Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Pablik_rileyshnz_Zaoch_2012.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
615.42 Кб
Скачать

Завдання до самостійної роботи

  1. Вивчення теоретичного матеріалу теми.

  2. Вивчення та конспектування теоретичного матеріалу з питання «Основні напрями діяльності ПР: політичні, урядові, фінансові, кризові, паблік рилейшнз для бізнесу».

  3. Вивчення основних термінів та складання термінологічного словнику за темою.

  4. Відповіді на контрольні запитання.

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення паблік рилейшнз.

  2. З чим споріднена діяльність паблік рилейшнз?

  3. Перелічіть принципи паблік рилейшнз.

  4. Які функції ПР вам відомі?

  5. Які вимоги висувають до особистих якостей фахівця з паблік рилейшнз?

  6. Перелічіть переваги та недоліки ПР.

  7. Дайте характеристику політичним та урядовим паблік рилейшнз.

  8. Як можна охарактеризувати фінансові та кризові ПР?

  9. Особливості паблік рилейшнз для бізнесу.

Бібліографічний список: [1-8].

Тема 2. Витоки та історія розвитку паблік рилейшнз

Мета: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про витоки та історію розвитку паблік рилейшнз.

План

  1. Першовитоки ПР.

  2. Зародження основ професії паблік рилейшнз в Америці.

  3. Перші ПР фірми, перші професіонали – піармени.

  4. Епоха Франкліна Рузвельта: паблік рилейшнз у дії.

  5. Загальні причини становлення і розвитку паблік рилейшнз у США.

  6. Глобалізація ПР як професіональної системи.

  7. Стан паблік рилейшнз в Україні.

Загальні причини становлення і розвитку паблік рилейшнз у США.Найголовнішою умовою становлення нового соціального інституту зв’язків із громадськістю було формування демократичних засад суспільства, зміцнення прав людини і громадянина, поступове створення рівних можливостей у реалізації людських потенцій. Принцип здорового індивідулізму, права і свобод людини в умовах демократії вимагали особливого ставлення до громадськості, спонукали інститути економічної, політичної та державної діяльності шукати підтримки з боку широких верств населення, досягнення суспільного консенсусу шляхом переконання та зацікавлення особи.

Найважливішим стимулом розвитку паблік рилейшнз саме як системи стала концентрація і монополізація капіталу. Нові умови ринкових, як і багатьох інших суспільних відносин, що виникали в цей час, вимагал й вироблення особливих механізмів їх упорядкування. Одним із моментів такого упорядкування на стадії концентрації і монополізації капіталу була поява масової преси.

Стимулом для розвитку інституту паблік рилейшнз були й причини з політичного ряду. Концентрація капіталу та монополізація спричинили специфічні відносини між державою і монополіями, державними установами й іншими суспільними інститутами та, зрештою, між цими інститутами в їх зусиллях впливати на різні гілки державної влади.

Ще одним доказом політичних причин розгортання системи паблік рилейшн було те, що в умовах монополізації капіталу держава намагається обмежити диктат монополій, впровадити антимонопольне законодавство, зберегти окремі форми державної власності.

Крім політичних, слід назвати й економічні причини розвитку системи паблік рилейшнз. Вони, безперечно, і історично, і за своїм значенням були вагоміші від політичних.

Розвиток масового виробництва та його супутників – пабліситі й реклами – був однією з важливих причин, яка викликала до життя систему паблік рилейшнз.

Глобалізація ПР як професіональної системи. Невід’ємною складовою розвитку системи паблік рилейшнз стала організація асоціацій і товариств фахівців, котрі спеціалізуються на зв’язках із громадськістю. Зокрема Товариство паблік рилейшнз Америки свій родовід веде ще з 1936 року, з утворення провідними практиками цієї галузі національної асоціації директорів пабліситі, яка в 1944 році змінила свою назву на Національну асоціацію радників із паблік рилейшнз. У 1948 році асоціація злилася з іншою професіональною організацією, заснованою у 1939 році, - Американською радою з питань паблік рилейшнз, утворивши таким чином Товариство паблік рилейшнз Америки. Нарешті, у 1961 році сталося чергове злиття останнього з ще однією національною асоціацією – Американською асоціацією паблік рилейшнз. Назва залишилася попередньою – Товариство паблік рилейшнз Америки. Це товариство сьогодні у своїх рядах нараховує близько 15 тисяч членів і має більше 100 відділень у різних містах США.

Крім Товариства паблік рилейшнз Америки у США існують спеціалізовані (галузеві) асоціації фахівців із паблік рилейшнз. Вони працюють у сферах освіти, сільського господарства, промисловості, банківської справи, залізничного транспорту тощо.

Порівняно із США розвиток професійної системи ПР в інших країнах Заходу став розгортатися дещо пізніше.

Зокрема, у Великобританії Королівське управління з торгівлі, утворене у 1926 році, ставило таку мету: за допомогою плакатів, кінопродукції, виставок, преси та радіо «показати громадянам Великобританії, що «імперія ще жива». У 1984 році у Великобританії став функціонувати Інститут паблік рилейшнз, який започаткував основи становлення цієї професії в країні та підготовку фахівців-професіоналів із питань зв’язків із громадськістю.

Такі процеси становлення і розвитку національних систем паблік рилейшнз спостерігалися і в інших країнах Заходу, зокрема в Канаді, Франції, Голландії, Німеччині, Австрії, Греції, Іспанії – більш як у 60 країнах світу, де теж створені національні асоціації паблік рилейшнз.

Першого травня 1955 року в Лондоні засновано Міжнародну асоціацію паблік рилейшнз (InternationalPublicRelationsAssociation). Тоді ж було схвалено й офіційний Статут та обрано РадуIPRA (МАПР).