Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV7 (61-70).doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
533.5 Кб
Скачать

4. Мев індустріальної епохи.

Промислова революції ХVІІІ – ХІХ ст., остаточно ствердила не лише кап. формацію, але й світовий ринок. Світова торгівля набуває значних масштабів і характер стійких міжнародних товарно-грошових відносин. Могутнім імпульсом цього процесу слугувало створення в промислово розвинутих країнах машинної індустрії, що орієнтувалася на імпорт сировини з менш розвинених країн і експорт в ці країни промислових товарів.

А) монополістичний капіталізм

З виникненням тенденції до монополізації виробництва, торгівлі, банківської справи тощо набувало нових рис і особливостей всесвітнє капіталістичне господарство й адекватна йому система мев (розвиток зовнішньоторговельних стосунків, вивіз капіталу, що набував чимраз більшого значення, вдосконалення механізму міжнародних валютних розрахунків, розвиток міжнародного кредиту тощо). Інтенсивне зростання зовнішньоторговельного обороту в кінці ХІХ супроводжувалося різким загостренням конкурентної боротьби країн за ринки збуту. Ця конкуренція призводила до зародження перших форм “торговельних війн”, у ході яких загострилися усі види протекціоністської політики, що включає митні, податкові, фінансові і кредитні важелі.

Б) міжнародні економічні відносини у першій половині ХХ ст..

Міжнародні монополії раннього періоду розвитку імперіалізму були попередникам і провісниками сучасних транснаціональних корпорацій (ТНК). Панувала валютна система золотого стандарту. В ХХ ст.. світ пережив низку глибоких криз (І Світова війна, яка призвела до довгого і глибокого порушення товарообороту, економічна криза 1929-1933 рр. зменшила обсяг світової торгівлі), дедалі швидше стали застосовуватися протекціоністські заходи, спрямовані на скорочення імпорту. На всю систему міжнародних економічних відносин негативно вплинули потрясіння у сфері МВКВ, численні державні банкрутства, різке посилення протекціонізму, широке застосування кількісних обмежень у зовнішній торгівлі. США зайняли перше місце в світовому експорті, але відставали від Великобританії по імпорту.

В) міжнародні економічні відносини у повоєнні часи.

Після ІІ Світової війни встановилася Бреттон-вудська валютна система, створений МВФ, МБРР. Порушені господарські зв’язки між країнами відновлювалися повільно. Відбувся розпад колоніальної системи. Роль вивозу капіталу як важливої форми міжнародних економічних відносин виявилася виразніше. На місце Бреттон-вудської прийшла Ямайська валютна система. Значний період часу після війни переважав вивіз капіталів у підприємницькій формі, наприкінці 70-х років відбувається поворот до переважно позичкової форми вивозу капіталу. 1950-1970 рр - “золоте століття” в міжнародній торгівлі.

5. Сучасні мев.

В сучасних умовах приблизно ¾ закордонних інвестицій припадають на розвинені країни. Відбувається своєрідний міжнародний капіталообмін. За прогнозами, високі темпи світової торгівлі збережуться і надалі до 2003 року обсяг світової торгівлі збільшиться на 50% і перебільшить 7 трлн. дол. Важливою особливістю є розвиток багатосторонніх форм торгово-політичного регулювання.

Соседние файлы в папке GOS_MEO