5. Чим, на вашу думку, різняться управління та лідерство? Чи завжди керівник повинен бути лідером, чи, можливо, є ситуації, коли це не обов’язково?

  6. Чи можливо виробити один «правильний» тип влади, який повинен використовувати керівник ефективно діючої групи?

  7. Поясніть, як ви розумієте поняття «командний гравець» та «лідер команди». На прикладі будь-якої організації, членом якої ви є, опишіть ситуацію, коли ви виступали в тій чи іншій ролі.

  8. На основі 8 командних ролей створіть проект команди з розроблення підприємницької ідеї (наприклад випуску нової продукції чи надання нового виду послуг) і розпишіть, у чому полягатиме роль кожного члена такої команди.

Питання для самостійного вивчення

  1. Норма переважного значення за Марчем (1954)

  2. Норма недосяжного ідеалу за Марчем (1954)

  3. Норма досяжного ідеалу за Марчем (1954)

  4. Симптоми явища «групового мислення» — тенденції до втрати самокритичності та завищення самооцінки

  5. Чинники, що впливають на формування статусу, та його типи

  6. Переваги та недоліки автономних робочих груп (самокерованих команд)

Навчальні завдання для самостійної роботи

  1. Що, на вашу думку, є головнішим при формуванні групи: організаційний чи особистий чинник? Поясніть вашу точку зору.

  2. Розгляньте групу, членом якої ви є. Чому ця група сформувалась і чому продовжує існувати? Проаналізуйте зв’язок між можливістю досягнення цілей групи та індивідуальними характеристиками її членів.

  3. З власного досвіду опишіть ситуацію, в якій ви бачите ознаки «групового мислення» і розробіть заходи та поради менеджеру з подолання цього синдрому (письмово).

2. За даними більшості літературних джерел, щоб забезпечити успішну діяльність комітетів необхідно виконати низку умов. По-перше, вирішити процедурні питання: а) чітко визначити цілі діяльності комітету та окреслити його владні повноваження; б) визначити оптимальний розмір комітету; в) голову комітету слід обирати з урахуванням здатності кандидата ефективно організувати проведення засідань комітету та виконання необхідної «паперової роботи»; г) призначити постійного секретаря комітету; ґ) за­вчасно визначати порядок денний засідання та забезпечувати матеріалами до обговорення членів комітету; д) засідання слід починати вчасно, проводити і закінчувати — згідно з регламентом. По-друге, менеджер та інші члени комітету повинні не просто слухати, а розуміти й обмірковувати ідеї, висловлені на засіданнях. По-третє, всі члени комітетів є можливими джерелами інформації для менеджера, тому їх слід якнайширше залучати до обговорення. По-четверте, потрібно стимулювати глибоке вивчення проблеми членами комітету, а не просто поверхову емоційну дискусію.

Проаналізуйте, чи виконуються всі ці вимоги на практиці діяльності будь-якого комітету, з яким ви мали справу, і зробіть письмовий висновок щодо налагодження ефективної роботи вашого комітету.

3. Оцініть ефективність діяльності команди, членом якої ви є, заповнивши наведену нижче анкету. Оцініть, наскільки кожне твердження справедливе стосовно вашої команди за такою шкалою:

5 — повністю згодний, 4 — згодний, 3 — ставлюсь нейтрально, 2 — не згодний, 1 — зовсім не згодний.

1

У моїй команді всі точно знають чому ми займаємось тим, чим займаємось

5

4

3

2

1

2

Лідер моєї команди постійно тримає нас у курсі того, наскільки наша робота відповідає очікуванням наших клієнтів

5

4

3

2

1

3

Думка кожного члена моєї команди має вагу та вплив на рішення, які можуть вплинути на їх роботу

5

4

3

2

1

4

Якби хтось сторонній змалював те, як ми спілкуємося, він використовував би слова «відкрито», «чесно», «своєчасно» та «двосторонній»

5

4

3

2

1

5

Члени команди мають знання та навички, необхідні для виконання своїх ролей усередині команди

5

4

3

2

1

6

Усі члени команди знають, що є найважливішим для команди

5

4

3

2

1

7

Як команда ми працюємо над постановкою чітких, досяжних та потрібних цілей

5

4

3

2

1

8

Я вважав би за краще, щоб команда сама приймала рішення щодо виконання роботи, замість того, щоб лідер команди давав нам вказівки, що і за чим робити

5

4

3

2

1

9

Як команда ми можемо працювати разом, щоб вирішити конфлікти, замість того, щоб не звертати на них уваги

5

4

3

2

1

10

Роль, яка відводиться кожному члену команди, важлива для всієї команди

5

4

3

2

1

11

Команда розуміє, яка роль відводиться їй в організації

5

4

3

2

1

12

Якщо моя команда не досягає поставленої мети, мене більше цікавить, чому нам не вдалося це зробити, ніж шукати винуватого

5

4

3

2

1

13

Команда настільки вболіває за справу, що в разі необхідності ми можемо запропонувати залишитися допізна, щоб закінчити роботу

5

4

3

2

1

14

Лідер команди заохочує відкритість та чесність кожного члена команди, навіть якщо те, що вони говорять йому не подобається

5

4

3

2

1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]