Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV7 (61-70).doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
533.5 Кб
Скачать

66. Основні етапи розвитку мев.

1. Мев стародавнього світу.

Розвиток товарного виробництва й збільшення обсягу торгової діяльності у І тис до н. е. викликали потребу в удосконаленні розрахункових операцій. Монета стала класичним платіжним засобом. Великий розмах торгових операцій привів до появи зачатків банківської справи. Розвиток зовнішньої торгівлі вимагав певної організації торгових відносин, тому почали з’являтися товариства купців та судновласників. Для міжнародних економічних відносин стародавності була характерна міграція робочої сили (насильне переселення кваліфікованих ремісників, торгівля рабами, що здійснювала важливу функцію античного класичного періоду – відтворення безпосередніх виробників). Рівень розвитку міжнародної торгівлі в стародавньому світі - у високому зовнішньоторговельному обороті, широкій товарній структурі. Можна говорити про спроби поділу сфер впливу у міжнародній торгівлі в давнину.

2. Мев епохи середньовіччя.

Відмітна особливість – регрес усієї системи зовнішніх зв’язків у порівнянні з рабовласницькою добою. Міжнародні економічні відносини зберігаються більше за енерцією історичного руху, ніж як наслідок розвитку феодальної суспільно-політичної формації. Втім, поступово зростала торгівля Індії з країнами Азії. Основним напрямом міжнародної торгівлі цього періоду можна вважати торгівлю між європейськими країнами та Сходом. Активну посередницьку роль у ній відігравали арабські та візантійські купці. Великими торговельними центрами стають Венеція, Генуя, деякі інші. Одним з найважливіших торгових шляхів був морський шлях між Сходом і Заходом в районі Південних морів. Особливого значення набуває транзитна торгівля. Розвиток товарно-грошових відносин у Європі в ХІ –ХІІ ст. привів до виникнення банків і поширення кредитних операцій, що в свою чергу сприяло розвитку зовнішньоекономічних відносин. Розвивається лихварський капітал. Середньовічна торгівля, мала все ж таки обмежений характер, вона існувала за умов панування натурального виробництва, феодальної роздробленості, бездоріжжя, відсутності єдиних мір ваги, довжини, єдиної грошової системи, частих розбійницьких нападів.

3. Мев в умовах становлення індустріальної цивілізації.

В період пізнього середньовіччя (кінець ХІ – ХV ст.) в процесі розкладу феодалізму і назрівання нового капітал. способу виробництва поступово створюються умови для пожвавлення зовнішньоекономічних зв’язків, формування світового ринку. Утворення Ганзейського союзу спричинилося потребами зовнішньої торгівлі. Світова торгівля і світовий ринок безпосередньо сприяли первісному нагромадженню капіталу. Торгівля, банківська справа, колоніальна політика приносили великі прибутки, стимулюючи подальший розвиток зед. Зародження капіталістичних відносин відбувається в кінці ХV ст. В Італії, Іспанії, Португалії, а з кінця ХVІ ст.. – в Голландії, Англії, Франції. Меркантилізм виражав інтереси торговельної буржуазії та являв собою спробу теоретичного обґрунтування економічної політики, яку вона проводила. МПП - спеціалізація окремих країн на виробництві певних видів продукції для задоволення потреб світового ринку. З утворенням колоній виникає спеціалізація загарбаних територій на виробництві для потреб метрополії так званих колоніальних товарів, але існували лише елементи міжнародного поділу праці між окремими країнами Європи та інших континентів, а не сформована його система.

Соседние файлы в папке GOS_MEO