Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички / Управління місцевими фінансами Ден. Спец. 2011.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
7.28 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Хто є суб’єктами комунальної власності?

  2. Що є об’єктом комунальної власності?

  3. Які галузі включає комунальний сектор економіки?

  4. Як визначається обсяг видатків бюджетів та розвиток місцевої інфраструктури та комунальної власності?

  5. Які джерела використовуються для забезпечення функціонування комунальної власності.

  6. Розкрийте суть фінансів житлово – комунального господарства.

  7. Яка структура видатків на житлове господарство?

  8. Охарактеризуйте склад видатків на комунальне господарство.

Бібліографічний список до теми

9,13,16,20,21,31,34

Модуль I. Особливості управління місцевими фінансами в умовах трансформаційної економіки

Змістовий модуль 3. Основи організації управління муніципальними фінансами в Україні та зарубіжних країнах

Тема 6. Основи організації фінансів місцевих органів влади у зарубіжних країнах

Мета:

засвоєння, закріплення та систематизація знань про основи організації фінансів місцевих органів влади у зарубіжних країнах

План вивчення теми

  1. Європейська Хартія про місцеве самоврядування – перший правовий акт, який визначає і захищає принципи місцевої автономії.

  2. Зарубіжний досвід формування місцевих бюджетів.

  3. Зарубіжний досвід місцевого оподаткування.

  4. Міжбюджетні відносини в зарубіжних країнах.

  5. Зарубіжний досвід створення місцевих позабюджетних фондів.

  6. Світовий досвід касового виконання місцевих бюджетів.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При розгляді першого питання слід звернути увагу на те, що в Європейській Хартії про місцеве самоврядування питанням фінансів присвячена 9 стаття, яка називається „Фінансові ресурси органів місцевого самоврядування”. Її основні положення зводяться то того, що місцеве самоврядування повинно наділятися фінансовими ресурсами відповідно до їхньої концепції, передбачених конституцією та законом; цих ресурсів повинно бути достатньо і в межах загальної економічної політики ними можна вільно розпоряджатися; частина фінансових ресурсів повинна формуватися за рахунок місцевих податків і зборів, ставки яких визначаються місцевим самоврядуванням у межах закону. В Європейській Хартії окреслено правові й організаційні принципи місцевих фінансів.

При вивченні другого питання необхідно знати, що місцеві податки в зарубіжних країнах є основним доходним джерелом місцевих бюджетів. Внаслідок багатовікової еволюції на Заході склалася розгалужена система місцевих податків і зборів, характерною ознакою якої є їхня численність: у Бельгії запроваджено 100 місцевих податків і зборів, в Італії – 70, у Франції - більш як 50. Ще однією особливістю місцевих податків і зборів на Заході є їхня масовість. Вони сплачуються фактично всім дорослим населенням, незалежно від соціального статусу та рівня доходів. Особливістю місцевих податків і зборів більшості розвинених країн є також їхня регресивність, тобто частка місцевих податків і зборів зменшується стосовно сукупного розміру доходів, якщо доходи зростають.

При розгляді третього питання необхідно звернути увагу на те, що діючі системи бюджетів у зарубіжних країнах може бути згруповано в три основні моделі.

Перша модель базується на повному розмежуванні окремих податків між різними адміністративними рівнями влади і на закріпленні їх у законодавчому порядку за відповідними рівнями системи бюджетів. Така модель частково характерна для США. Друга модель базується на зафіксованому в законодавстві пайовому розподілі основних податків між різними адміністративними рівнями влади і на відповідному закріплені цих часток за рівнями системи бюджетів. Ця модель характерна для Німеччини. Для третьої моделі характерне застосування різними рівнями влади спільної бази оподаткування. При цьому кожен рівень влади встановлює власну ставку на основі однієї бази оподаткування. Загальна ставка оподаткування, таким чином, є сумою податкових ставок різних рівнів влади. У такій спосіб розподіляється прибутковий податок у Швеції.

При вивченні четвертого питання слід знати, що органи місцевого самоврядування багатьох зарубіжних країн мають право утворювати позабюджетні фонди. Ці фонди мають цільових характер і створюються з метою вирішення конкретних економічних і соціальних проблем. Місцеві колективи можуть утворювати резервні, страхові, гарантійні та амортизаційні фонди. У багатьох країнах органи місцевого самоврядування створюють страхові фонди для забезпечення гарантованих умов повернення коштів, залучених від муніципальних позик. Особливо це стосується муніципальних позик під так звані моральні зобов’язання, які не забезпечені повними юридичними гарантіями емітента.

Розглядаючи п’яте питання слід звернути увагу на те, що у зарубіжних країнах застосовуються різні підходи до організації касової справи в органах місцевого самоврядування. В одних країнах органи місцевого самоврядування самостійно визначають умови касового виконання власних бюджетів. В інших країнах вони такого права не мають, а належить воно державній владі. У тих країнах, де касова справа в органах місцевого самоврядування перебуває під контролем державної влади, вона організується державним казначейством. Прикладом такої країни є Франція. У цій країні органи місцевого самоврядування зобов’язані відкривати свої рахунки лише в органах державного казначейства, яке є структурним підрозділом Міністерства економіки і фінансів Франції.