Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички / Управління місцевими фінансами Ден. Спец. 2011.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
7.28 Mб
Скачать

Передмова

У зв’язку із демократизацією державного устрою та управління в Україні значного розвитку набуває місцеве самоврядування, яке здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районі та області ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст. Останнім часом спостерігається регіоналізація економічних і соціальних процесів, тому суспільство, економічна думка та урядові структури мають усвідомити нову роль місцевих органів влади України в сучасних умовах. Місцеві бюджети займають одне з центральних місць в економічній системі кожної держави, в них зосереджується значна частина державних фінансових ресурсів, саме через місцевий бюджети та інші ланки бюджетної системи держава здійснює свою соціальну політику, впливає на соціально-економічні відносини, забезпечує фінансування таких сфер, як культура, охорона здоров'я, соціальний захист населення, а також житлово-комунального господарства.

Навчальна дисципліна „Управління місцевими фінансами” є складовою частиною навчального плану підготовки спеціалістів з напряму підготовки «Економіка і підприємництво». Вивчення дисципліни повинно сприяти формуванню у студентів економічного мислення, навичок самостійної роботи з законодавчим матеріалом, додатковою літературою, розвитку вміння студентів свідомо оцінювати та аналізувати конкретні ситуації, прагненню до придбання та збагачення знань.

Мета дисципліни полягає у наданні знань про сутність і роль місцевих фінансів в економічному і соціальному розвитку адміністративно-територіальних утворень та механізм їх функціонування.

Завдання – вивчення сукупності форм і методів цілеспрямованого впливу місцевих органів влади на формування і використання місцевих фінансів, набуття вмінь аналізу використання доходів органів місцевого самоуправління.

Вивчення курсу базується на знаннях, одержаних з дисциплін „Фінанси”, „Бюджетна система”, „Бюджетний менеджмент”, „Податкова система”, „Економічний аналіз”, „Статистика”, тому при вивченні певних тем необхідно використовувати міжпредметні зв’язки.

Навчально-методичний посібник призначений для студентів денної форми навчання та складений на основі навчальної програми дисципліни «Управління місцевими фінансами», яка затверджена Вченою радою академії у 2010 році.

Посібник побудований відповідно до вимого кредитно-модульної системи організації навчального процесу і містить зміст програми навчальної дисципліни, методичні рекомендації до самостійної роботи, до практичних та семінарських занять, до виконання індивідуальних завдань.

Цей посібник не є альтернативою підручникам і навчальним посібникам з дисципліни «Управління місцевими фінансами». Його призначення – допомогти студентам у самостійному вивченні окремих питань дисципліни. Для послідовного опрацювання тем і питань, визначених тематичним планом, слід звертатись до рекомендованої літератури, список якої наведений у посібнику.