Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Biznes-planuvannya_Zaoch_2011.rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
895.09 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте структурну схему управління фірми та штатний розклад Вашої фірми.

  2. Опишіть обов’язки та відповідальність кожного члена управлінського персоналу.

  3. Як підтримати імідж фірми.

Бібліографічний список: [5, 8, 11, 12, 13].

Тема 8. Фінансовий план

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про фінансовий план фірми, розробка й оформлення сьомого розділу бізнес-плану.

План

  1. Прогноз обсягів реалізації продукції.

  2. Прогноз витрат на товар.

  3. Визначення прибутку.

  4. Прогноз грошових потоків.

  5. Прогноз балансу.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Фінансовий план фірми базується на передбаченні обсягів реалізації, витрат та розповсюдження товарів.

Прогноз обсягів реалізації продукції

Цей прогноз являє собою розгорнуту картину реалізації продукції на 2-річний (або 3-річний) період. При цьому заповнюється таблиця на 1-й рік у щомісячному розрізі, на наступні роки - щоквартально.

Прогноз грошових надходжень та витрат

Заповнення форми прибуткової звітності є головним завданням фінансового менеджменту. Вирішальним у прогнозі надходжень коштів є прогноз продажів. Тому до заповнення розділів, пов’язаних із дослідженням ринку та аналізом сегментів споживачів, ставляться такі серйозні вимоги.

Витрати матеріалів, сировини, праці, послуг треба перевести у вартісний вимір. При цьому бажано керуватися твердими цінами. Необхідно також визначитись із виробничими витратами на придбання обладнання.

Сюди також треба включити витрати на продаж (вартість послуг дистриб’юторів, зберігання на складі, різні види знижок, витрати на рекламу та комунікаційну діяльність, збут).

Якщо Ви маєте прогнози продажів, то можете віднести витрати до окремих статей кошторису. Щоб уникнути зайвих витрат, обсяги продажів мають стикуватися з рівнем виробництва та балансом потужностей.

Загальні витрати по фірмі, або адміністративні витрати, мають включати заробітну плату управлінців, представницькі витрати та податки, ренту, комунальні послуги, користування телефоном, утримання автотранспорту тощо.

Планування проводиться на перший рік у щомісячному розрізі, на другий і третій роки - без щомісячної розбивки або з поквартальною розбивкою.

Планування прибутків має бути повним, тоді воно буде рекламою діяльності фінансового менеджера, найкращою оцінкою можливих результатів.

Ціни, які Ви показуєте, можуть бути або дуже консервативними, або дуже оптимістичними. Тому Ви можете зробити два прогнози: оптимістичний і песимістичний, а пізніше зазначити, як такі коливання впливають на результати цієї діяльності.

У зв’язку з тим, що планування прибутків та збитків вказує на потенційні фінансові можливості фірми, деякі припущення повністю пояснюються і оформлюються як документи.

Такі припущення можуть вимагати, наприклад, показати суму врахованих безнадійних боргів, дисконт. Деякі види витрат можна дати у відношенні до обсягів продажів у відсотках (адміністративні витрати).

Прогноз грошових потоків

Для нової справи прогноз грошових потоків може бути більш важливим, ніж прогноз прибутків та збитків, тому що він показує, яким чином протягом певного часу відбувається приток та відтік грошей. Звичайно, рівень прибутків на початку справи буде незначним і недостатнім для фінансування Вашої справи, покриття необхідних витрат. Виникають періоди, коли грошові відтоки значно перевищуватимуть притоки. Це, як правило, пов’язано із придбанням обладнання, закупівлею комплектуючих, сировини, виплатою заробітної плати за виготовлену, але ще не реалізовану продукцію, - це періоди, коли формуються обігові та основні кошти. Саме в цей період необхідні найбільші інвестиції.

Рівень запланованих продажів та капітальних витрат у цьому специфічному періоді, а також прогноз грошових потоків будуть основними моментами в розрахунку часу та обсягів додаткового існування. Менеджер повинен вирішувати, яким чином і коли необхідно отримати додаткові кошти, і яким чином вони будуть повернуті. Тобто потрібно передбачити, яку частину необхідних коштів Ви плануєте отримати під цей бізнес-план у банку і на яких умовах (довгострокові та короткострокові позики, процентні ставки). Ця інформація займе частину прогнозу грошових потоків.

Якщо запланований Вами бізнес пов’язаний із сезонним або циклічним виробництвом чи з бізнесом, при якому капітал потрібно вкласти раніше, а гроші за це отримати через певний період, або перекрити витрати річними доходами, деталізований план грошових потоків допоможе правильно спланувати діяльність фірми та звернути увагу на проблеми, які можуть виникнути.

План грошових потоків складається зі щомісячною розбивкою на перший рік та з щоквартальною розбивкою на два наступних роки.

Він повинен відображати час надходження грошей, зміни дисконту залежно від часу сплати за товар, планування заробітної плати, зміни розмірів податків, сезонність справи, вплив коливань у виробництві на використання виробничих потужностей. Це корисно для узагальнення результатів, а пізніше ці припущення можна використати, якщо виникнуть нагальні проблеми.

Коли Ви визначились із головними потоками, проаналізуйте вплив на них змін споживчого попиту. Інвестори повинні мати таку інформацію, щоб оцінити потреби в інвестиціях у разі ускладнення ситуації.

Прогноз балансу активів та пасивів

У балансовому звіті деталізують майнові потреби, щоб підтвердити заплановані дії та показати джерела фінансування активів.

Інвестори і банкіри визначають за балансовими звітами співвідношення «борг – власний капітал», суму робочого капіталу, обігові коефіцієнти (чи знаходяться ці коефіцієнти в нормативних межах), які саме кошти необхідні для виправдання майбутніх фінансових витрат для організації справи.

При роботі над цим розділом потрібно використати метод «пробки». Сама структура балансу є загальноприйнятою.

Метод «пробки» застосовує формулу балансу:

Активи = Борг + Власний капітал

При прогнозуванні активи, власні та позикові кошти розраховуються незалежно один від одного, у результаті чого ймовірність абсолютного збігу їх значень дуже мала. Різницю між активами та пасивами назвали «пробкою».

Якщо за прогнозами одержали активи вартістю більші від пасивів, від’ємні значення пасиву корегують за допомогою збільшення позикових коштів або акціонерного капіталу. У тому випадку, якщо одержали пасиви більші від активів - це свідчить про те, що фірма має надлишок грошових коштів, тобто можна відмовитись від частини позикових коштів або ж інвестувати вільні гроші в цінні папери чи «поважчати» матеріальні активи. Усе залежатиме від розмірів «пробки» та економічної ситуації.

Соседние файлы в папке учеба