Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Biznes-planuvannya_Zaoch_2011.rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
895.09 Кб
Скачать

Завдання до самостійної роботи

  1. Вивчення теоретичного матеріалу теми.

  2. Відповіді на контрольні запитання.

  3. Підготовка до практичного заняття.

  4. Підготовка до написання третього розділу бізнес-плану.

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте напрямки стратегії маркетингу Вашої фірми.

  2. Виконайте розрахунок ціни на основі аналізу беззбитковості.

  3. Основні методи прогнозування збуту Вашого товару.

  4. Які засоби реклами обере Ваша фірма?

Бібліографічний список: [5, 8, 11, 17, 18].

Тема 5. Планування розвитку фірми

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про: планування розвитку фірми; розробку й оформлення четвертого розділу бізнес-плану.

План

  1. Розвиток та сучасний стан фірми.

  2. Стратегія фірми.

  3. Поліпшення товару та нові товари.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

У цьому розділі мають бути оговорені питання розвитку фірми, поліпшення товару та нові товари Вашої фірми.

Розвиток фірми

Якщо товар, робота або послуга, що пропонується, потребує будь-яких удосконалень до того, як вони будуть готові вийти на ринок, зміст та обсяги цієї роботи мають бути обговорені у повній мірі в цьому розділі. Інвестор захоче знати, які саме рішення в розвитку бізнесу потрібно прийняти, скільки це коштуватиме і скільки потрібно часу вдосконалення товару чи послуги. Таке рішення може вимагати технічної роботи, пов’язаної з виготовленням зразків кінцевого продукту, або зміни технології роботи чи фахівців промислового дизайну, щоб товар був більш конкурентоспроможним і добре продавався, роботи, пов’язаної з пошуком, наймом на організацію робочої сили, роботи, пов’язаної з установленням спеціального обладнання для надання сервісних послуг (наприклад, нове програмне забезпечення і все те, що пов’язане з комп’ютеризацією).

Опишіть сучасний стан товару або послуги і вкажіть, що заважає зробити товар сприйнятливим для ринку. Опишіть коротко або проведіть експертизу того, що має Ваша компанія та що вона передбачає зробити для розвитку товару. Визначте тип і розмір технічної допомоги, яку необхідно для цього отримати. Визначте, хто саме буде керувати цією роботою у Вашій організації, рівень його теоретичних знань і практичного досвіду з цих проблем.

Визначте головні рішення та проблеми, які можуть виникнути при вирішенні питання розвитку товару. За допомогою графіка покажіть рішення та можливий ефект, час виходу товару на ринок.

Розробка нового товару

Коли планується розвиток компанії, одним з головних питань є питання:

З яким товаром компанія виходитиме на ринок? Тобто, на якому етапі життєвого циклу товару фірма повинна подбати про його конкурентоспроможність? Вирішення цього питання досить складне внаслідок безлічі проблем: наявності науково-технічних розробок, обсягів інвестицій, кваліфікації персоналу, тощо.

Фірма може вирішувати це питання або шляхом удосконалення популярної на ринку продукції під девізом: «Старе, але краще», або ж займатись розробкою нових товарів, яких ще немає на ринку.

Якщо Ви плануєте вдосконалення товарів, укажіть, що саме Ви будете робити для їх конкурентоспроможності. Якщо ви обираєте розвиток нових споріднених товарів, Вам потрібно визначитися з їх асортиментом для запропонування різним сегментам споживачів.

Витрати фірми

Покажіть витрати, необхідні для технічного розвитку. Вони повинні включати працю, матеріали, консультаційні послуги, обладнання, технологію тощо. Витрати, що необхідні на технічний розвиток, дуже важко передбачити та спрогнозувати, але це потрібно зробити. Це може бути кошторис, і тому потрібно запланувати 10-20 % непередбачених витрат.

Окремо можна зазначити витрати на придбання матеріальних активів (ліцензії, авторські свідоцтва, гарантії, ноу-хау та ін.).

Соседние файлы в папке учеба